• sözlü vasiyetname istisnai koşulların varlığı halinde yapılmasına izin verilen bir vasiyetnamedir.

    sözlü vasiyetname yapabilmek için;
    1. olağanüstü bir durumun varlığı aranır.
    2. olağanüstü durum yüzünden el yazılı ya da resmi vasiyetname yapılamıyor olmalıdır.
    iki şartın aynı anda gerçekleşmesi gerekir.

    madde 539-mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilir.

    1. aşama:
    mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükler.
    resmî vasiyetname düzenlenmesinde okur yazar olma koşulu dışında, tanıklara ilişkin yasaklar, sözlü vasiyetteki tanıklar için de geçerlidir
    2. aşama:
    - mirasbırakan tarafından görevlendirilen tanıklardan biri, kendilerine beyan edilen son arzuları, yer, yıl, ay ve günü de belirterek hemen yazar, bu belgeyi imzalar ve diğer tanığa imzalatır. yazılan belgeyi ikisi birlikte vakit geçirmeksizin bir sulh veya asliye mahkemesine verirler ve mirasbırakanı vasiyetname yapmaya ehil gördüklerini, onun son arzularını olağanüstü durum içinde kendilerine anlattığını hakime beyan ederler. (bizzat tanıklardan biri yazmalı, başkasına yazdıramaz ya da mekanik yolla yazılamaz.)

    - ya da tanıklar, daha önce bir belge düzenlemek yerine, vakit geçirmeksizin mahkemeye başvurup yukarıdaki hususları beyan ederek mirasbırakanın son arzularını bir tutanağa geçirtebilirler.

    sözlü vasiyet yoluna başvuran kimse askerlik hizmetinde bulunuyorsa, teğmen veya daha yüksek rütbeli bir subay; ülke sınırları dışında seyreden bir ulaşım aracında bulunuyorsa, o aracın sorumlu yöneticisi; sağlık kurumlarında tedavi edilmekteyse, sağlık kurumunun en yetkili yöneticisi hakim yerine geçer.

    madde 541-mirasbırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğarsa, bu tarihin üzerinden bir ay geçince sözlü vasiyet hükümden düşer.
  • seyfi dursunoğlu'nun cenazesi ile ilgili tartışmalardan sonra, naaşın kadavra olarak bağışlanması için hukuki olarak yeterli midir merak ettiren hede. cidden devlet siz öldükten sonra yazılı vasiyet yoksa naaşınıza ne yapılabileceğine karışıyor mu? yoksa yaşamında toplum tarafından rahat bırakılmayan adam ölümünde de toplum korkusuyla dostları tarafından mı rahat bırakılmadı?
  • 1965 tarihli bir yargıtay kararına göre, şehirde yaşayan ve evinde telefon bulunan bir kimsenin noter çağırması için herhangi bir engel olmadığı ve buna rağmen sözlü vasiyetname düzenlenmesi durumunda bu vasiyetnamenin geçersiz olduğunu anlamış bulunmaktayız. ölüm tehlikesi gibi olağanüstü durumların varlığında düzenlenmesi mümkün olan bir vasiyetname şeklidir. 2 tanık mevcut olmalıdır.
hesabın var mı? giriş yap