• (bkz: kpss)
  • 1898 te kurulan, daha sonra rsdip diye bilinen bolşevik egemenliğiyle 1918 yılında tum-rusya komunist partisi/bolşevikler adını alan ve 1934 de ise sovyetler birliği komunist partisi adını alan, tarihte ilk kez sosyalist devrim yapmis partidir.
  • (bkz: sbkp)
  • 1950'lerde sovyet siyasal yaşamında en önemli olaylardan biri sovyetler birliği komü- nist partisi (sbkp) 20. kongresiydi (14-25 şubat 1956). kruşçev kongre' de yaptığı açış konuşmasında üç noktaya değinmişti: iç politika, dış politika, parti. çi politika açısından en önemli gelişme "stalin'den arındırma süreci"nin resmen başlatılmasıydı. ama, stalin'e karşı tavır almak o kadar da kolay değildi. sta-lin ve stalinizmin eleştirisi aynı zamanda reji-min eleştirisiydi.
    20. kongre sscb'nin doğu blokuyla ilişkile-rinde de önemli gelişmelere yol açtı. kongre'de desteklenen yeni dış politika ilkelerinden biri de sosyalizme giden yolların farklı olduğu- nun kabul edilmesiydi. ama bu politika, stalin karşıtı politikayla birleşince sscb tarafından hiç de istenmeyecek gelişmelere neden oldu: önce, polonya'daki "kendi sosyalizmini belirle-me çabası" önlendi. arkasından; macaristan, çin ve arnavutluk'la ilişkiler bozuldu.
    kruşçev'in konuşmasında ele aldığı başka bir nokta da partiydi. 20. kongrenin ardın-dan parti üç anlamda değişime uğradı. üye sayısı artırılarak temsil niteliği güçlendirildi, daha önce yönetimin başarılı olamadığı alanlara (özellikle tarıma) el atıldı, en önem-lisi, sovyet devlet sistemindeki parti-devlet ikiliği kaldırılmaya çalışıldı. kruşçev bunu marksist bir söylemle "devletin ortadan kal- dırılması süreci" biçiminde açıkladı. sonuçta, iki başlılığın yerini kesin biçimde parti üstün-lüğü aldı.
    kongre'de ele alınan bir diğer konu sscb'de ulusal sorun oldu. kruşçev'in gizli konuşmasında da değindiği gibi, stalin 52 değişik halktan insanları doğuya sürmüştü. bu halkların durumu kongre öncesinde dü- zeltilmeye başlandı. aralık 1955'te almanlar, nisan 1 56'da kırım tatarları, balkarlar, mesketler, hemşinlere itibarları iade edildi.
    kongre'den çıkarılacak derslere gelince; ilk olarak kapitalizmin yürüyüşü yanında sscb'nin geri kaldığı anlaşıldı ve bu geri kalı-şa karşı alınan önlemler gorbaçov'un öncülü oldu; ikincisi, içeride tüketim talepleri ar-tarken, sscb'nin "büyük devlet" olmaya başladığı ortaya çıktı; son olarak, doğu blokunda çin'in alternatif lider olarak belirdiği görüldü.
  • basindaki zata genel sekreter derlerdi. baskan maskan yok halka hizmet var sonucta. :)
hesabın var mı? giriş yap