• degisik irk ve uluslar arasinda düsmanlik yaratmayi amaçlayan ve bu yolda kiskirtmada bulunan asiri ulusçuluk akimi.tabi sadece iki ulus olmayabilir aynı ulusun çeşitli grup veya yöresi arasında da sovenistler eksik olmaz..mesela ali sen bir fenerbahceli sovenistidir.
  • irkcilik (racism) ile cogu zaman paralel geli$en du$unce bicimi.. cok genel tanimiyla, ki$inin icerisinde bulundugu grubun ustunlugunu tarti$ilmaz olarak empoze etmeye cali$masi denebilir..
  • ankara kurtuluş'ta göz misafiri olduğum adamlı-kadınlı bir mahalle kavgasında bir hasmın digerine "karıma, çocuğuma benim yanımda şovenistlik yapamazsın" diye haykırdığını duymuştum.
    havada gövdeler ve portakal kasaları uçuşana dek olayı gözlemlemekten kendimi alamamıştım.
    acaba olayın faili karşı tarafın eşine "pis gadın, zenci gibisin, çinli gibisin" mi demişti, nasıl bişeydi bu?
    (onu da bi yana bıraktım; bir adamın eşiyle çocuğuna sokakta nasıl şov yapılırdı?)
  • aşırı milliyetçilik. napolyon'un askerlerinden nicholas chauvin, liderine ve ülkesine körü körüne bağlılık göstermiştir.

    bu dönemden itibaren de aşırı nitelikte, başkalarına hayat hakkı tanımayan türden bir milliyetçilik anlayışı "şovenizm" olarak adlandırılmıştır.

    ll. dünya savaşı öncesinde nazi almanyası'ndaki alman milliyetçiliği şovenizmin belirgin örneklerindendir.
  • kendi milletini diğer milletlerden üstün görmeye verilen isim. özellikle avrupa insanının üçüncü dünya ülkesi* insanına karşı göstermekte sakınca görmediği tavır.
  • nicolas chauvin, başkumandanı napolyon’a sarsılmaz, fanatik sadâkatle bağlı bir askerdi. napolyon’un harplerinden birinde yaralanmış olmasına rağmen, onun tarihte bir benzeri olmayan bir lider olduğuna inanmış, napolyon sürgündeyken dahi onun türküsünü şevkle çalmaktan vazgeçmemişti. fransızlar ise küçük onbaşıyı başlarından atmakla memnun olduklarından chauvin'in her yerde ve her zaman napolyon’un müdafaasını yapması, onun gibi bir vatanseverin bir daha yetişmeyeceğinde, ısrar etmesi karşısında, chauvin'le alaya başladılar. cogniard'ın 1831'de sahneye konan eserinde (la cocorde tricolere) chavvin adlı bir karakter milli üstünlük nutukları çeker zafer sarkıları çağırır.
    o haldeee abartılı, fanatik, bir milliyetçilik chauvenism (şovenizm), onu tutulan kimse ise şoven'dir.
  • turkiyede populer olmadigi ve bilnimedigi zamanlarda topluluk icinde dikkat cekmek icin,abi bunun anlami ne diye merak ettirip,bilgini gostermek icin kullanilan ve ironik bi bicimde o donemler kullananlarin cogunun(koy kahvesinde bunu kullanan sehirli misal) sovenist oldugunu kelime.
  • 4 senelik hukuk egitimini yeni bitirmi$ birinin msn resmine "meclisi basariz, 23 ki$iyi asariz" pankarti koymasina sebep olandir. gel de hukukun ustunlugune inan.
hesabın var mı? giriş yap