• artık tartışılmaya başlanması gereken versus.
    bir tarafta 10-15 yıllık vergisini veren ve sürekli denetlenen bir firma, diğer tarafta ise sonsuz imkana sahip, bütçesi devlet tarafından sağlanan 60 yıllık bir kuruluş.
    ama sen git muazzam bir gösteriyle uzaya roket yolla, sonra bir şey olmamış gibi karaya geri kondur. insan gerçekten hayret ediyor.
    spacex her şekilde nasa'nın eline vermiştir.
  • nasa'nın şu anki en ciddi görevi youtube'dan spacex'i canlı izlemek olabilir.
  • mevzuubahis nasanın eline vermek ise bunu en güzel diyanet işleri başkanlığı ve orman bakanlığı yapmıştır.
    yani spacex boşa kürek sallıyor.
    (bkz: nasa vs orman ve su işleri bakanlığı)
    (bkz: nasa vs diyanet işleri başkanlığı)
  • elma ile armut karşılaştırması.

    nasa bir devlet kurumudur ve uzay araştırmaları yapar. spacex ise bu uzay araştırmalarında kullanılacak olan ekipmanı üretir ve nasa gibi kuruluşlara satar.
  • nasa devlet kurumudur... spacex kar etmek zorunda bir şeyler başarmak zorunda olan bir özel şirkettir. kısacası spacex başarılı olmaya mahkumdur
  • bütün bütçesininin devlet tarafından karşılandığı ve çoğu uçuş, test, bilimum deney ve ortaklıklar için götünü yırtarak bütçe çıkarmaya çalışan bir kuruluş için sonsuz imkana sahip diyebilmek gerçekten “konuşmuş olmak için konuşmak” sözünü özetlemiş.

    nasa filmlerden gördüğünüz gibi beş çayına gider gibi yörüngeye veya ay’a gitmiyor, haberiniz olsun.

    edit: bu işin spacex’in tedarikçi olduğu kısmına hiç girmedim. başlığı açarken en azından google’da 5 dakikalık bir araştırma dahi sizi daha bilgili bir insan kılacaktır, eminim.
  • bildiğim kadarı ile spacex bir yerde nasa'nın uzay programlarını neredeyse askıya alması, minimuma indirmesi sayesinde var olabildi. malum bir yerden sonra nasa'nın dev bütçeli uzay programlarını fonlamak hem ekonomik hem politik olarak problem olmaya başladı ve amerikalılar alakalı servisler için ruslara muhtaç olmaya başladı. sonra da nasa'nın danışmanlığı, desteği altında spacex doğdu ve şimdi benzer bir mekik göndermek 10 kat daha ucuz. kaldı ki amazon vs rekabeti ile bu maliyetlerin daha da düşeceği söyleniyor. özel sektör biraz desteklenir, biraz önü açılırsa yapamayacağı iş yok gerçekten, bunu gösterdi spacex tüm dünyaya. bir özelleştirme lafı geçtiğinde insanlar ama petrol, gaz, elektrik, su demir yolları filan çok teknik konular dolayısı ile özel sektör beceremez diyebiliyorlar hala.
hesabın var mı? giriş yap