• sorunsal değil biraz naz biraz cehalettir. niyet varsa, üstesinden de geliniyor.

    şöyle buyrun
  • beni dumur eden husustur. bir türlü kıvamını tutturamam. tam spora gidecem, bir açlık bastırıyor: ''bayılır mıyım acaba spor yaparken?'' gibi düşüncelere gark oluyorum. yesem bu kez de tok gidecem, o hiç olmaz.

    not: olmaz olsun böyle spor.
  • zaten 1.5 saat öncesinden yenmemesi gerektiğinden, çok yüklenilmediği sürece sıkıntı yaratmayacak durumdur.
  • tabii ki bir sorun değil ama vardır böyle bir durum.

    hafta içi sabahtan akşama çalışıp spor yapmak isteyen biriyseniz seçenekleriniz sınırlıdır.

    - sabah işe gitmeden spor yapabilirsiniz. aç karına ve sabah sporu tehlikelidir, koç'tan biliyoruz.

    akşam gelince spor yapacaksanız normal şartlarda aç olmanız olası.
    iki seçenek var:

    - yemek yiyebilirsiniz, sonra tok karına spor yapılmaz diye iki saat beklersiniz, saat 9 olur. gece geç saatte yatmaya yakın spor yapılmaz derler, zaten bu saate kadar bekleyen insan da kalkıp spor yapma hevesi de kalmaz.

    - akşamüstü, eğer mesaide fırsatınız varsa, birşeyler yiyebilirsiniz. akşam sporu yaptınız, duş aldınız sakinleştiniz. akşam 8'den sonra yemeğe sıra gelir. spordan sonra da insan çok acıktığı için çok yeme eğilimindedir. hem 8'den sonra yemek sağlıksız olur, hem de öğün sayısı arttı, daha fazla miktarda yemiş oldunuz.

    ee, biz sağlıklı yaşamak ve kilo vermek için spor yapacaktık!

    sonuç, analiz-paraliz.

    götü devirip yatıyoruz.
  • çıkmadan önce 2 elma ideal.
  • 2 saat gibi bir kıstas esasında yoktur. 1 saat öncesinden de yiyebilirsiniz, 1,5 saat öncesinden de. ne yediğinize göre değişir. benim tercihim ya yumurta+peynir+ceviz üçlüsü oluyor, ya da daha pratik olarak yulaf+süt+muz oluyor. yulaf yerseniz midenizde rahat bi' 2-3 saat şişiyor ve spor esnasında fazla acıkmıyorsunuz. sabah 8.30 civarında yulaf ezmesi yiyip 10.00'daki bir antrenmana gittiğimde 1-2 saat deli gibi acıkmadan spor yaptığımı bilirim - ki bu olayı 5 senedir falan sürdürüyorum.

    spordan 15-20 dk öncesinde bir şeyler yemediğinizden emin olun sadece. hem, yediğinizi yakamayacağınız, hem de spor yaparken yediğiniz ağzınıza geleceği için. mesela yumurta+peynir+cevizli sabahlarımda spora gidip iyi bir antrenman sonrası cilayı karın hareketleriyle atıyorsam, o yediğim yumurta gaz/geğirti olarak çıkıp duruyor benden (fazla karın çalışırsanız bir yerden sonra yediğiniz miktar da azalmış oluyor, fazla yerseniz de oranızdan buranızdan gaz olarak çıkıyor).

    yulaf yiyin. 2 ya da en geç 1 saat önceden. yanınızda ceviz, badem, fındık, elma, muz gibi besinlerden birini bulundurun. ceviz hakikaten tok tutuyor. muz da öyle. elma daha çok spor sonrası için gibi, fakat spordan önce veya spor sırasında da tüketebilirsiniz, fena yapmaz.
  • antrenman öncesi beslenmenin amacı kas ve karaciğerdeki glikojen depolarımızı doldurmaktır.
    antrenman sırasında metabolizmamız karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yıkarak oradaki glikozu enerjiye çevirir.
    beyin, sinir sistemi ve kaslarımızın enerji üretmek için tercih ettiği kaynak karbonhidratlardır.

    evrimsel süreçte kıtlık dönemlerinde karbonhidrat bulamayan insan metabolizması enerji ihtiyacını karşılayabilmek ve hayatın devamını sağlayabilmek için yağlar ve proteinleri de enerji olarak kullanmayı öğrenmiştir.
    ama bunu öğrenmesi karbonhidrat yemeyelim anlamına gelmez. gördüğünüz gibi kıtlık dönemleri, olağanüstü haller için bunu öğrenmiştir.
    metabolizmanın karbonhidrat olmadan enerji üretmesi demek karbonhidrat yemeyelim anlamına gelmez çünkü beynimiz, sinir sistemimiz ve kaslarımızın enerji üretmek için başvurduğu ana kaynak, kullanmak istediği kaynak karbonhidratlardır.

    antrenman öncesi sindirim sürelerini de dikkate aldığımızdan 2-3 saat önce karbonhidrat ağırlıklı bir yemek yemeliyiz.
    hatta antrenmandan önceki akşam yediğiniz yemek yarın ki antrenmanda antrenman öncesi yediğiniz yemekten daha iyi etki görmenizi bile sağlayacaktır işin içine sindirim süresi girdiği için.
    antrenmandan önceki akşam yediğiniz yemek yarın ki antrenmanda göstereceğiniz performansa etki edecektir.
    antrenmanda yüksek performans göstermek için tempoyu, yoğunluğu arttırmak istersek metabolizmamız büyük oranda karbonhidratların enerjisine ihtiyaç duyacak.
    örneğin %80 karbonhidrat, %20 yağlardan enerji ihtiyacını karşılamaya çalışacaktır nabzımızın, yoğunluğun ve temponun arttığı bir antrenmanda.

    antrenmandan önce yediğimiz yemek protein ve yağ içeriyorsa sindirim süresi artacağından yediğimiz yemeğin zamanlamasına dikkat etmeliyiz.
    eğer antrenmana 30 dk gibi bir süre kalmış ve antrenman öncesi bir öğün tüketmek istiyorsak daha çabuk sindirilen bir gıda tüketmeliyiz.
    örneğin muz gibi çabuk sindirilen bir meyve...

    antrenmandan önce yeteri kadar su içtiğimizden emin olmalıyız.
    yeteri kadar su içtiğimizi öğrenmenin kolay yolu idrarımızın rengidir.
    ne çok koyu ne de çok açık olmalıdır. açık sarı yeterli su içtiğimizi gösterir.

    antrenmandan önce kendinize en uygun ''ne yemeli? ne zaman yemeli?'' sorusunun cevabını deneyerek zaman içinde siz belirleyebilirsiniz.
    örnek olarak antrenmandan 2 saat önce bir kasenin içinde ihtiyacınız kadar yulafı sıcak suda 5 dk bekletin.
    üzerine bir ölçek protein tozu ve muz ile karıştırıp antrenmandan önce yiyebilirsiniz.

    not:yaptığınız antrenman 1 saat civarı sürüyorsa antrenman sırasında beslenmenize pek gerek olmayacaktır.
    yaptığınız antrenman 1 saatin üzerinde ise triatlon, dağcılık, martial arts v.b uzun saatle sürecek spor dalları ile ilgili antrenmanlarda antrenman sırasında da beslenmek önemlidir.
  • spora gitme sorunsalini astiktan sonra dusunmeyecegim şey
    (bkz: 128.8 kilo olmak)

    edit: (97.8 kilo olmak) bakalım azimle devam :)

    edit2: 88.5

    edit3: 84 ayrıca ust iki karin kasim çıktı:)
  • sorun teşkil etmeyecek durumdur.

    supplementlar bunun için var. antrenmandan 2 saat önce hiçbirşey yememiş olsanız bile 20 dakika önce içeceğiniz preworkout mix ile (bkz: musclepharm assault) (bkz: jack3d) (bkz: bsn no-xplode) vücudunuz enerji dolar kıpır kıpır olursunuz. koşa koşa girersiniz o salona.

    "ben besin takviyesine karşıyım" diyorsanız da bol kafein içerdiğinden türk kahvesi ya da americano iyi gelecektir.
hesabın var mı? giriş yap