yanıtlar 8
  • çığ altında kalan kişi yüzeye çok yakın olsa bile, yön duygusunu kaybettiği için yüzeye çıkmak yerine farklı yönlere hareket edip daha derine gidiyormuş ve sonucunda da oksijensiz kalıp ölüyormuş.
  • cause of death in avalanche fatalities

    methods: the study population included all avalanche fatalities in utah from the 1989-90 to 2005-06 winter seasons. the utah avalanche center and medical examiner records were reviewed to identify accident circumstances, autopsy findings, and causes of death.

    results: fifty-six avalanche deaths were identified during the study period. most deaths occurred while participating in recreational backcountry activities; 85.7% of deaths were due to asphyxiation, 8.9% were due to a combination of asphyxiation and trauma, and 5.4% were due to trauma alone. head injuries were frequent in those killed solely by trauma.

    conclusıons: most avalanche deaths in utah result from asphyxia. therefore, most victims are alive in the postavalanche period and have the potential for live recovery.

    _______________

    kaynak

    _______________

    turkce ozeti:

    utah'da 1989-2006 yillari arasinda cig dusmesi sonucu yasamini yitirenler uzerinde yapilan otopsilerin sonucu 85,7% bogulma cikmistir. yuzde 8,9 bogulma ve trauma, yalnizca yuzde 5,4'luk kisim ise dogrudan travma kaynakli olumler seklinde belirlenmistir.
  • cig dusmesi, cig altinda kalma vb. ile alakali 2 temel durum soz konusu. ilk olarak, cig dedigimiz sey, ay azicik da surama kar degsin, azicik da burama kar degsin, gibi hafife alinabilecek bir sey degil. bu noktada dusunulmesi gereken sey, aslinda cigin cok siddetli bir akarsu gibi davrandigidir. cok ciddi bir kutle, akarak ilerliyor, ve ilerledikce kutlesini de buyutuyor. dolayisiyla, cigin bedeninize carpmasi durumunda, sizi savurmasi kuvvetle muhtemel. eger 'sansli' iseniz, bir agaca, kayaya vs carparsiniz, ve bedeniniz carptiginiz yerin dolaylarinda kalir. eger ki sanssiz iseniz, cig sizi beraberinde surukleyecektir (bu nedenle, kisilerin bedeni en son bulunduklari tahmin edilen yerlerde degil de, cigin statik bir kar kutlesine donustugu bolgelerde aranir). bu suruklenme sirasinda, kol, bacak, omurga, boyun gibi uzuvlariniz savrularak saga sola carpacak, ve size olumcul seviyede travmalar yasatacaktir. diyelim ki cig statik duruma gelene kadar hayatta kaldiniz, ve ciddi travmalar ile yaralanmadiniz. kar altinda kalmak, toprak altında kalmaya oldukca esdegerdir. cig duserken akiskan gibi davranan kar kutlesi, statik bir hal aldiginda birbirine cok iyi tutunan kati bir kutleye donusur. dolayisiyla, kolunuzu, bacaginizi oynatip kurtulmaniz mumkun degildir. zaten oksijenin cok dusuk miktarlarda bulundugu bir konumda iken, bu kadar yogun bir kutlenin altinda ezilen gogus kafesiniz, size nefes almayi ekstra zorlastiracaktir. son olarak eklenmesi gereken sey ise, adrenalin seviyeniz yuksekken, nefes alip verisiniz hizlanmasidir. yani, cig dustu, olaylar vuku buldu, hersey sakinlesti ama bir kar kutlesinin altinda oldugunun 'farkindasiniz', panige kapilan bedeniniz burundan ve agizdan nefes almaya calisarak, akcigerlerinizi kar ile dolduracaktir. ozet olarak, kar altinda kalanlar, ne donarak olurler, ne de bogulmalari 30 dakika surer. ya cig dusmesi sirasinda olurler, ya da cig statik bir konum aldiktan maksimum 1-2 dakika sonra hayatlarini kaybederler.

    not: istisnalar illa ki mevcuttur.
  • ezilerek. kar hafif bir şey gibi dursa da çığ, değil.
  • çığ altında kalanların yüzde 75'i boğularak can veriyor. 30 dakikadan fazla kar altında kalan bir kişinin yaşama şansı sadece yüzde 30... kuru kar tabakaları, yüzde 70 oranında oksijen içerirken, ıslak kar tabakalarının içerdiği oksijen miktarı çok az. dolayısıyla, havasızlıktan ölüm çok daha çabuk gerçekleşiyor.