• isminde loji takısı olduğu için bilim zannedilen diğer uğraşlar. bunlar aslında meslek, hobi, manipülasyon aracı vs. olabilirler, ama bilim in tarifine uymadıklarından bilim sayılmazlar.
    örnek için: (bkz: astroloji)
    turnusol kağıdı için: (bkz: bilim)
    ukteyi veren: kasagi
  • dün bunun değişik bir versiyonu ile karşılaştım.
    yer hisarüstü metrosu. şurada görmüş olduğunuz bülten ekranında 'kanseri önlemek mümkün' başlığı altında bir cümlelik bir açıklama yer alıyordu. 'uzmanlar, düzenli hayat tarzının kanseri önleyebileceğini açıkladı'
    yanındaki görselde de elinde heralde bir akciğer röntgeni tutan doktor var.

    birincisi hangi uzmanlar?
    bu uzmanlar nerededir?
    hangi kansere karşı etkisi vardır? bütün kanserlere mi?
    bu haberi oraya koyan kişinin, kurumun niyeti nedir?

    insanlara bilgi vermeyi amaçlıyorsanız, bu bilginin istendiği an sorgulanıp araştırılabilir olması gerekir.
    insanlara yardım etmeyi amaçlıyorsanız, düzenli hayat tarzına geçmek isteyen kişilerin bu konuyu görüşmek için kiminle irtibata geçebileceğinin bilgisini vermeniz gerekir. bu şekilde bir bülten vermenin kime ne faydası var?

    aynı hata başka mecralarda da yapılıyor, televizyonlarda, gazetelerde, radyolarda vs.
    kanımca bu gibi haberlerde en azından çalışmanın ismi,hangi üniversitede hangi kişiler tarafından yürütüldüğü bilgisi verilmeli ki isteyen kişi bu çalışmaya ya da çalışmayı yürütenlere ulaşabilsin. insanlar bu şekilde manipüle edilmemeli. şu haberi 13 yaşında bir çocuk da oturup yazabilir.
  • yalansavar ekibinin hazırladığı mükemmel video ile hakkında bilgi edinilebilecek olan kavram:
    https://www.youtube.com/watch?v=zo2fm9ajbmc
  • (bkz: simya)
  • (bkz: din)
  • ülkede sözde bilimler, halkın alım isteğini arttıracak güç olarak kullanılmaya başlandıysa, ortada büyük bir bilgi ve zihniyet eksikliği var demektir.
    hurafeler artık teknoloji şirketlerinin reklamları ile teşvik ediliyor. buna en güzel örnekte son teknosa reklamı...
    astroloji neden hurafedir?
    çünkü bilim evrenseldir. bugün gittiğinizde mars' ta da fizik kanunlarına vs. tabi olacaksınız. fakat yarın, ışınlanmayı bulduk bambaşka bir galakside bambaşka bir gezegene yerleştik. astrolojinin nasıl tanımlanacağını ortaya koyan kurallar yok!
    şimdi nasılsa dünyadayız. yok merkür geriledi, neptün kocaya kaçtı! bilmem ne. gezegenler gerilemez kardeşim. samanyolu galaksisinin hızla hareket ettiği ve izlediği spiral yörünge içerisinde kütle çekim kanunlarına tabi olarak hareket ederler. sistemde ki en büyük kütlede güneştir. bu yüzden yörüngelerde güneş etrafında oluşur. gerilemenin aksine, samanyolu galaksisi içerisinde bulunan bütün elemanlarla birlikte çok yüksek bir hızda hareketine devam etmektedir.
    "astroloji, astronominin kötü yola düşmüş kızıdır." demiş üstün dökmen.
    elbet bir gün yazdıklarımız, fikirlerimiz "bilim- teknoloji ve gelecek" ortamında ses bulacaktır. bulmasa da biz yine okumaya- çalışmaya- üretmeye devam edip, öğretmenimiz olan "bilgi" nin peşinden, bilimin rehberliği ile ayrılmayacağız.
  • noam chomsky'nin tanımıyla "toplumsal ve davranışsal bilimlerin, gerçekten de anlamlı entelektüel içeriği olan bilimlerin yüzeysel niteliklerini taklit etme yolundaki umarsız çabaları." hannah arendt şiddet üzerine'de hükümetlerin bilimsel kafalı danışmanlarına girdirirken anıyor bu kavramı.
hesabın var mı? giriş yap