• çok iyilik yapma, hatta pek iyilik yapma (bkz: iyilikten maraz doğar)
    kendine iyi bak, hatta çok iyi bak; sen bize lazımsın...
    eğlenmeye çalış, hayatın tadını çıkar; yarın ölecekmişcesine!
  • yağmur yağdığında sırf ıslanmak için dışarı çıkıp ıslanın. başınızı öne eğmeden. garip bir şekilde sıkıntıyı alıyor sizden
  • birçok insan deneyerek , daha akıllı insanlarsa başkalarının tecrübelerinden yararlanarak öğrenirler. tavsiyelerimden faydalanan birileri olacağını bilerek yazıyorum.

    1. kendinize duyduğunuz saygıyı, kimsenin eline düşürmeyin; onu tekrar kaldırmak ve geri kazanmak çok zordur.

    karaktersiz insan, ikili ilişkilerde mesafe kalkınca şaşırır, şımarır ve sapıtır. bugün size bey/hanım diyen, yarın lan-lun der. o yüzden samimi olunacak kişiyi iyi seçmeniz lazım. herkesle samimi olunmaz. karakteri sağlam insan, hiçbir zaman kendini bozmaz.

    2. tipsiz olabilirsin; ama bir duruşun bir karizman olmalı! evet, tip doğuştan/genetik olarak gelen bir şey; ancak karizmaya sahip olmak başka... bir duruşunun olması senin elinde. önemli olan da budur: "bir duruşa sahip olmaktır.".

    çekingen, pısırık, bir köşeye çekilmiş kendi halinde takılan ya da üstüne başına özen göstermeyen, yorulduğu her an bulunduğu yerde semt oturuşu yapan yakışıklı biri olmaktansa sıradan bir tipe sahip olup saygı duyulan, dinlenen, sevilen bir insan olabilirsin.

    3. buram buram cehalet kokan insanlar gibi, her nur yüzlü kadını melek her beyaz sakallıyı da hacı sanma! ön yargı ile cehalet arasında bir ince çizgi aranmaz.

    kendini geliştirmek için bol bol oku, ama bunu sosyal faaliyetlerin olduğu zamanda yapma. şu kitabı oku tavsiyesi vermeyeceğim. kişisel gelişim, psikoloji, tarih, klasikler ya da fasa füso, artık her ne konuda okumak hoşuna gidecekse, git kitapçıya onu seç ve al. kitap okumaya yeni başlıyorsan 100-200 sayfalık ince kitaplardan almanı öneririm, böylece kolayca sıkılmazsın.

    4. ezik ve sinik insanların karakteristiğinde yere bakarak yürümek ve kollarını masanın üzerine koyup başını üzerine gömerek uyumak vardır.

    yorgun, uykusuz, keyifsiz olabilirsin, bu demek değildir ki ezik ve sinik bir mahluk gibi davranmalısın. sen başını her zaman dik tutmalısın kardeşim. her zaman dik...

    5. dışarıda yağmur, kar, fırtına varken işsiz olmak güzeldir; lakin güneş açtığı zaman gerçeklerle yüz yüzesin: işsiz olduğun!..

    para(iş) ile kendine güven arasında doğru orantı vardır. elinden geleni yap, hak ettiğin işi bul. bazı insanların şans yanında olmayabilir. dışarıda çok fazla işsiz insan olduğunu ve yaş ilerledikçe iş bulma olanağının da düştüğünü unutma. gözünü yükseğe dik ancak harika işi arıyorken de kendine güvenini yitirmiş, ortada kalmış biri olmamak için çokta seçici olmamalısın. fırsatları değerlendir.

    6. ayakkabı, bir insanın kişisel temizliğinin ve daha özelde genital temizliğinin aynasıdır.

    ayakkabılar insan hakkında çok şey anlatır. onları yeni ve daima temiz tutmalısın. çoğu insan yüze bakar, o kişi hakkınızda ön yargıya sahip olur; bazı insanlar da ayağa bakar ve onun ne kadar özenli bir insan olduğunu anlar.

    7. kontrolsüz heyecan tedirginlik ve unutkanlık yaratır; heyecanı kontrol etmekse başarıyı getirir.

    bir topluluk önünde konuşacak olabilirsin ya da ilk defa bir kadınla/erkekle buluşacak da olabilirsin. hiçbir şeyi gözünde büyütme, kendine güven, işlerin istediğin gibi gitmemesi dünyanın sonu değildir. "en fazla ne olabilir ki?" diye düşünmelisin, ne olursa olsun sonuçtan korkmadığını kendine söylemelisin. bu şekilde düşünürsen heyecanını kontrol altına alabilirsin.

    8. insanın ufacık bir ters bakışı bile kalp kırabilir; sonra o kişiyi kazanmak için çok çaba harcamak gerekebilir.

    bu duruma neden olmamak için, duydukların hoşuna gitmeyen şeyler dahi olsa, konuşacaklarını tartıp söyle, mimiklerine de dikkat et. akıllı insanlar böyle yapar. aklını kullan, sen kötü olma! ne demiş yunus emre "söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı. söz ola zehirli aşı, bal ile yağ ede bir söz."

    iletişim için: yazarstrong@gmail.com
  • o de'yi ayır.
  • benim naçizane tavsiyem dünya hiçbir zaman acelesi olanlar için daha hızlı dönmeyecek. ''tadında'' yaşayın. 'an'ın'' tadını çıkarın.
  • fyodor mihayloviç dostoyevski, dudala isimli romanında, ''bazı kimseler, sorularını, yakınlarının başarısızlıkları karşısında haz duyduklarını belli eden o kaba, önemsemez, küçümser gülümsemeyle sorarlar'' der. bu duruma çözüm olarak ise, delikanlı romanında ''herkes dikkate değmez'' sözüyle konuyu tamamlar. kim ne derse desin içinizdeki değerleri yaşatın. hayattan zevk almaya çalışın. zaman illaki bir gün belinizi bükecek! insanlar, maddi manevi acılardan sararıp solan yüzünüze acımaz. onlar için önemli olan sizin felaketinizden zevk almaktır. elalem ne der diye düşünmek, içinizdeki değerleri öldürmektir. ayn rand'ın temsil ettiği bireyselciliğin içinde postmodern bir reddediş, bence mutluluk ile orantılıdır.
  • duyguların ve mantığın arasında bir köprü mutlaka olmalı. o köprüde dengeli bir şekilde kalamayan her husus hayatından çıkmalı.
  • önünüze gelen yazara, içinizdeki zehri kusmak, ezikliğinizi bastırmak, hayattaki başarısızlıklarınızın acısını çıkarmaya çalışmak için saçma sapan hakaret dolu mesajlar atmayın. nitekim burada her meslekten insan var. karşınızdaki kişi hukukçu çıkınca götünüz tutuşuyor sonra. boşu boşuna kendinizi anksiyete sahibi yapmayın derim o yüzden. insana sadece insan olduğu için saygı duymayı öğrenin.
  • 1. önüne düşen her başlığa yazmak zorunda değilsin güzel kardeşim. bilmiyorsan sus, kimse senin aptal yorumunu merak etmiyor. bir yaraya merhem olmayan, bir eksikliği doldurmayan yorumlarını kendine sakla.

    2. bir şey yazacağın zaman senden önce yazılanları okuyarak gel ki daha önce bahsedilen şeyi tekrarlamamış olasın. bir başlıkta elli kere aynı şey yazılmasın güzel kardeşim.

    3. başka başlıkta yaşadığın heyecanını, salyanı her tarafa dökme güzel kardeşim. alakasız bir konuyu gündeme bağlayarak saçmalama güzel kardeşim.

    4. entry yazacağın zaman, az ve öz yaz, laf kalabalığı yapma güzel kardeşim. detayları kendine sakla soranlara özelden anlatırsın. kimsenin o kadar vakti yok. sonra entrylerin okunmaz.

    5. kimseyi liste halinde engelleme güzel kardeşim. hepimiz aynı toplumda yaşıyoruz. kafayı kuma gömme, yankı odası yaratma kendine, herkesten alacağın şeyler vardır. görüşüne güveniyorsan usulünce tartış; fikirler ancak çarpışarak gelişir.

    6. önemli konularda ciddi meselelerde sürekli geyik yaparak beğeni toplamaya çalışma güzel kardeşim. insanların doğru bilgiye erişimini geciktirme.

    7. tarafsız ol, objektif ol güzel kardeşim. doğru bir olay görürsen bunu onayla, onaylayanları da suçlama, bu seni küçültmez, senin siyasi görüşüne de zarar vermez. sonra kendinle çelişecek durumlar yaşarsın.

    8. dili doğru kullan, dil bilgisi kurallarını ihmal etme güzel kardeşim, zaten zihnindeki şeyi kelimelerle karşıya geçirmek tam mümkün değilken, bir de sen kötü anlatımınla bu anlamı yok etme güzel kardeşim.

    9. yazdıklarını elinden geldiğince tanım yaparak anlat, burası bir form sitesi değil güzel kardeşim.

    yazdıklarım, son zamanlarda artan bozulmaya karşı; sözlüğü daha güzel ve faydalı bir yer haline getirmek adına hem sizlere hem de kendime yaptığım naçizane tavsiyelerdir.
  • bol bol spor yapmayı, su içmeyi ve insanların sizi her an yüzüstü bırakıp, hayal kırıklığı yaşatabileceğini unutmayın.
hesabın var mı? giriş yap