• yaklaşık 18 yıldır buralarda olan biri olarak, sözlükle birlikte büyüdüm diyebilirim. bu zaman içerisinde yüzbinlerce mesaj (yanlış okumadın) ve onca buluşmayla "iyi insan" ve genel kültür biriktirdim. bu kadar fazla insan tanımakla neler biriktirilir senin hayal gücüne bırakıyorum. bir yandan paylaştım, paylaştıkça birikimim de katlandı. benim, özümü okumamı sağlayan günlüğüm gibi burası. yani açılan bu başlığa yeni yazar toyluğu diyip geçebilirdim ama hayır, ben yazarlığımın başında bile bu kadar toy olmadım. bazen insan yolda tekme vurduğu taştan bile bir ders çıkarır. kapasite ile alakalıdır. kendimi daha yakından tanıyorsam, sözlük sayesindedir. gerçeği daha hızlı arıyorsam, sözlük sayesindedir. gerçekler sizi özgür kılar. sözlük bu ülke gençliğinin başına gelen en güzel şeylerden biridir.
  • doğru olmayan önermeler içeren başlıktır.

    internette şu an 2016 yılı ekşi sözlük istatistiklerini görebiliyorum. 2019 yılında sözlüğe giriş oranları çok daha artmış olmalı, ama gene de bunları baz alıp bir değerlendirme yapalım.

    (bkz: http://www.webmasto.com/eksi-sozluk-2016-ozeti)

    2016 yılında ekşi sözlükte 192 milyonun üzerinde farklı kişi 4,5 milyarı aşkın sayfa görüntülemiş. günde ortalama 3 milyondan fazla ziyaret gerçekleşmiş.

    günde ortalama 1,5 milyondan fazla kişi ziyaret etmiş ve her ziyaretlerinde ortalama 6 başlığa bakmışlar. (2 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği günler olduğu gibi, 1 milyon kişinin ziyaret ettiği günler de olmuş)

    dolayısı ile, ekşi sözlükte önemli gördüğünüz bir başlık açtığınızda ve bu başlık ilgi gördüğünde, ömrünüz boyunca hayal dahi edemeyeceğiniz kadar büyük bir kitleye bir anda ulaşmış olursunuz. bu sayede on milyonlarca insana ulaşmak bir yana, bu entry'niz ve geçmişteki bütün entry'leriniz, internetteki bütün aramalarda ön sırada çıkmaya devam eder, zaman içerisinde okunma oranı daha da artar.

    öte yandan, ekşi sözlük aynı zamanda bir fikir alışverişi ve tartışma platformu olarak da işlev görür. normalde internet medyasında ve basında ön sıralarda gündeme gelmeyen bir çok konu burada gündeme gelir. bu sayede çoğu kez ulusal basının, kamuoyunun ve resmi yetkililerin de gündemine girdiğinden, başka yolla gerçekleştirmenize imkan olmayan değişikliklere yol açar.

    üstelik, her hangi bir yerde yazdığınız entry'leri okuyan kişi sayısı kadar, kimlerin okuduğu da önemlidir. ülkemizde basın ve karar vericilerin çoğunun ekşi sözlük gündemine göz attığından emin olabilirsiniz. bilmem neredeki kaymakam, sanatçı, bürokrat, hakim ya da belediye başkanı muhtemelen sizin twitter listenizde yoktur. ama ekşi'de yazdığınız bir entry sözlük yazarlarınca önemli bulunursa, normalde ulaşmanıza imkan olmayan çok farklı kanallara bir anda ulaşmış olursunuz.

    bütün bunların ötesinde, ekşi sözlükte her kesimden her türlü uzman bulunduğundan, başka yerlerden ulaşamayacağınız bilgilere ve kişilere ulaşmış olursunuz. çok yönlü ve kaliteli bir veri akışı sağlar.

    her şey bir yana, ekşi sözlük bir arkadaşlık ve dayanışma platformudur. bilgi edinmek için zorlandığınız her konuda yüzlerce yazar yardıma koşar, işlerinizi bir şekilde halletmiş olur.

    bu ve buna benzer örnekler çoğaltılabilir; ama esas olarak ekşi sözlüğün işlevi twitter ya da youtube gibi platformlardan çok daha farklı; etkisi de çok daha büyüktür.

    bu durumu, ülkedeki bütün siyasetçilerin, sanatçıların vs ekşi sözlükte soru yanıtlama sırasına girmesinden de kolaylıkla anlayabilirsiniz. ekşi sözlük türkiye'deki belki de en önemli gündem oluşturma platformudur.
  • yazarin haklı olduğu noktalar var. aptallik ise kesinlikle değil. belki ben ünlü olmak istemiyorum yüzümün görünmesini istemiyorum bunun neresi aptallik olabilir ki.
  • sözlükte, bir sözlük yazarı tarafından ortaya atılmış iddiadır.
  • sözlük yazarları alışık oldukları üzere hemen savunmalara girmişler yok bu başlığı açarak tezini çürütmüş/doğrulanmış falan diye. aptallık kısmı kişisel algıya göre değişken olsa da adam son derece haklı noktalara değinmiş. aynı zamanda burada yazıyor olması söylediklerini geçersiz kılmaz. web artık içeriği üreten kullanıcılara gerek itibar anlamında gerekse maddi anlamda geri dönüş sağlayan bir mecraya dönüştü. 1999'un alışkanlıklarıyla hayatını sürdüren bir mecra artık demode olmaya mahkumdur.

    ticari boyutuna gelince burası bir vakıf ya da kolektif üretimin yapıldığı kar amacı gütmeyen bir platform olsa anonim ve gönüllü olarak içerik üretmek bir yere kadar anlamlı olabilirdi. ama öyle değil sevgili dostlar burasının ticari bir kuruluş yani bir nevi işletme olmasına rağmen burada ne kadar kaliteli içerik üretmiş olursanız olun size itibar olarak ya da maddi olarak hiçbir geri dönüşü olmaz. üretimleriniz birilerinin dürüm parasına dönüyor en nihayetinde. bizler ise ancak espri yaparız "mayışlar yatmış mı ehehe, mehehe" diye. yazarın aptallık olarak değerlendirdiği kısım tam olarak burası.

    ticari boyutunu bırakıp içerik olarak ele alırsak sözlük artık gündemi belirleyen bir yapı değil tam tersine gündemi belirleyen mecralardaki içeriklerin sözlükte konuşulması üzerine kurulu bir tartışma platformu. son zamanlardaki popüler başlıklara bakacak olursak daha net anlaşılacak. hepsi atılan bir tweet'in, youtube'daki bir videonun, bir instagram/facebook vs. paylaşımının buraya taşınıp tartışılması ya da haber portallarındaki bir başlığın noktası virgülüne dokunmadan burada başlık olarak açılması şeklinde. zaten aynı tartışmalar orijinal içeriğin olduğu mecradaki yorumlar, mentionlar bölümünde yapılıyor. buraya taşınmasının ne manası var ki? hatta bazı çakal sözlük yazarları oralardaki beğenilen yorumların bir iki kelimesini değiştirerek buradaki başlığı altına entry olarak girip fav kapmanın derdinde. insanlar artık o tartışmaları sözlükteki başlığında değil, orijinal içeriğin olduğu yerde yapmak istiyor. demode olarak ifade edilmesi de bundan kaynaklanıyor.

    sözlüğün çıkış noktası olan bilgi veren başlık ve entry'ler 2009-2010'lardan bu yana azalarak bitiyor. bilgi vermese de yaratıcılık içeren ve sözlük dışında paylaşılan eğlenceli ve orijinal içerikler de (houston diyalogları vs) aynı şekilde. hatta daha şukelaları twitter'da fln üretilip buraya taşınır oldu. sözlüğü ön plana çıkaran, ses getiren ve ilgi çeken tek sözlük fasilitesi rezalet başlıkları olarak kalmış durumda. ancak onların da etkili ve zülf-i yare dokunanlarına ya sansür uygulanıyor ya da rezalet başlığını açan yazar işi görüldükten sonra entry'sini silip kaçıyor.

    sonuç olarak sözlük artık maç diyaloglarının yapılıp küfürleşildiği, troll siçmıklarının ilgi çektiği başka yerlerdeki içeriklerin tartışıldığı bir yer konumunda. "o halde sen neden sözlükte yazıyorsun" gibi yaratıcı bir karşılığı yapıştıracaklara "yılların alışkanlığı" ya da "tamamen keyfimin kahyası öyle istediği için" diye cevap verebilirim. bu başlığı açan yazarın, ya da aynı şekilde düşünen binlerce yazarın burada yazıyor olmaları da yukarıda değinilen gerçekleri değiştirmiyor.

    fark etmişsinizdir artık sedet bile twitter'daki ünlülerin tweet'lerine salça olarak ilgi toplama çabasında. sözlükte yazdıklarının beklediği ilgiyi çekmeyeceğini o da biliyor.
  • linç etmek için gelip adama hak verdiğim önermedir.

    favladım gidiyorum
  • güle güle arkadaşım. seninle ilgili çok yazacaklarım var ancak bu ortamın demode olduğunu düşündüğün ve yüzümü bilmediğin için beni ciddiye almayacağını bildiğim için beynimi sadece bunları yazmak için yoruyorum. güle güle arkadaşım seni buraya zorla bağlayan birisi yok. özgür iradenle bahsettiğin sosyal medya platformlarında vakit öldürebilirsin. kaliteli/kalitesiz yazar oranı da biraz değişmiş olur böylelikle.
  • provokatif olmasına karşın incelenmeye değer argümanlarla desteklenen bir tespit.

    1) twitter'da yazarak maddi kazanç elde etmenin mümkün olduğu iddiası doğru. fakat bu iddia birincisi çok kısıtlı bir kitle için geçerli, ikincisi de yeterli verilerle sözlük'te maddi kazanç elde etmeye kıyaslanmadığı sürece tek başına bir anlam ifade etmiyor.

    2) internette bedava iş yapma döneminin bitmiş olduğu iddiası doğru değil. şu anda facebook, youtube, instagram ve twitter'da aynı sözlük'te olduğu gibi bedava içerik üretimi son hızla devam ediyor. bir noktadan sonra öne çıkabilenlerin maddi kazanç sağladığı doğru ancak bu toplam kullanıcıların çok küçük bir kısmına tekabül ediyor. birinci maddede olduğu gibi kıyaslamalı olarak verilerle desteklenmediği sürece bir anlamı yok.

    3) sözlük'te yazarak maddi kazanç elde etmenin mümkün olmadığı iddiası da doğru değil. sözlük'te de yeterince dikkat çekici yazılar yazıyorsanız yürüyüp gidebildiğinizi, yazılarınızı maddi kazanca dönüştürebildiğinizi biliyoruz. bunun örnekleri daha önce pek çok defa görüldü ve duyuldu. sözlük yazarı olarak başlayıp kitap yazanlar, buradan reklamcılığa yürüyenler, dergilere yazılar gönderenler vb. oldu. çok dikkat etmediğim için örneklerini vermem mümkün değil ancak sözlük'te geçirdiğim vakit boyunca pek çok defa denk geldiğimi söyleyebilirim. aslında bunun bir listesi yapılsa diğer yazarlar için de güzel motivasyon olabilir.

    4) sözlük'te yazılanlar için mahkemeye verilmek, hakkınızda soruşturma açılması vb. durumlar yine tüm platformlar için aynı şekilde geçerli. twitter'da istediğine sövene yaptırım yokken sözlük'te sövenler hapse atılıyor gibi bir durum söz konusu değil.

    5) yılansı fareler olduğumuz zaten bilinen bir gerçek, itibar kaybı yaşatan bir durum değil.

    6) az önce alexa'dan kontrol ettim, sözlük türkiye'de en çok hit alan 13. site imiş. hala yeterince izlendiğini ve epey popüler olduğunu söyleyebiliriz. kızlar soruyor ve ensonhaber'in altında olduğu da üzücü bir gerçek ama.

    ben şunu eklemek istiyorum: sözlük'ün işleyişi gereği sözlük'te yazıp da kendinizi göstermek için takipçilere ve tanıdıklara hiç ihtiyacınız yok. sözlük yazarlığınızı aldıktan sonra sözlük'te hiç arkadaşınız, tanıyanınız, sizi bilen kimse olmasa dahi okunma imkanınız var. bu durum twitter için geçerli değil. twitter'da hiç takipçiniz yoksa ne kadar kaliteli yazarsanız yazın yazdıklarınızı sadece kendiniz yazıp kendiniz okuyorsunuz. olsa olsa ünlülere sataşıyorsunuz ama belirli bir fan base'iniz olmadan attığınız tweet'lerin siklenme olasılığı çok düşük. dolayısıyla asosyal ve çevresi geniş olmayan biriyseniz salt kendi yeteneğinizle sözlük'te okunma imkanınız twitter'da okunma imkanınıza kıyasla çok daha fazla. sözlük bu yönüyle diğer takipçili sosyal medya platformlarından ayrılıyor ve daha adil bir ortam sunuyor.
  • twitterla sozluk arasindaki farki anlayamamis yazarin hezeyanlari. sosyal medya fenomeni olup kolay yoldan para kazanmak istemis ama becerememis, gelmis burayi karaliyor. gelme o zaman, git aradigin bilgiyi google'da ara, twitter da fenomen yalakaligi yap kardes.
    2002 yilindan beri sozluk okuyorum, sanirim 2006 yiliydi yazar oldugumda. yillar icinde sozluk olumlu olumsuz cok degisti. yazar kalitesi degisti, yazilip cizilen konular degisti, cunku bir jenerasyon degisti. 15 sene once universite talebesiyken buralara besiktas carsida en iyi kokorec nerde yenir diye entry girenler bugun ikinci cocugu yapma planlariyla ugrasan yetiskin bireyler. sozluk zirvelerine pembeli morlu saclariyla gelen metalci kizlar bugun bebek bezi degistirmekten, sut sagmaktan vakit bulup sozluge giremiyor. eski yazarlar ugramiyor veya ugrayamiyor, eski sozluk yazim sekli * coktan unutuldu gitti, anlik gelismelere daha hizli ve kolay erismeyi saglayan kaynaklar cogaldi.
    hic bir sey ayni kalmadi diye sozluge camur atmak abesle istigal.
hesabın var mı? giriş yap