• sözcü gazetesinin ve halk tv'nin kitap sattığı internet sitelerinde;
    mustafa kemal atatürk düşmanlarının kitaplarını satması rezaleti:

    https://www.halkkitabevi.com/mustafa-armagan
    http://www.sozcukitabevi.com/…cemil-meric-konusuyor

    https://www.halkkitabevi.com/…necip-fazil-kisakurek
    http://www.sozcukitabevi.com/…ecip-fazil-kisakurekk

    https://www.halkkitabevi.com/…iuzzaman-said-i-nursi
    https://www.sozcukitabevi.com/…uzzaman-said-i-nursi

    not: şu anda ilk entrysi dışarıdan görünmeyen, aslında ilk mesajı mevcut bir çaylak yazar, kolsuz kahraman wang yu ukdesidir. mesajını buraya kopyaladım ki, sesi duyulsun
  • sözcü ve halk tv'nin bizim gibi muhalifleri koyun gibi güttüğünün delili. sen atatürkçülüğün ekmeğini yiyorsun ama atatürk düşmanlarının kitabını satıyorsun. 'bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' derler adama.
  • muhtemelen sözcüden kimsenin haberinin olmadığı satıştır. kitap satış siteleri sandığınız gibi para kazanmıyorlar, tüm bilgiler data sağlayan kuruluşlardan alınıyor. yani toptancının birinden data istiyorsunuz (tüm kitap bilgilerinin olduğu xml dosyaları) ve o kitapları satışa sunuyorsunuz. ayrıca sözcünün depolarında bu kitapların olduğunu bile sanmıyorum.

    edit: siteler data alıyorlar. örneğin x sitesi y kitap dağıtım şirketinden tüm kitap veritabanı ve hatta kırtasiye için data satın alır. bu ücret senelik 1000 dolar gibi bir mebla civarıdır.

    yani bizzat arkadaşımın şirketi olduğu için ve internetten günde 120-150 sipariş civarı satış yaptığı için biliyorum. linkleri, alt kategorileri, başlıkları kendileri eklemiyorlar. indirimleri yayınevi bazında giriyorlar. çoğu css kod ile sağlanmaktadır. dilerse banner tasarlayıp tabi ki özel indirimler yapıp müşterilerine toplu mailler yollayabilir. arkadaşım bile bazen "lan yayınevine bak bana eklemişler kitabın satışı bile var ne saçma sapan kitap bunlar" dediği kitaplar oluyor. ama sitesinden silse dahi dataya dahil oldugu için o ürünler mecbur ekleniyor.

    örneğin mustafa balcı diye bir yazara ait yayınevinde tüm kitaplara %30 indirim yaparsınız, yayınevine ait kitaplar dini de olsa, matematiksel de olsa, mustafa balcı diye 5 aynı isimde yazar da olsa yayınevi olunca aynı indirim tanımlanır.

    başka bir örnek, boyut yayınevi. bu yayınevinde 2000 tane ürün de olsa siz indirim tanımlıyorsunuz yayınevine, bütün kitaplarda aynı indirim oluyor. yani genellikle kitap sitelerinde 200.000 farklı ürün oluyor. bu nedenle bunu kontrol etmeleri, şu atatürkçü şu dinci şu şeyci ayırmaları çok zor. ki bunu yapabilecek çalışanın en üst yetkiliden de izin alması gerekir ki bu da datayla oynamak demektir. datayla oynamak siteyi bozmak demektir.

    ayrıca tüm bunları yapan bir kitap satış sitesinin birçok ürünü elle düzenlemesi gerekir. bu başlı başına bir maliyettir. online kitap satış mağazalarının kar oranları zaten %10-5 hatta bazen %2-3 tür. toptancıların yayınevi kitaplarının satış iskontoları yayınevine göre değişmekle birlikte genellikle %50-40-30 arasındadır. örneğin altın kitaplar %50, yky %45, punto dağıtım grubuna ait ürünler %39-35'te sabittir. siz punto dağıtım grubuna sizde dini kitaplar var bunu datadan çıkarın, diğerlerini verin diyemezsiniz. adam ne diyor lan bu herif der, defol başka yerden data çek der.

    ekleme: kitapçı data veren bir kurumla çalışıyor. yayınevi de bu toptancıyla çalışıyor. mesela siz bir kitapçısınız ve bir tane toptancıyla çalışıyorsunuz. bu toptancıya kitap satmayan yayınevleri olur. ya da yalnız biriyle anlaşan. toptancı isimlerini size doğrudan vereyim, başarı dağıtım, emek kitap dağıtım, final dağıtım, kida dağıtım, punto dağıtım, avrupa dağıtım. bunun dışında küçük dağıtımcılar var. bu dağıtımcının birini seçip uygun iskontolarla kitap alırsınız. bu dağıtımcıların tamamıyla çalışan firmalar ise elinde en çok kitap datası barındıran kitapçılardır. örn. kitapyurdu.

    mesela d&r, idefix sadece prefix dağıtım grubu yani turkuvaz müzik dağıtım ile çalışır çünkü kendi şirketine bağlıdır. bu nedenle d&r'da mustafa armağan kitapları vardır.
hesabın var mı? giriş yap