• 10. yüzyıldan itibaren mısır ve ortadoğu kiliselerinde hikayesi yayılan, haçlı seferleriyle batı hristiyanlığı tarafından da keşfedilen iskenderiyeli azize katerina.

    st. catherine'in hikayesi hristiyan tarihçileri arasında ufak değişiklikler göstermektedir. en popüler hikayeye göre st. catherine iskenderiye'de doğmuş ve küçüklüğünden itibaren kendini eğitime adamış güzel bir kızdır. okuduğu kitaplardan hristiyanlığı öğrenmiş ve meryem ana'nın bir gün kendisine gözükmesiyle hristiyanlığı kabul etmiştir. o dönemde imparator maximinus, kendi erkine tehdit olarak gördüğü hristiyanları öldürtmekteydi. bu durum karşısında imparatorun karşısına çıkan st. catherine, bilgisi ve yaptığı mantıklı savunma ile imparatoru etkilemeyi başarır, ancak fikirlerini değiştiremez. imparator st. catherine'i sarayda alıkoyar ve dönemin bilgin ve filozoflarından oluşan danışmanlarına bütün bilgi ve yeteneklerini kullanarak st. catherine'i hristiyanlıktan vazgeçirmelerini emreder. ancak st. catherine, bütün danışmanları tartışmalarda alt eder ve sonuçta danışmanlar hristiyanlığı kabul eder. bunun üzerine öfkelenen imparator danışmanlarını öldürtürken st. catherine'i zindana attırır. bu olaylardan etkilenen kraliçe st. catherine'i zindanda ziyaret eder, ve uzun bir konuşmanın ardından o da hristiyan olur. kraliçenin de hristyan olmasının ardından daha pek çok kişi hristiyanlığı kabul etmeye başlar. bunun üzerine imparator st. catherine'in büyük bir dikenli tekerleğe bağlanmasını ve ezilerek öldürülmesini emreder. ancak st. catherine tekerleğe bağlanırken tekerlek parçalanır ve fırlayan parçalar imparatorun askerlerini öldürür. bunun üzerine imparator maximinus, st. catherine'in kafasını uçurtturur*. st. catherine'in vücudunu iki tane melek sina dağına'na taşır ve daha sonra burada adına bir manastır ve kilise kurulur.

    (bkz: st catherine manastırı)
  • st. catherine'in hikayesinin batı'da yayılmasının ardından özellikle ingiltere'deki kiliselerde, st. catherine'nin hikayesini konu alan duvar resimleri yapılmıştır. yapım tarihi 13. yüzyıla kadar giden bu resimlerin en güzel örnekleri norfolk'ta sporle köyünün kilisesinde, north yorkshire'da pickering kilisesinde ve cambridgeshire'da ki castor köyünün st. kyneburgha kilisesinde görülebilir.

    bu duvar resimlerini online görmek için;

    (bkz: http://www.paintedchurch.org/sainintr.htm)
  • madrid'de thyssen bornemisza koleksiyonunda bulunan bir caravaggio tablosu.. 1595-1596 yillarinda yapilmistir ve 173x133cm boyutlarindadir..

    resme adini veren catherine bir kralicedir ama caravaggio her zaman yaptigi gibi modelini yine avam sinifindan secmistir.. hatta judith beheading holofernes'e modellik yapan 'kiz mi kadin mi bilemeyecegim' ile ayni kisi olma ihtimali vardir.. ama bu tabloda daha guzel gorunur ve dahi nacizane fikirlerime gore caravaggio'nun cizdigi en guzel kadindir..

    kocaman bir ahsap tekerlegin onunde elinde kiliciyla oturmakta, ellerdeki detay caravaggio'nun neden nazarimca dunyanin en iyisi oldugunu gostermektedir.. omzu vadideki zambakta felix'i bastan cikaran istemsizce gidip opmesine neden olan henriette'in omzundan daha guzeldir.. biraz ince bakarsaniz derinin altindaki damarlar bile gorunebilir..

    kafasinin uzerindeki saturn haresi, burnu ve dudaklarida dikkate alindiginda elindeki kiliciyla her an savasa hazir catherine hanima varmamam icin bir neden yoktur..

    http://upload.wikimedia.org/…elo_caravaggio_060.jpg
  • tr. iskenderiyeli azize catherine/katherine, lat. catharina alexandrina
    hristiyanlıkta önemli bir yer tutan azize, şehit ve kutsal bir figürdür. roma katolik kilisesi, doğu ortodoks kilisesi, anglikan ve luteryan kiliselerce kutsanan saygın bir kişiliktir.

    geleneksel anlatılara göre, ms 4. yüzyıl başlarında çok genç yaşta pagan roma imparatoru maxentius tarafından öldürtülmüştür.

    st. catherine, imparator maximian döneminde iskenderiye valisi olan constus'un kızıdır. catherine oldukça dindar bir isevidir (ilk hristiyanlar). imparator maximian ölünce oğlu maxentius imparator olur ve isevilere zulmetmeye başlar ve catherine de kurbanlardan biridir.

    rivayet odur ki; catherine kırbaçlanır ve zindana kapatılır.
    yemek ve su bile verilmez. zindanlarda işkencelerden geçirilir. işkence sırasında oluşan yaralarını meleklerin tedavi ettiğine, cennetten indiği varsayılan kutsal güvercin tarafından beslendiğine dair söylenceler vardır. imparatorun eşi dahil roma senatosundan pek çok soylu kişi zindanda catherine'i ziyaret etmiş ve hristiyanlığı seçmişlerdir. oniki gün işkence ve hapsin ardından kapılar açıldığında zindandan büyüleyici bir ışık ve muhteşem güzellikte parfüm kokuları yayılır. bunun üzerine imparator maxentius catherine'le evlenmek ister; ancak reddedilir. nihayetinde, sonradan 'catherine wheel' adlı işkence aletine adını vereceği kemik kırma tekerleği ile korkunç bir işkenceye maruz kalır ve başı kesilerek öldürülür.
hesabın var mı? giriş yap