• manipülasyon yetenekleri o kadar gelişmiştir ki, sizi, kendinizin bir sosyopat olduğunuza dahi ikna edebilirler.
  • inanılmaz zor bu insanları tespit etmek. tespit edince de ne mal olduklarına inanmak çok zor. çünkü öyle akılalmaz bir samimiyet kılıfı var ki en ufak bir söz ve tavırlarında, konu ve olayları öyle güzel manipüle ediyorlar ki; 746 tane doktor rapor verse, kendi kendisini açıkça ortaya koysa bile insan inanamıyor, inanmak istemiyor.
    bu insanlar çoğunlukla kendilerini sosyopat olarak tanımlamıyor çünkü sosyopat durup da "acaba ben sosyopat mıyım?" diye düşünmez.
    son 1 yılda 3 tanesini yakından tanıdım bunların; ikisi sözlükten tanıştığım insanlar. hakkında hep okuyup da ilk defa kanlı canlı muhattap olduğum ve hatta canımı da fazlasıyla acıtan bu insanlarla içsel bağımı koparabilmek çok zor oldu. hala daha kendimi umutlanırken bulduğum anlar oluyor hatta; kendi salakligima ve psikoloji bilimine bir kez daha hayran kalıyorum. her şeye rağmen bu insanların sonu ne olacak acaba diye merakla da izlemek istiyorum. tahminim; yoruldukları o an geldiğinde ellerinde kim/ne varsa onunla durmayı tercih edecekleri ya da kendilerinin kim olduğunu önemsemeyen, sırf paraları veya soysal statüleri için ya da sırf evlenmiş olmak için evlenecek birisiyle bir evlilik yapacaklar; dönüp arkalarına baktıklarında da o dürüstlük yoksunu geçmişlerini düşünürken bile hala kendilerini kurban gibi görecekler. yazık ama aslında varlıkları çok korkutucu ve toplum için tehlikeli bence... ıssız adam kisvesi altında, o kadar çoklar ki!

    konuyla ilgili hafif bir kitap okumak isteyenler için tavsiyem; jon ronson - the psychopath test
  • toplumda sanılandan çok daha fazladırlar. hatta bazı tahminlere göre oranları %4-5'e kadar çıkmaktadır. yani 40 kişilik sınıfta en az 2 kişi sosyopattır...

    sosyopatinin özellikleri kişilerin işlerinde daha rahat yükselmesini sağladığı için özellikle yüksek mevki sahiplerinde daha yaygın bir kişilik bozukluğudur. mesela fortune 100 listesine girmiş şirketlerin ceo'larının %30 civarının sosyopat olduğu düşünülmekte. tabi yüksek mevkili kişilerdeki araştırma ceo'larla sınırlı olsa da benzer şekilde bölüm başkanı/profesör/müdür vs. gibi üstlerinizdeki kişilerin de sosyopat olma oranı az buçuk ceo'lardakine yakındır. o yüzden dikkat. maalesef sosyopati tedavi edilebilen bir kişilik bozukluğu değildir, aynı zamanda rehabilitasyona alınacak (=akıl hastanesine tıkılacak) veya (suç işlemedikleri sürece) cezaevine tıkılacak bir ruhsal bozukluk da değildir. o yüzden iki kere dikkat edin derim ben.
  • sosyopat; antisosyal kişilik bozukluklarına verilen isimdir. bir akıl hastalığı değil, kişilik bozukluğudur. toplum kurallarına uymayan, empatiden yoksun olan, ahlaki değerlere önem vermeyen, suça meyil gösteren ve benzeri özellikler taşıyan kişilere sosyopat denilmektedir.
  • duygulara yabancı olduklarından simüle ederler. en çok burada açık verirler. bizi biz yapan hatalarımız,acılarımız,çelişkilerimiz, saçmalıklarımız vardır. ancak bir sosyopat bunları nasıl yaşadığımızdan bihaber olduğu için tecrübesi kadar simüle edebildiğinden onlar için duyguların yaşanış süreleri,şiddetleri,etiği,vicdanı, suçluluğu uygulanacak olan bir plandır. zeki olurlar ve manipüle edemeyecekleri bir olgunun içinde durmazlar.
  • sosyopat kendi tanımımla sosyal diyaloğu bir sosyal oyun olarak görebilen insandır.

    farklı kişileri, düşünceleri ya da duygu durumlarını başarıyla taklit edip bekleneni verme özelliğine sahiptirler. bu onları bir anlamda karşıdaki bireyin arzu nesnesini sömüren bireyler haline de getirir.

    çok başarılı liderler olduklarını düşünmüşümdür hep bu grubun, çünkü herkese istediğini verebilecek kadar ayna imajı sunabilen, hem de kendi istediğini -ne olursa olsun- elde edebilmek için her türlü şeyi diğer insanlara yapmayı göze alabilen kişidir.
  • yukaridaki tanimlarin hepsini okudum, hatta jrixynin (bkz: #71050330) nolu entrisindeki videoyu da izledim. psikolog veya psikiyatr degilim, dolayisiyla bir insana tani koymak bana dusmez, lakin limitli bilgimle diyebilirim ki son 1 senemi boyle biriyle gecirdigimi dusunuyorum. yukarida anlatilan tum tanimlar uyuyor. zaten hayatimi skip atti, hatta bir ara kendimi enkaz gibi hissetmeye baslamistim, ama halen koseden bucaktan kafasini gostermeye calisiyor. en kotusu ise; hasta oldugunu bildigi halde caresi yok saniyor. bu arada kendisi psikoloji mezunu. ne yapicam bilmiyorum, ama onun durumuna da uzuluyorum, evet, yaptigi butun anormal davranislara ragmen. en iyisi siz boyle insanlardan uzak durun!
  • psikolojik etkenlere bağlı olarak oluşan kişilik bozukluğudur.

    sosyopatlarda saptanan başlıca özellikler:

    bu kişilerde sosyal normlar ve kurallar geçersizdir.şiddete eğilimlilerdir.suçluluk duygusu hissetmezler.aşırı bencillerdir.manipülasyon yetenekleri oldukça yüksektir.zekidirler.empati kurmazlar.eleştiriye kapalı olmalarının sebebi kendilerine aşık olmalarıdır.kolayca sinirlenebilirler.risk almayı severler.bulunduğu ortamlara uyumsuzlardır.

    bu özellikler doğuştan gelmez.çevreye bağlı olarak kazanılır.kişilik bozukluğunun oluşmasında en önemli etken ailelerdir.ailelerin,çocuklarını yetiştirme tarzı en önemli etkenlerden biridir.aşırı kuralcı ve sert ailelerde yetişen çocuklarda daha sık görülmektedir.

    sosyopat insanı daha iyi anlayabilmeniz için

    (bkz: oğuzhan uğur)

    not:gündeme dayalı bilgi
  • zekayla alakasi olmayan durumdur.
  • ileri zekalı değilde bütün zekasını tek bir noktaya odaklayan desek daha doğru olur. zaten bu yüzdende diğer noktaları es geçerler. özenilmemesi gereken kişilerdir. sonları her zaman kötü biter.
hesabın var mı? giriş yap