• konuyu bilen lawyer arkadaşlar yeşillendirirse çok sevinirim. araştırmadığım hukuk sitesi kalmadı. yarısı hepsini imzalamaya gerek yok diyor yarısı yok tüm sayfalar imzalanmalı diyor. altı üstü bir web tasarım sözleşmesi yapacam göbeğim çatladı.
  • tamam ben de öyle düşünüyorumda, "hepsinin imzalanmasına gerek yok" diyen kişi bunu nasıl diyor onu anlamıyorum. anasını satayım kişiye göre mi değişiyor bu sözleşmeler.
    bazı sözleşmeler "iş bu sözleşme x sayfa y madde z nüshadan oluşmaktadır" tarzında maddeyle bitiyor. sanırım bu maddeyi ekleyince tüm sayfalara imza atmaya gerek kalmıyor. neyse araştırmaya devam edeyim. net bir cevap bulursam buraya yazarım.
  • bu konuda bağlayıcı bir hüküm bir hüküm bulunmamakla birlikte her sayfanın imzalanması, sonradan çıkabilecek uyuşmazlıkların önüne geçecektir.

    sonuna kaç sayfa ve kaç madde olduğu yazılsa bile imza olmayan sayfalarda değişiklik yapmak çok basit bir işlemdir.
  • tüm sayfaların imzalanması ileride sorun yaşanmaması adına zaruridir. kanuni usul nedir bilmiyorum ama iş mahkemelik olunca üzerinde imza olmayan sayfaları kabul ettirmek çok zor.
  • hukuki tarafı bilinmemekle birlikte, ters mühendislik yaparak denersek ; ne zaman kredi alsam bankalar bana manyak gibi pek çok kağıdı hem de her sayfasını ayrı ayrı imzalatıyorlar. demek ki garantiye almak için önemli bir şey ! muhtemelen önemli ve de gerekli bir şey.

    peşin edit: bu entry de pi 3 kabul edilmiş, sürtünme göz ardı edilmiştir. dolayısıyla farklı ortam ve koşullarda farklı sonuçlar çıkması tarafımı bağlamaz *
  • genelde ilk sayfalar paraf, belirtilen imza sayfasına da imza + kaşe olarak ilerliyoruz.
    her sayfadan bir işaret olması gerekli bence de, maddeler değiştirilebilir vs. riske girmeye gerek yok.
    1000 sayfalık sözleşme bile olsa parafsız sayfa bırakmadım bugüne kadar.
  • yorumlar ve mesajlar için teşekkürler. genelde hepsini imzalat kafan rahat olsun minvalinde cevaplar olmuş. ama işte bizim müşteri portföyü bu imza işlerini hiç sevmiyor. (kurumsal firmaları tenzih ederiz) web tasarım işine angarya olarak baktıkları için "ya ne gerek var şimdi" gibi sözlerle geçiştirmeye çalışıyorlar. fakat bu ilk sayfalara paraf son sayfaya imza metodu kafama yattı, araştırıcam.

    birde bu sözleşme ıslak imzalı olmak zorunda mı? şehir dışından iş aldığımızda sözleşmeyi mail yoluyla gönderip imza + scan ettirip yine mail ile geri alıyoruz. bu ne derece geçerlidir acaba?

    bir başka yöntem de alış-veriş sitelerindeki gibi ödeme kısmına geçerken "sözleşmeyi okudum ve anladım"alanı ekleyip ödeme yapmadan önce müşteriye bu alanı zorunlu check'letmek. böyle olsa tadından yenmez. ama geçerliliği nedir bilmiyorum tabi.
hesabın var mı? giriş yap