yanıtlar 74
  • panik atağa yardımcı olur mu bilemem ama dışarıda olmak, doğada olmak, insanlardan uzakta olmak işe yarıyor anksiyete bozukluğu için. özellikle soğuk havalar daha da iyi. çık yürü diyeceğim de sokağa çıkma yasağı falan var mı bilmiyorum.
  • öncelikle yaşamış ve kısa sürede atlatmış biri olarak birkaç tavsiye vermek istiyorum.
    -atak geldiği anda,bu zor sürecin yaklaşık yarım saat gibi bir sürede geçeceğini bilin,en fazla bir saat sürer.sürekli olmayacak emin olun.
    -atak anında normale daha hızlı dönmek için,kendiniz dışında birşeylere yönelip,dikkatinizi olabildiğince oraya vermeye çalışın ve odağınızı değiştirin (parmaklarınızı saymak,halının renklerine bakmak,ayrıntılara takılmak,koltuğun renk geçişlerine bakmak gibi)
    -camı,pencereyi açın ve doğru nefes almaya çalışın(youtube'da bununla alakalı videolar var)
    -sizi daha da strese sokacak biri varsa uzak durun,sakinleştirici birileri olmalı,durumun normal olduğunu size telkin etmeli.(iyi arkadaşlar edinin,benim şansım çok güzel bir abim olması,ailemizin psikoloğu :) )
    -beslenme herşeyde önemli olduğu gibi bu problemde de çok önemli,şeker,kahve ve çay tüketimini azaltın,kefir içmeye alışın(bağırsakları düzenleyici ve psikolojiye iyi gelen bir etkisi olduğu kesin)
    -bu sorunu yaşıyorsanız muhtemelen,aşırı sorunlu,psikolojisi bozuk bireylerle bir aradasınız demektir,bu kişilerle seviyeli bir ilişkiniz olsun,her zaman bırakmak mümkün olmayabilir,en azından,sık vakit geçirmeyin,atağı tetikliyor,mümkünse bırakın.rahatlamayı zaman içinde görünce,hayatıma ne yapmışım diyeceksiniz.
    bir de durumu normalleştirme açısından izzet güllü'nün videolarını tavsiye ederim.
    şuraya birinin linkini bırakıyorum.
    panik atak destek
  • panik atak “anda kalamamaktan” oluyor. en kötü senaryoyu düşüne düşüne panik atak labirentine giriyoruz. çıkış yolu da o en kötü senaryonun gerçekleşme ihtimali katrilyonda bir olsa bile gerçekleşmesi durumunda ne yapılacağına karar vermek.
  • iyi bir psikiyatrist bulmak ve doğru ilaçların bilinçli bir şekilde kullanımına başlamak, düzenli açık hava yürüyüşü, modunuzu düşürecek kişi ve şeylerden uzak durmak.
  • altta yatan sorunu bulmak çözüm bulmaktaki ilk adım sanırım. deprem sonrası kendini gösteren, zamanla yaşanan travmatik olaylarla büyüyen ve özellikle çeşitli ulaşım araçlarında kontrolü kaybettiğim nöbetler geçiriyordum. hala dalganın deprem hissi nedeniyle 99 yılından bu yana deniz taşıtlarına binemiyorum. bu çözemediğim ve çözmeden de hayatıma devam edebildiğim bir versiyon.

    işim nedeniyle sürekli uçakla seyahat etmem gerekiyor. deprem sonrası uçak ile ilgili endişem olmamasına rağmen bir gün hava limanında yanımdaki kişi kalp krizi geçirdi ve müdahale etmem gerekti. soğukkanlılıkla müdahale ediyor gibi görünsem de hala anlatırken bile ellerim titriyor. o günden beri hava limanında panik atak krizi kendini gösterdi. tur atıp tanımadığım insanlarla sohbet edip kafamı dağıtarak bu konuyu çözüyorum. başka bir şey düşünmek burada sanırım anahtar niteliğinde.

    annem ve babam bana ihtiyaç duydukları bir tedavi süreci geçirdiler ve evden çıktıktan sonra taksi, minibüs, tren hangi ulaşım aracı olursa olsun gidiş yolunda atak geçirip dönüşte geçirmeyince onları evde bırakmak ile alakalı olduğunu anladım. bu durumu aşmak için de yola çıktıktan sonra annemi arayıp biraz yolu ilerletince rahatlamak bu duruma çözümüm oldu.

    yaşamayan insanlar için basit görünse de çok uzun sürmemesine rağmen yıpratıcı bir olay. herkesin nedeni ve çözümü kendine göre bulması gerek. tek başına başaramayanların psikolojik destek alması çok önemli.
  • bilişsel davranışçı terapi, anksiyeteye sokan şeye maruz kalmanız.
  • cevap psikiyatrist değil psikoterapi'dir.
    herhangi bir psikolog değil, psikoterapist olmalı. psikyatrist değil. çözüm ilaç değil.
    x terapi (bilişsel, şema, gestalt) falan diyenleri de dikkate almayın. psikoterapinin her türlüsü güzeldir. iyi bir terapist bulup devamlılığı aksatmamak önemli. etkin olduğu bilinen 400, popüler ve aktif olan 20 ye yakın terapi metodu var. bilişsel (cognitive) herhangi bir terapi sizi çözüme ulaştırır.
  • kesinlikle öncelik, düzenli terapidir.

    meditasyon, yoga, düzenli hareket, sağlıklı sosyal ilişkiler kurmak da faydalı olacaktır mutlaka.
  • öncelikle kahve, kola gibi yüksek kafein, şeker ve enerji içiren gıdalar, sigara ve alkolden (kan sulandırıcı benzeri maddeler) uzak durmak lazım.

    arkadaşlarspor demiş yalnız spor endorfin ve adrenalin sağlar. yoga pilates gibi meditatif hal yaratan aktiviteler daha doğru olacaktır.

    birde korku ile kaygı arasındaki farkı terminolojik olarak bilmek lazım. panik atak bir kaygı bozukluğudur. kaygı ise uyaranın olmadığı durumlarda gösterdiğimiz strestir.

    yani bilinç altın tehlike çanı çalarken ortada bir tehlike olmadığının bunu zihninin yarattığının bilincinde olmalısın.
  • atak başlayacağını hissettiğiniz an imkanınız varsa dışarı çıkıp hızlı hızlı yürümeye başlayın. bende çok işe yaradı. onun dışında düzenli spor yapın arkadaşlar.
7 yanıt daha