• --- spoiler ---

    eli yüzü düzgündü. ben çizgiroman külliyatına hakim olmadığım için o açıdan yorumlayamıyorum. ama benim örümcekadamım daha yaşlı. sanırım ufakken izlediğim çizgifilm serilerinden dolayı böyle. ve şöyle bir algım var. aklımda örümcek adam en taşaklı herkesin ağzına sıçan en efsane kahraman gibi kodlanmış. o yüzden ergen gördüğüm zaman ya da iron man bunu azarlayınca sen kim köpeksin moduna giriyorum alışamadım.

    örümceğin ısırmasını, ben amca'nın ölmesini falan görmedik cidden çok huzurluyum. örümcek adam olarak beğendim, peter parker olarak kararsızım ama sanırım dediğim gibi benim ergen algımla alakalı.

    kıyafeti güzeldi. çok teknolojik olması biraz rahatsız etse de çok takılmadım. en nihayetinde bu örümcek saçma sapan şeyler de yapıyordu ağ ile. karen ile muhabbeti de fena değildi.

    villain olarak vulture çok iyiydi. hem keaton iyi oynamış hem de karakterin amacı falan, motivasyonu güzeldi. kostüm falan da iyiyidi bence.

    may hala olmamış. kabul edemem. may hala dediğin neredeyse nine kıvamında. ben bu kadar yeniliğe açık değilim. o kadın beyaz saçlı biri olmalı ve muhafazakar.

    eğer o kız mary jane çıkarsa ağlarım. karakter olarak okey ama kızıl saçlı olmayan bir jane kabul etmem imkansız, lütfen başka bişey çıksın.

    yan karakterler eh işte. şişko kanka beni baydı. ergen okey ama her işe burnunu sokmak istemesi sıktı beni. vulture'ın kızı çıkması yani çok türk filmi, tesadüf pek sevmedim. hintli eleman çok gereksiz. suicide squad halat atan adam vardı en az onun kadar boş bir karakter
    --- spoiler ---

    94 yılında yayınlanan animated serisinde kingpin vardı. ve marvel'in elinde muhteşem bir kingpin var. keşke 2. filmde wilson fisk rolü ile beyaz takım elbise ile vincent d'onofrio çıksa sahneye. şu dizi evreni ile birleşse bi şekilde. kez aynı evrende zaman diliminde geçiyorlar
  • beğenmedik diyoruz; gençler nasıl beğenmezsiniz diyorlar. biz onları anlamadan, ergen filmi işte, siz ergensiniz diyoruz; hata ediyoruz.

    neden beğenmediğimizi açıklamamız gerekiyor:

    bakın biz örümcek adam'ı (spider-man değil, çünkü bu gerçekten türkçeye oturulmuş tek kahramandır) çok iyi bilir ve tanırız. ama bizim yaş grubumuz amerikan komik booklarından değil, ilk olarak trt'de pazar sabahı oynayan cheesy filmden ve asıl olarak da 1991-94 arası efsane olan çizgi seriden biliriz.

    şimdi olay şudur ki, gerçekte 3 süper kahraman vardı.

    süper süper süperkahraman superman ki, hiçbiri popülerite olarak bunun yanından geçemezdi.

    tim burton filmleriyle efsaneleşen batman ki, bu karanlığın kahramanıydı.

    bir de örümcek adam vardı ki, bu gençliğin ve esprili insanların kahramanıydı.

    bunun dışında iron manmiş, hulkmuş, thormuş bunların hiçbirinin esamesi okunmazdı. bunları bilen de yoktu işin aslı. bugün de hiçbiri aman aman keyif vermiyor bize.

    bakın örümcek adamın marka değerinin diğer tüm marvel karakterlerinden neden çok daha yüksek olduğunu şuradan anlayın, marvelın bütün karakterleri bir torbaya konulup satılmış (disney), x-men camiası komple paket olarak bir yere satılmış (fox), örümcek adam ise tek başına düşmanlarıyla beraber satılmıştır (sony). zaten örümcek adamın düşmanlarıyla diğer marvel karakterlerinin düşmanlarını kıyaslayın, aradaki kalite farkını anlarsınız.

    bakın tasm çizgi serisi (91-94) örümcek adamı o kadar kusursuz işledi ki, hiçbir filmin bu tadı yakalaması mümkün değil. biz orada peter parker'ı hem genç, hem esprili hem de bir kahraman vücut ve tipinde tanıdık. o seride tüm düşmanlar da muazzam işlenmişti. asıl önemli olan da bir şekilde örümcek adam'ın tüm marvel karakterlerine liderlik yapabilmesiydi. orada tüm düşmanlar, zaman zaman kingpin'in liderliği altında olmak üzere süper işlendi.

    gelelim bu film niye bize uymuyor:

    1- çoluk çocukla bizim kuşağı tatmin edemezsin. aksiyonu 80 ve 90 larda izleyerek büyüyen kitleye 45kg kahraman uymaz. mesela yeni dc filmleri dandik de olsa adamların koyduğu süperman olmuş diyorsun. marvel'dan örnek vereceksek kaptan amerika rolünde chris evans role uyuyor. kahramanlar kas yığını olmalı demiyoruz, yanlış anlaşılmasın, sadece aklımızdaki imajla alakası yok.

    2- örümcek adam evrenine hayran olan insanlar, örümcek adamın üzerindeki avengers gölgesinden ciddi anlamda rahatsız olur. avengers dediğin şaklabanlık, örümcek adamın ruhuna aykırı. hakeza iron-man örümcek adama göre b sınıfı bir karakter. sen onu yüce bir güç ve öğretmen olarak sunarsan ben örümcek adam'a saygı duyamam. zira peter parker zeka ve bilimsel yetenekler açısından da iron man'den aşağı olamaz. ayrıca avengers tek başına satamayan adamların hikayesidir.

    3- başta may hala ve meksikalı şişman arkadaş olmak üzere yan karakterler fiyasko. fazla anlatmaya gerek yok.

    4- peter parker hikayesinin en önemli noktalarından biri parasızlıktır. peter parker sürekli maddi sıkıntı yaşar ve bu yüzden nefret ettiği, daha doğrusu kendisinden nefret eden j. jonah jameson'a örümcek adam fotoğraflarını satar. bu filmdeki burjuva geek havası da hiç sarmadı.

    5- kostüm olayı tamamen fiyasko. örümcek adam teknolojinin itmesiyle değil, örümcek hisleri ve yetenekleri ile "olmuş" bir kahraman. batman'deki detective mode ile iron-man karışımı hiç uymamış.

    6- tüm marvel filmlerinde olan ortak ve ölümcül sorun. bugüne kadar hangi marvel filminde gerçekten karakterin zorlandığını, başaramayacağını, işlerin sarpa sardığını hissettiniz. ne zaman t2 de olduğu gibi john connor'ın sağ kalamayacağını düşündünüz. ya da beğenmediğimiz dark knight rises'da bile b-man çukurda sakatken, gotham'ın bane ve ekibi tarafından ele geçirildiği gibi bir his yaşadık. kısaca güle oynaya yaratık öldürülen, düşman tepelenen macerada heyecan olmaz.

    kısaca özetlemek gerekirse bu tür filmler ne kadar avengers'a yaklaşırsa bize o kadar uzaklaşır. gerçekten avengers para ile izlenecek bir film değil bizim kuşak için.

    peki filmin olumlu tarafları neler:

    1- bu tespitime sıkı sıkı sarılıyorum: superkahramanların düşmanları film sonunda ölmemeli ve tüketilmemeli. bu karakterler sonraki karşılaşmalar için hazırlanmalı. joker ve batman / superman ve lex luthor / örümcek adam ve hemen tüm düşmanları. bunlarınki ezeli rekabettir birbirinden beslenmedir.

    2- yüzlerce düşman yaratık, binlerce uzaylı canavar rezillikleri yoktu. ne kadar az düşman o kadar büyük zorluk ve heyecan (ters ninja) kuralına uygundu film.

    3- fazla patlama, çatlama olmaması güzel. feribot sahnesi bile abartılıydı.

    uzun lafın kısası, örümcek adam çok önemli bir karakter, teenager figürü değil. abartı bütçe harcamaya ve avengers kopyası filmler yapmaya hiç gerek yok. bir şeyler hissettirin yeter.

    hiçbir şey yapamıyorsanız 94 yılında yayınlanan seriyi izleyin.
  • filmle ilgili gerçek kritik yorumumu, sözlük yazarı şapkamı çıkarıp, film eleştirmeni fularımı taktığım zaman ayrı platformda yapıyor olacağım. sözlüğe ise şunu yazmakla yetineyim.

    far cry 3 severleri, bu trivia size geliyor:

    filmin ilk post-credit sahnesinde de görünen adam, mac gargan'ı kim oynuyor fark ettiniz mi?

    vaas'ın ses ve yüz modeli, michael mando!
  • çok eğlenceli falan ama fazla ergen filmi olmuş. anladık spidey'i avengers'a katacaksınız da kostümün stark teknolojisi ile donatılması nedir yaw? kullanamadı bile doğru dürüst garibim :) ben yine de tobey maguire en iyi spider-man'dir diyorum, net!

    not: fragmanda ıron man ile beraber uçtukları sahne yoktu filmde.
  • peter parker'lar içinde karakter gelişimi en aslına yakın bu filmdeki. üstelik bu sefer uncle ben, gwen stacy karıştırmadan yapmayı başarmışlar takdir ettim. spider-man'in avengers'a bir süre katılır gibi yapıp çıktığı dönemleri de hatırlattığından güzel nostalji oldu. iron-man tarzı aşırı zımbırtılı kostümü sevmedim ama en azından rahatsız olanları mutlu edecek bir şekilde işlemiş olmalarını ("olay kostümde değil hacı") takdir etmek lazım. baştan aşağı bir chris claremont eseri spectacular spider-man sayıları tadında olmuş.
  • cidden uykumu getirmis film.
    saka degil, az kaldi uyuyakaliyordum.
    komedi desen degil, aksiyon desen o da degil.
    patladim lan sikintidan.
    yegen olmasa basip cikicaktim salondan.
    sikko senaryo, sikko yonetmen, kopek gibi butce ile olmuyor bu isler.
    raimi nin serisinden sonrasi yalan.
  • cok iyi olmus. spider-man'in hakiki gelisimini anlatiyor diyebiliriz. oyle en basindan anlatmiyor hikayeyi ama tam yerinden basliyor bence.

    michael keaton... cok iyi oynamis ustat. isin ilginc tarafi bir zamanlarin batman'i simdi spiderman'in dusmanini oynuyor. cok guzel olmus.

    filmi benim oturdugum mahallede cekmisler. izlerken ayri bir renk katti. 7 train all the way!

    made in queens *
  • serinin oldukça iyi olmuş diyebileceğimiz kalitede bir filmidir. gerek senaryosu, gerekse oyunculuğu kesinlikle tamamlayıcı ve akıcıdır. filmi internet ortamından ziyade sinemada izlemenizi tavsiye ederim efektlerin gerçekçiliği ve doyuruculuğu beni benden aldı diyebileceğim film olmuştur.
  • her şey çok yeni flash thompson' ın yerine ufak tefek biri konmuş, patlak parker diye ortalarda dolanıyor. flash dediğin peter parker' a okulu zehir etmeli.

    her neyse
    --- spoiler ---

    o kostüm yeni evren için iyi olabilir ama karen bence spider-man ile uyuşmuyor. karen filme dahil olduktan sonra bir ara yanlışlıkla iron-man filmine geldikte bizi mi koprıyorlar diye düşünmedim değil. yani spider-man dediğin mahallemizin koruyucusu, kendi kostümünü kendi diken orta halli bir kardeşimiz eski spider-man tadı yok.

    yani 3. perdeyi kullanmadıklarına dua ettim deadpool çakması olur diye korkuyordum. çok şükür olmamış.
    --- spoiler ---

    ergen arkadaşlarımıza seslenen bir film.
  • izledim de geldim, ben filmi beğendim ama zaten genelde her şeyi beğendiğim için fikirlerim pek anlam ifade etmiyor olabilir. ayrıca hey gidi fox kids zamanı çizgi filmlerini kaçırmadan izlediğim için sevmeden edemezdim.

    --- spoiler ---

    en başta peter'ın çektiği videosu, captain america'nın kalkanını alışını anlatışı falan çok sevimli bir ergen portresi çizdiği için tüm filmi abla duygularımla izledim. (bkz: abla olmak) o yüzden inanır mısınız enkaz sahnesinde gözlerim doldu "ühühühü yürü be pete" dedim hep içimden ama bunu dışından da söyleyen çoktu, çok gürültülü bir salondu ne yazık ki :/ neyse. tony stark da çok güzel bir baba-abi gibi bir şey olmuş peter'a karşı, onu da sevdim. komiklik şakalar falan da vardı, güldüm. öyle işte.

    --- spoiler ---

    çok mutlu oldum izleyebildiğim için, vakit bulamam sanmıştım.
hesabın var mı? giriş yap