• duyguların düzenlenmesi, mantık yürütebilme, empati yapabilme , problem çözebilme ve ayrıntılı düşünebilme ile ilgili konuları düzenleyen prefrontal cortex' imizi daha aktif ve verimli çalıştırmayı sağlar. bu şekilde çalışan beyin, hayatta daha sağlıklı adımlar atarak kendisine ve çevreye güven duymayı, mantıklı kararlar almayı öğrenir.

    egzersizin aynı zamanda öğrenme, yeni anıların oluşması ve duygularla ilgili olan bölüm hipokampüs 'e de fayda sağladığı kanıtlanmıştır.

    spor yapmak sadece sağlıklı bir bedene sahip olmak değil; aynı zamanda sağlıklı kararlar alabilen, duyguları kontrol altında tutmayı sağlayan beyne sahip olmaktır.

    haftada en az 3 veya 4 gün yapılan egzersizler yeterli görülüyor. bu egzersizler için de spor salonuna kayıt olunabileceği gibi, yaşanılan yerin etrafında yürüyüşler yapılabilir veya kişi evde kendi vücut ağırlığı ile çalışmalar yapabilir. bunun ise minumum 30 dakika olması ve kalp atışının hızlanması gerekiyor.

    new york üniversite'sinde görev alan ünlü nörolog weny suzuki bu konuyu oldukça güzel açıklamış;

    buyrunuz
  • --fit body for fit mind--

    nature dergisinde 8 eylül 2005 tarihinde yayınlanmış bir makale buldum. dublin üniversite'sinden ıan robertson isimli nörobilimcinin çalışması işlenmiş. ama buradaki en önemli nokta aerobik sporların (kardio) kastedilmiş olmasıdır. yani tarlada çalışan emekçilerimiz ya da fitness salonlarında kendi ağırlığından fazla kilo kaldıran yiğitlerimiz kastedilmiyor. lütfen bu kısmı iyi anlamış olun!

    evet bu robertson arkadaşımız iki grubu kıyaslamış;

    1.grup : 4 ay boyunca tempolu yürüyüş (intense walking) yapanlar
    2.grup : sadece açma-germe yapanlar (streching group)

    *katılımcılar 60 yaş üstü.

    kıyaslamalar sonucunda 1.gruptaki katılımcılarda 'bdnf*' isimli kimyasal daha yüksek bulunmuş. bu kimyasal beyinde yeni sinir hücrelerinin oluşmasında, yeni bağlantılar kurulmasında (sinaps**) ve bu hücrelerin beslenmesinde(anjiyogenez***) rol oynamakta. ayrıca ilk gruptaki kişilerin diğer gruptaki kişilere nazaran dikkat ve hafıza yeteneklerinde daha fazla artış olduğu belirtilmiş.

    *chemical called brain-derived neurotrophic factor (bdnf)--> beyin kökenli nörotrofik faktör
    nörotrofik faktör: nörotrofik faktörler gelişmekte olan ve olgun nöronların hayatta kalmasını, büyümesini ve farklılaşmasına yardım eden neredeyse hepsi küçük proteinlerden veya peptitlerden oluşan biyomoleküllerdir

    **sinapslar nöron olarak da isimlendirilen beyin hücrelerinizin aralarında oluşan bağlantılardır. 3 boyutlu düzlemde milyarlarca nokta hayal edin ve bu noktaların her birinden dallar çıktığını ve bu dalların diğer noktalara ve dallara uzandığını hayal edin. beynin işlevselliği bu konfigürasyonda gizlidir. öğrendiğiniz her bilgi, gördüğünüz her yüz, öğrendiğiniz her beceri işte bu bağlantı evrenindeki sinapsların sonsuz olasılıktaki konfigürasyonlarında mevcut. yani ne kadar çok nöron ve bağlantı o kadar iyi kısaca;)

    *** yeni damar oluşumu; dokuların kan(beslenme) ihtiyacı olduğu zaman vücutta yeni küçük damarlar oluşur. örneğin fitness ile uğraşan birinin pazu kaslarında damarlanma meydana gelir bu şekilde düşünün.

    şimdi de robertson abimizin kendi ağzından birtakım iddialı cümleleri geliyor ekranlara:

    'squash kortlarında düzenli terlemek, beyin hücreleri için gübre etkisi yaratıyor'

    'iyi beslenme, eğitim(mental egzersiz, entelektüellik) ve pozitif düşünme beyninizi genç tutmaya yarar ama bunlardan daha önemli bir faktör var:kardio. düzenli egzersiz beyninizin yapısını ve fonksiyonunu değiştirmekte'--- en fazla bu cümlesi beni etkiledi açıkçası. mental egzersizler(sudoku,satranç,kitap okuma, 3 boyutlu düşünme...) mi yoksa fiziksel egzersizler mi daha ön planda? bu yazıdan önce mental egzersizler derdim açıkçası.

    ' yaşı 50 den fazla olan kişiler için egzersiz; unutkanlığı azaltan ve beynin zinde kalmasını sağlayan bir ilaç türüdür'

    ayrıca adamımız öğrendiğimiz bilgiler ile görüntüler ya da sesler arasında bağlantı kurulmasının beyni güçlendirdiğini belirtiyor ve bunu öneriyor.

    referans:
    https://www.nature.com/…/050905/full/050905-13.html
hesabın var mı? giriş yap