spinoza
-
dokuzuncu nesil çaylak. umarım ki bol spinozalı yazılar getirecektir. kendisini tanımıyorum, kimdir nedir bilmiyorum ama, böyle bir mahlas edinmişse, mutlaka bir bağ vardır diye düşünmeden edemedim.
-
(bkz: baruch spinoza)
-
spinoza, etika eserinin yazarı, birçoğu gibi yaşadığı dönemde anlaşılmamış, değerine sonradan varılmış filozof...
-
yahudi cemaatinden afaroz edilmiş felsefeci. tanrı, insan, zihin ve duygular adına fazlaca düşünmüş ve yazıp çizmiş ( ki tam anlamı ile böyle. geometri ve matematikle kanıtlamalar yapar) bir adam.
(bkz: ethica)
(bkz: varoluş kudreti)
(bkz: töz) -
(bkz: spinoza problemi)
-
teolojik politik inceleme'yi okumamışsanız din ve siyaset ilişkisi hakkında hiç, ama hiç konuşmayınız.
-
ankara'da adil han işhanında kitaplarını sorduğumda bulunmayan adam. ne açıdan utanacağımı bilemedim. neyse ki internet var.
-
çetin balanuye'nin say yayınlarından, 2012 yılında çıkmış kitabı. spinoza'nın, ethica , tractatus theologico-politicus ve tractatus politicus eserlerini, ayrı ayrı bölümler dahilinde inceleyen kitap, spinoza felsefesi ile ilgilenen herkesin okuması gereken, spinoza üzerine türkiye'de çıkmış en iyi kitaplardan biridir.
-
o'na göre temelde 3 duygu biçimi vardır:
(bkz: arzu)
(bkz: sevinç)
(bkz: keder)
kıskançlık, sevginin verilmemiş karşılığından doğan kederdir. (bkz: fluctuatio animi)
nefret ise, bizim acımızdır. o'na göre, nefret duygumuzun nedenini anlarsak, nefret de ortadan kaybolur.
bir de (bkz: yüksüz duygular) biçiminden bahseder spinoza:
(bkz: hayranlık)
(bkz: hor görme) -
felsefi konuları matematiksel bir mantık dahilinde inceleyen amsterdamlı felsefecidir. tam adı benedictus spinozadır. ethica isimli eseriyle insanlığı, aklı kullanarak ulaşabileceği en üst bilgiye ulaştırmayı amaç edinmiştir.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap