• espresso icin en siki halinden 1 tam tur, kagit filtre icin 2 tam tur, french press için 3 tam tur gevsetmek yeterli oluyor. elle yapildiklari icin her degirmende farkli ayar gecerli olacaktir, bu degerleri temel alip mikro degisikliklerle kendi olcunuzu bulabilirsiniz.
  • temizlenmez, kullandıktan sonra elde koku yapar, kahveye metalik bir tat geçirir ancak plastik gövdeli hario'ların yanında adeta bir tank gibidir, evladiyeliktir. duruşuyla "sen öldükten sonra bile ben yaşamaya devam edicem" mesajı verir. o janjanlı hario'ların kürdan kalınlığındaki şaftları elle yapılan torkla yamulup yalama olup giderken sözeni yamultacak babayiğit anasının karnından doğmamıştır.

    seri üretim fabrikasyon olmadığı için her öğütücünün ayarı kendine münhasırdır. bir ayar tutturduktan sonra sabit o ayarda kullanılmalıdır. ayardan ayara geçmeye, farklı demleme yöntemlerine kesinlikle müsait değil. kaldı ki geçiyim desen ayar için hiçbir referans noktası yok. tamamen göz kararı deneme yanılmaya bakıyor.
    dolayısıyla, türk kahvesi yada espresso için ayarlanıp kullanılabilir, ancak kalın öğütmelerde dişli salınımı fazla olduğu için homojen bir öğütüm sunamamaktadır.
    şu alt dişli takımını sabitlemenin bir yolunu bulsalar, biraz da pazarlamayla kahve dünyasında comandante gibi kült bir pozisyona kavuşabilir bence. (hele ki comandante'yle arasındaki fiyat farkını düşününce)
  • 6 sene sürekli kullanımdan sonra yazmaya hak gördüğüm değirmen. bu işi zevk alarak yapmak istiyorsanız bence uzak durmalısınız. türk kahvesi performansı iyidir, zaten o iş için üretiliyormuş. fakat kahvenin popülaritesinin artması ve çeşit ihtiyacı ile birlikte sistemi hareketli kılmak için taktıkları somun vida türk kahvesi ve bilimum ayarlarda zaten aşınıyor ve aşındırdığı metalleri de kahvenizde demliyorsunuz! tabi zamanla aşınacak yer kalmadığı için bu vida çevirme esnasında harekete başlıyor ve hiçbir içimde düzgün performans sunamıyor. üreticinin çözümü ise somunu değiştirmek. bazı kullanıcılar bilyeli setskur ile kısmi çözüm bulmuş. kahveyi içerken kupanızın kulbundan soluduğunuz metal kokusu ise cabası. bundan zaten kaçış yok.

    evde türk kahvesi yapıyorsanız ve bu makinenin modifiyesiz halinden kullanıyorsanız problem yok, ama bu işi zevk alarak belli tadlarda denemek için yapıyorsanız bence yanına yaklaşmayın, ne espresso ne mocha pot. genelde french press içimi için vidasız kullanan biri olarak kıt kanaat verim alabiliyorum ve vida kesinlikle güvenilmemesi gereken bir sistem. hario’nun en azından metal kokusu yok, içime işledi o koku.

    neticede keyifisiz bir alettir...
  • karantinanın 3 ayında iyi bir filtre kahvenin püf noktalarını araştırırken önce iyi f/pı olan bir filtre kahve makinesi, sonra iyi bir çekirdek kahve, en sonunda da bu çekirdek kahveyi öğütmek için bir el değirmeni almaya kadar ilerledim. piyasadaki pahalı ve yer kaplayan öğütücülerden ziyade evde zevk olarak günde 1-2 fincan içmek için sözen kahve değirmeni almaya karar verdik.

    internette satılan birçoğunun sahte olabileceği ve orijinallerinin hepsi el yapımı olduğundan istediğiniz ayarı tutturmanın zor olabileceğinden bugün eminönü'nde tarihi sözen değirmencisine gittik. internettekinden daha uygun fiyata, tatlı mı tatlı bir amcanın istediğimiz şekilde kağıt filtreye göre vidasını ayarladığı değirmenimizi edindik.

    henüz çekirdeğimizi öğütüp tadına bakamasam da istanbul'da halen işini en iyi şekilde yapan esnafı görmek ve tarihi koklamak bile çok iyi geldi.

    edit: (bkz: oze kahve)den aldığımız hazelnut çekirdeğinden 2 kişilik öğüttük ilk aşamada. elim burdaki eleştiriler gibi ne metal koktu ne de kolum ağrıdı. max 1-2 dk çeviriyorsunuz ve gevrek gibi çok kolay öğütülüyor. tat desen çok başka... aşırı memnunuz.
  • olumlu yanları,

    - kullanımı kolay
    - ayarlanabilir
    - taşınabilir
    - homojen öğütmesi
    - uygun fiyatı

    negatif yanları,

    - elde koku yapıyor
    - temizlemesi zor
    - kahveye metal karışıyor olabilir
  • istanbulda yaşayanların eminönündeki küçük dükkanı ziyaret etmesi tüm kahveseverler için tavsiye ederim. piyasadaki üst düzey ve haliyle 1ktl üzerinde ürünler dışında alternatifi olmadığını düşünüyorum. ürünleri gidin inceleyin, kendini görün.
  • türk kahvesi için en iyi en ekonomik değirmeni ararken varlığından haberdar olduğumdan geçenlerde de 180 mm yükseklikteki tombul kahve değirmenine şans verdiğim güzel bir ayarlamadan (türk kahvesi için) sonra sanki binlerce liralık öğütme makinesinden çıkmışçasına muazzam derecede homojenize bir şekilde çekirdeği öğütebilen değirmendir.

    açıkçası espresso ve daha üzerindeki kalın öğütmeleri henüz denemedim ancak türk kahvesi çekimi beni acayip ama acayip etkiledi hatta mest etti. telveye bakıp bakıp ulan hazır çekim mi aldım, markettekinden mi içiyorum acaba dedirtecek cinsten çok ince ve orantılı öğütebilen bir değirmen. şu an bu entryi bu değirmenle çektiğim türk kahvesini yudumlarken yazdım.

    türk kahvesi için gönül rahatlığıyla şiddetle önerebileceğim değirmendir.
  • french press için gayet yeterli değirmen. metal; sağlam. kalınlık ayarı için kahve heba etmeye falan da gerek yok. inceden başla; ertesi yapışa beğenmediysen biraz arttır; ayarı bulduğunu düşündüğün yerde dur. altı üstü kahve yapıyorsun; roket yakıtı değil. daha kimseden de metalik tat/koku diye bir şikayet duymadım. "yorucu oluyor" diyene de ne denilebilir ki?

    birden fazla kalınlıkta öğütme yapanlar vidasının zamanla bozulduğunu yazmışlar çeşitli platformlara. iki tane al; ayrı ayrı ayarla; kullan. yine ekonomik; evladiyelik. (alemin akıllısı benim; evet.)
  • fiyatına göre türk kahvesi için başarılı, filtre kahve ve espresso için ortalama performans veren el yapımı bir değirmen. üreticisinin atölyesi eminönünde olup birçok internet sitesinden sipariş verilebilir.

    bu değirmeni kullanırken türk kahvesinden kalın öğütüm yapacaksanız çok ince partiküllerden kurtulmak için ufak delikli bir çay süzgeci kullanabilirsiniz. (not: toz halindeki partiküllerin geçmeyeceği kadar küçük delikli süzgeçler doğal olarak işe yaramayabilir) çektiğiniz kahveyi süzgece koyup bir süre hafif hafif sallarsanız toz haline gelen kahve zerrelerinden kurtulursunuz, bu da kayda değer tat farkı yaratabilir. tabi bu yöntemi diğer el değirmenleri ve basit otomatik değirmenlerde de kullanabilirsiniz.
  • her türlü kahve öğütümü için gönül rahatlığıyla kullanılabilir.türk kahvesinden espressoya,aeropresse,v60 a hatta french presse kadar hepsi için.alt kısmında bulunan ayar vidasıyla istenilen ayara getirelebilir.yalnız birden fazla kahve demleme yöntemi kullanıyorsanız o zaman sıkıntı başlar.bir iki ay içerisinde ayar vidanız yalama olur.onun da kolayı var.kontra somun takılarak halloluyor.yani pro değirmene verecek para yoksa 50 liralık bir sözen rahatlıkla iş görebilir.tek sıkıntı biraz fazla çevirmek.ona da alışıyorsunuz ve kahve yapmak ritüel haline geliyor.
hesabın var mı? giriş yap