• bu davranisi sergileyen gotverenlere bir atasozumuz vardir. (bkz: soz vermek got vermeye benzemez)
    ama en guzeli hicbir atasozu soylemeden bir daha bu kisilerden bir soz beklememektir.
  • kadının da karizmasını dağıttığına inandığım davranış. ama sanırım kadınların sözlerinde durmama gibi bir hakları var ki "erkek adam sözünde durur", "delikanlı adam sözünde durur" gibi özlü sözlere karşın, "kadın adam sözünde durur"* ya da kadın dediğin sözünde dururgibi başlıklar ya da deyişler göze çarpmamakta. sonuçtan sebebe doğru yola çıkarsak toplumda kadının sözünün zaten önemsenmiyor olması, kadınların sözlerinde hiç bir zaman durmadıkları ya da kadınların muhakkak sözlerinde durdukları gibi tahmini verilere ulaşabiliriz.
  • üzüntünün ve o insana karşı oluşan kırgınlığın adresidir. ''ama sözün vardı'' da diyemez ya insan o zamanlarda; susar, üzülür, kırgınlaşır ve uzaklaşır. kendi içinde yaşar o umutlu bekleyişinin nasılda bir anda yıkılıp gidiverdiğini.
  • milli şairimizin bir hatırasını naklederek bu eylemin iğrençliğini kavramak mümkündür.

    " mehmet akif bir gün arkadaşlarından eşref edip’le öğle yemeğinde buluşmak için sözleşmişlerdi. eşref edip vaniköy’de oturuyordu; kendisi beylerbeyinde. öğleden bir saat evvel oraya gidecekti. o gün öyle bir yağmur vardı ki her taraf sel oldu. eşref edip, mehmet akif’in böyle bir yağmurda gelmeyeceğini düşünmüştü. bu sebeple hizmetçiye döneceğini söyleyerek evden çıkıp yakın bir komşuya gitti. yağmur devam ediyordu. o evden çıktıktan bir süre sonra mehmet akif o yağmura rağmen eşref edip’in evine gelmişti.
    eşref edip evine döndüğünde onun geldiğini hizmetçiden öğrenmişti. akif sırılsıklam bir halde olmasına rağmen içeriye girmemiş, ‘’selam söyle’’ diyerek yağmura aldırmadan gerisin geriye gitmişti.
    eşref edip ertesi gün kendisini bulmuş durumu anlatarak özür dilemek istemişti. ama mehmet akif bu olaydan dolayı kırılmıştı ve eşref edip’e şu unutulmayacak cevabı veriyordu:
    — bir söz ya ölüm veya ona yakın bir felaketle yerine getirilmezse mazur görülebilir.-

    (bkz: ahde vefa)
  • yapan kisiye karsi guvensizlik baslangicinin en buyuk etkenidir. netekim bir daha sozune guvenmeyi birakin bu kisilerin soyledikleri seyleri bile iki kere dusunmenize sebebiyettir.
  • genellikle cahil ve eğitimsiz insanların verdikleri vaadleri tutmaması durumu.
  • cocuklarin anlamadiklari bir durum. kucukken insana bir cok kucuk tutulmayan vaadlar verilir: "sen soyle yap sana cikolata alcam", "korkma, igne agritmiycak" ve s. cocuk tum bunlarin neden oldugunu anlamaz, ancak tum bunlar onun kafasina kazinmistir. ve evet, o artik buyumus ve kendisi de sozunu tutmayan bir insan olmustur.(bkz: bu boyle gider)
  • ''erkek söz verir, adam tutar...''

    turgut uyar
hesabın var mı? giriş yap