yanıtlar 11
  • cevap için teşekkür ederim ama 116 hz bati müziğindeki si bemol'un ikinci oktavi. ben türk müziğindeki si bemol iki'yi sormuştum. komali olarak yani.
  • hiç bir zaman kesin değer olmayacak, her enstrumanda farklı bi duyumu her solistte farklı bi duyumu var sib2nin herkes kafasına göre takılıyor. yani sonuç olacak ustasından öğrendiği kadar hz.
  • makamina gore, eserin gidisatina gore, solistin okuyusuna gore ve birlikte caliniyorsa eger diger sazlara gore degiskenlik gosterecektir.

    ornegin kurdilihicazkarda karara giderken basilan si bemol ile yukariya cikarken basilan si bemol farklidir. huzzamdaki huseyni ve acem perdelerindeki esneklik gibi.
  • gitardaki si telini ona göre akortlayip sib2 sesi elde etmek istiyordum da. o zaman en mantiklisi kulaga doğru gelen si bemol ile si arası bir sese akortlamak.
  • müzikle ilgili insanlar neleri merak ediyorlar.. bense sığır gibi yaşıyorum onu anladım
  • işin uzmanı sayılmam ama cevabı türk müziği geleneğinde aramak gerekiyor.
    ekşide bu derece konu hakkında bilgisi olanlar varsa aydınlatabilir.

    bildiğim kadarı ile türk müziği batı müziği kadar sistemli ve mekanik bir müzik değildir.
    yuvarlak geçişler ve tavırlar vardır. örneğin 2 nokta arasını batı müziği 2'ye bölerken bizde bu değerler koma adı verilen ara değerler ile çk daha fazla sayıda ifade edilebilmektedir. notaya aktarılabilen eserlerde dahi çok sayıda makam ile enstrümana ve icracıya göre değişen kağıda dahi dökülemiş yorumlar ve ekoller vardır. bu işin bildiğim kadarı ile bir otoritesi ya da kesin matematiği yok. tabi son dönem batı tarzına göre yazılmış eserlerden bahsetmiyorum.
    bilinen batı müziği nota sistemi ise türk müziği baz alınarak geliştirlmediğinden bu noktada ancak kabul görmüş bazı değerler olabilir.
  • si bemol iki'nin tam ne olduğunu anlayamadım ama segah perdesi kastediliyorsa kendimce şöyle cevap verebilirim.

    batı müziği temelinde oluşturulmuş türk müziği ses sistemine göre 111,42'dir. ancak bu sistem uygulamalar ile her zaman örtüşmüyor. sazlar üzerindeki geleneksel akortlar farklılık gösteriyor. icrada bu sorun teşkil etmiyor çünkü çok küçük frekans farkları, insan kulağının fark edebileceği eşiğin altında kalıyor. mesela 111 ile 112 herz arasındaki farkı insan kulağı algılayamaz.
  • la notasının frekansı 440 ise, la sesi ile si sesi arasında la sesinden fekans olarak 5/9 uzaklıkta olan si bemolün frekans formülü şudur: (2^(5/53))*440.

    6/9 uzaklıkta olan si bemolün frekans formülü de şu: (2^(6/53))*440.

    açıklaması buraya pek sığmıyor o yüzden tamamını şuradan okuyabilirsiniz: (bkz: #91920985)

    kısaca:
    batı müziği bir oktavı 12 eşit aralığa böler. türk müziği ise 53 aralıklı tampere sistem kullanır. yukardaki formüller bu durumun sayısal tezahürüdür. 53 den 7si o an çalınan parçada kullanılanlardır.
1 yanıt daha