• george lucas tarafından yapılmış, öncelikle filmleriyle tanınmış, sonraki yıllarda çizgiroman, bilgisayar ve konsol oyunları, televizyon yapımları vb. dallarda ününü geliştirmiş kurgusal evren ve markadır. film serisinin ilki 25 mayıs 1977'de 20th century fox tarafından star wars (yıldız savaşları) ismiyle yayınlanmış ve dünya çapında bir popüler kültür fenomeni olmuştur.

    2019 yılı verilerine göre on iki yıldız savaşları filminin toplam hasılatı yaklaşık olarak 10,25 milyar dolardır. bu hasılatla yıldız savaşları serisi, en çok hasılat yapmış birinci film serisi olmuştur.

    edit: imla
  • filmin bilindik müziklerinden olan "finale" parçasının giriş kısmını,
    brutti sporchi e cattivi filminin vita da baraccati parçasından itinayla çakmışlar.

    özellikle the empire strikes back ve the rise of skywalker versiyonları daha anlaşılır biçimde;

    vita da baraccati
    the empire strikes back - finale
    the rise of skywalker - finale

    edit: star wars'taki asıl versiyonu the force theme'miş. *
    edit2: diğer adı binary sunset'miş. * 1977 yılındaki * ilgili sahne ve müzik: https://www.youtube.com/watch?v=x2wgizrpqsk
  • sadece filmler izlenerek evreninin ancak yüzde %34.5'i keşfedilebilir (küsüratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın).

    daha önce filmlerin kronolojisinden bahsettiğimde haklı olarak clone wars, rebels gibi hatırlatmalar geldi. "tam" ve kendi içinde canon bir star wars tecrübesi oluşturmak adına biraz film dışı bir kronoloji neden oluşturmayayım dedim. filmlerin yanı sıra, tamamen subjektif bir yargıyla, okunması gereken çizgi romanları / kitapları ve dizileri sıralayacağım. bunlar dışında okunabilecek onlarca materyal var ama onları da keşfetmek size kalsın, ben de çıkan her şeyi okumadım zaten. yazdıklarımın hepsi dijital formatta internette kolaylıkla bulunabilir.

    önemli not; bu sıralayacaklarım star wars'u zaten izlemiş ve evrene dair daha çok içeriğe aç olanlar için. hiç star wars izlememiş birinin bu sırada ilerlemesi kafa karıştırır, çünkü bahsettiğim çoğu kitap ve çizgi roman, öncesini de sonrasını da anlatsa, insanların filmleri bildiğini varsayarak hazırlanmış içeriklere sahip. ilk defa izleyecekseniz çıkış sırası olan 4-5-6-1-2-3 ile izlemek, sonra bu sırayla daha geniş evrene dalmak en doğrusu.

    - star wars episode i – the phantom menace

    öncesine dair kitaplar ve çizgi romanlar var, ama bir "george lucas canon" mantığıyla ilerlemeyi tercih ettiğim için phantom menace'ı sıfır noktası olarak kabul etmek en doğrusu.

    - star wars obi wan and anakin

    5 sayıdan oluşan bir çizgi roman. the phantom menace'ta anakin'i obi-wan'ın eğitimine verilmiş küçük bir çocuk olarak görüyoruz, attack of the clones'ta ise neredeyse yetişkinliğe ulaşmış bir anakin ve tamamen abi-kardeş ilişkisine oturmuş bir anakin & obi-wan ilişkisi var. obi-wan & anakin bu aradaki pek dokunulmayan gelişimi anlatması açısından önemli. arada çok kısa olsa da palpatine'in ağacı yaşken eğme ve anakin'le bağ kurma girişimlerini de görüyoruz.

    - star wars episode ii – attack of the clones

    6 filmlik seri içinde en zayıf iki filmden biri fakat clone wars temeli burada atılıyor.

    - star wars the clone wars

    çok harika olmayan bir filmle başlayan 7 sezonluk mükemmel bir animasyon serisi. filmlerle evrenin %30'unu keşfediyorsanız bir %60'ı da clone wars ile keşfedebilirsiniz. boynuzun kulağı geçmesi gibi hikaye kalitesi olarak dönemini anlattığı prequel üçleme filmlerinin fersah fersah önünde. "güç" dediğimiz şeyin ne kadar derinleşebildiğini, star wars evreninin 3-5 gezegenden, jedi düzeninin de birkaç jedi'dan ibaret olmadığını, palpatine'in taktiklerinin ne kadar dahice olduğunu ve birçok şeyi clone wars ile öğreneceksiniz. daha da önemlisi filmlerde hakkı çok verilemeyen gerçek anakin skywalker'ı ve klonları burada tanıyacaksınız. bu üçüncü filmde belki biraz aceleye gelmiş gibi gözüken dönüşüm sürecini sizin için daha anlamlı ve trajik hale getirecek. dave filoni'yi şu an için star wars hayran kitlesinde lucas'tan sonraki ikinci adam yapan bu seridir.

    - dark disciple

    aslında clone wars'ta yer alması planlanan fakat dizinin sona erdirilmesiyle çekilemeyen bölümlerin kitaba uyarlanmış hali ve en iyi star wars kitaplarından biri. clone wars ile tanıyıp sevdiğimiz asajj ventress'in trajik hikayesinin son perdesi.

    - darth maul son of dathomir

    yine clone wars'ta tamamlanamayan mother talzin ve darth maul hikayelerinin sonunu anlatan dört sayılık çok iyi bir çizgi roman serisi. dark disciple gibi bunun da hikaye gelişiminde dave filoni etkisi var, dolayısıyla kalitesinden şüphe etmeden okumaya başlayabilirsiniz.

    - star wars episode iii revenge of the sith

    clone wars'tan sonra tekrar izlediğinizde obi-wan'ın "you were my brother anakin" sözü daha da ağırlaşacak, klonların jedi'lara dönüşü daha da yıpratacak.

    - darth vader dark lord of the sith

    25 sayılık bir çizgi roman serisi. disney döneminde star wars adına çıkan en iyi şeylerden biri. hikaye benim en çok merak ettiğim dönemlerden birini anlatıyor; anakin skywalker'ın darth vader olarak ilk yılları. revenge of the sith'te darth vader'ın doğuşunu gördük, a new hope'ta ise 19 yıl sonra adı tüm galaksiye korku veren darth vader'ı. peki arada ne oldu? darth vader'ın kara namı nasıl galaksiye yayıldı? içerde anakin'den hiç parça kalmadı mı? gibi sorulara yanıtlar veren tüyleri diken diken eden sahneleri olan çok iyi bir seri.

    - tarkin

    tarkin, star wars evreninde hakkında çok şey bilmediğimiz en önemli karakterlerden biri. clone wars'ta, rogue one'da ve a new hope'ta çok kısa sahne alıyor ve vader'a bile rahatlıkla sözünü geçirebildiğini görüyoruz. tarkin, vader ve tarkin arasındaki dinamikleri öğrenmek açısından çok önemli bir roman. yazarı ise burada canon'la uyuşmazlıkları olduğu için yer vermediğim ama çok iyi bir roman olan darth plagueis'i yazan james luceno. luceno da filoni ve zahn gibi şu an "içerde" olan ve star wars hayranlarına disney'in kalitesizliğini bulaştırmamaya çalışan yaratıcılardan biri.

    - solo a star wars story

    han solo ve chewbacca'nın tanışma hikayesi olarak izlenebilecek eğlenceli bir film. disney'in yaptığı, burada adını bile anmayacağım, başka kötü işlerin ceremesini çektiği için gişede patladı ama izlenebilir.

    - thrawn / star wars thrawn

    eski genişletilmiş evren takipçilerine en iyi star wars yazarı kimdir diye sorarsanız alacağınız yanıt büyük ihtimalle timothy zahn olacaktır. yine canon uyuşmazlığı nedeniyle thrawn'ın ortaya çıktığı eski zahn romanlarına burada yer vermeyeceğim ama şanslıyız ki canon'la uyumlu yeni versiyonları da geldi. thrawn adlı ilk kitabın 6 sayılık bir çizgi roman uyarlaması da çıktı. daha sonra alliances ve treason ile üçleme tamamlanıyor. alliances hem rebels hem clone wars animasyonlarıyla kesişiyor ve thrawn ile darth vader'ın ilişkisine odaklanıyor. treason ise rebels'ın finalinin hemen öncesini konu alıyor ve thrawn ile palpatine'in ilişkisini ön plana çıkarıyor.

    - star wars #7-#15-#20

    2015'te başlayan star wars çizgi roman serisinin bu üç sayısı obi-wan kenobi onca yıl tatooine çöllerinde ne yaptı, luke'u nasıl koruyup kolladı konusunu anlatıyor. tek sayılık hikayeler.

    - star wars rebels

    clone wars'tan sonra gelen dört sezonluk animasyon serisi. bir clone wars kadar iyi olmasa da clone wars nasıl prequel üçleme dönemini genişletiyorsa rebels da orijinal üçlemeye başarılı bir temel hazırlıyor. ayrıca clone wars'taki pek çok hikayenin burada devamını (darth maul, ahsoka tano, klonlar) görüyoruz. thrawn karakteri de büyük çıkışını rebels ile yapıyor. thrawn üçlemesinin son kitabı olan treason'ı bu serinin final bölümünden önce okumakta fayda var.

    - rogue one a star wars story

    disney döneminde çıkan tek başarılı film, sırf darth vader sahneleri için bile izlenmeli. evet, disney dönemi star wars filmlerine iyi gözle bakmıyoruz fakat george lucas'tan geçer not alması ve orijinal üçlemenin hikayesine bir yapboz parçası gibi oturması itibariyle rogue one benim için star wars evreninin önemli bir parçası olmayı başardı.

    - star wars episode iv a new hope

    her şeyin başladığı, luke skywalker efsanesinin doğduğu film. star wars'u ilk defa izleyecekler tabii ki buradan başlayacak.

    - star wars skywalker strikes

    2015'te başlayan çizgi roman serisinin ilk 6 sayısı. luke ve vader ilk defa burada yüz yüze karşılaşıyor. bunu görmek açısından önemli olabilir. 75 sayıya kadar yolu var ve marvel'ın önde gelen yazar / çizerlerine ev sahipliği yapıyor. uzun çizgi roman serileri bu canon konusunda biraz riskli. belli sınırlar olsa da çok fazla yazara yaratıcı güç veriliyor ve bazı hikayeler ve karakterizasyonlar filmlerin ana hatlarıyla çelişebiliyor. örneğin empire strikes back'te luke ve vader'ın ilk defa karşılaşması size star wars evreni için daha mantıklı geliyorsa görmezden gelebilirsiniz ve alternatif bir hikaye olarak okuyup keyfini çıkarabilirsiniz.

    - darth vader

    uzun marvel çizgi roman serilerini karıştırmamaya çalıştım yukarda bahsettiğim nedenden dolayı ama marvel'ın yazdığı darth vader serileri çok iyi çıkıyor. 2015'te çıkan bu 25 sayılık seri a new hope ile empire strikes back arasını anlatıyor. darth vader'ın oğlu olduğunu öğrenmesi ve vader down hikayesi gibi epik anlara sahip. çok sevilen ve daha sonra kendi çizgi roman serisine kavuşan aphra karakteri de burada ortaya çıkıyor. yine kafanızdaki evrene dahil edip etmemek tamamen size kalmış.

    - star wars episode v - the empire strikes back

    en sevdiğimiz star wars filmi.

    - star wars episode vi - return of the jedi

    star wars evreninin kronolojik olarak son filmi.

    - the mandalorian

    disney'in star wars fanlarının gönlünü alma projesi. return of the jedi sonrası yeni cumhuriyet döneminde geçen bir yan hikaye olarak kabul edilebilir. arkasında jon favreau ve dave filoni gibi insanlar olması dosta güven düşmana korku veriyor. oldukça başarılı bir ilk sezonun ardından gelecek ikinci sezona dair da güzel duyumlar alıyoruz. ilk sezonunun george lucas'tan "olur" alması itibariyle bunu da lucas canon kabul edebiliriz.

    edit: yeni yönü nedeniyle disney dönemine bir şans daha verdim.

    (bkz: #117395774)

    fakat yine de disney döneminde çıkan ve sequel üçleme dönemine odaklanan kitap ve çizgi romanları "gereklilik" olarak önermeyeeğim. çünkü dediğim gibi disney, fanlardan gelen oldukça olumsuz tepkiler nedeniyle, yön değiştirip duruyor. filmleri iptal edemese de çizgi roman ve kitapları rahatlıkla devamlılıktan çıkarabiliyor çaktırmadan.

    bu döneme dair önerebileceklerim, daha doğrusu dave filoni'nin vizyonunı hissettirdiği için umutla beklediklerim:

    (bkz: #116726196)
  • defalarca izlense de bıktırmayan seri,

    darth vader theme müziğinin değişik bir yorumu için buyrunuz

    darth vader theme with ney
  • sinema tarihinin en önemli 'blockbuster' filmlerinden biridir. ilk 'blockbuster' jaws filminden sonra gerek gişede gerekse de oyuncak satımında rekorlar kırmış, george lucas adlı genç sinemacının saçını, sakalını düşünmekten beyazlatan yapımdır.

    70'li yıllarda, benim ismini 'sakallılar' koyduğum sinema dostluğu, hollywood'da birçok yapımın önünü açmıştır. martin scorsese, steven spilberg, brain de palma ve george lucas yakın arkadaşlardır. bu saydığım isimlerin de star wars külliyatı için yaptıkları çok önemlidir.

    örneğin; star wars'un o meşhur film sırasında ne olduğunun anlatıldığı yazıların ilk başta paragraf paragraf, uzun uzun yazılması lucas tarafından düşünülmüştür.

    bu yazıların çok uzun olduğunu ve izleyicinin bundan rahatsız olduğunu söyleyen brain de palma, lucas'a bu açılışın nasıl olması gerektiğini tek tek anlatmıştır.

    üstelik filmin yapım aşamasındaki ilk sorun da bu değildir. film, lucas tarafından çok değişik bir kurguyla hazırlanmış ve ortaya kötü bir prototip sunulmuştur.

    bunun üzerine lucas, star wars fikrini ve prototipini 'sakallılar' adlı gruba sorar.
    projede bir ışık gören, tarihteki ilk 'summer blockbuster' filmi yönetmiş steven spilberg'tür.

    yapılan önerilerin ışığında filme ek sahneler çeken lucas, daha düzgün bir kurguyu, daha yalın bir anlatımı uygulamıştır.

    filmde birçok maket kullanılmış, yapılan çalışmalar özenle sürdürülmüştür. death star ve milanyum şahini tasarımları en göze çarpan tasarımlardır.
    bunun yanı sıra filmde, çeşitli gök taşlarını oluşturmak için patates kullanılmıştır.

    filmin ikonik karakterlerinden darth vader'ın o ikonik sesini filmin ilk versiyonunda kullanmayan lucas, vader'ı oynayan oyuncunun sesini beğenmemesinin ardından james earl jones'un sesini kullanılmıştır.

    tatooine'de geçen sahneler tibet'te çekilmiş ve inşa edilen set, orada bir hatıra olarak bırakılmıştır.

    serinin en ikonik karakterlerinden han solo, ilk olarak bir uzaylı formunda tasarlandı.
    daha sonra bu fikri beğenmeyen lucas, harrison ford'u bu rolde oynatmıştır.

    han solo karakterinin yandaşı chewbacca, lucas'ın kendi köpeğinden esinlenerek oluşturulmuştur.

    chewbacca'nın sesi çeşitli hayvanlardan alınan seslerin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur.
    ayrıca chewbacca, ilk düşünüldüğünde elbiseli olarak kurgulanmıştır.

    hikayenin ana karakteri luke, aslında bir nevi lucas'ın kendisinin beyaz perdede bir yansımasıdır.

    luke'un tatooine'de geçen sahnelerinden birinde, maviye boyanmış bir süt içmek zorunda kalan (senaryo gereği) mark hammil, sütün tadından çok rahatsız olmuş ve kamera önünde sütü içmekten oldukça zorlanmıştır.

    filmin müziklerini yapan john williams, lucas'ın gözüne jaws filmi için yaptığı müzikler ile girmiştir.

    filmin esin kaynakları arasında, 50'ler, 60'lar bilim kurgusu ve western türü büyük bir öneme sahiptir.

    lucas'ın en çok esinlendiği bilim kurgu dizilerinden (ki ayrıca bu dizinin müziklerini queen grubu yapmıştır) flash gordon'dır.

    sadece bilim kurgudan değil uzak doğu sinemasından da (akira kurosawa filmleri) çokça esinlenen lucas, filminde bazı sahneleri birebir esinlendiği kaynaklardan kopyalayarak kullanmış, daha sonraları bazı filmlerin abd gösterim haklarını satın almıştır.

    tüm dünyada, çıktığı andan itibaren büyük başarı elde eden star wars, lucas tarafından zamanla bazı değişikliklere uğramıştır.

    jaba the hutt karakterinin görünümü, lucas tarafından farklı kurgularda değişitirilmiştir.

    bazen bu değiştirmelerde garip işler yapan lucas, r2-d2'nin saklandığı bir sahnede görünmesini engellemek için önüne küçük bir kaya parçası koymuştur.

    filmdeki hatalar da göze çarpan detaylar arasındadır.
    örneğin bir sahnede, luke'un peşinden giden stormtrooper, kafasını set dekorasyonlarından birine çarpmıştır.
    daha sonraları bu hatayı beğenen ve benimseyen lucas, bu kazaya ses de eklemiştir.

    filmde kullanılan ışın kılıçları, lucas'ın izlediği uzak doğu filmlerindeki kılıçlardan bir esinlenmedir.

    obi wan kenobi karakterini canlandıran ünlü oyuncu alec guinness, filmden hiç hoşnut olmamış ve yolda kendinden imza isteyen bazı hayranlarına 'bu dandik filmi neden beğeniyorsunuz ki?' diyerek üzmüştür.

    filmin tasarlanış aşamasında, luke karakterinin soy adı starkiller olarak düşünülmüş ve ardından karardan vazgeçilip skywalker soy adı koyulmuştur.

    r2-d2’nun elektronik sesi; bebek seslerinin elektronik hale getirilmesinden, ışın kılıcının voorm vooorm sesi mikrofonun elektromanyetik bir cihaza yaklaştırılması sonucu çıkan sesten ve darth vader’ın nefes alma sesi ise dalış tüpünün sesinden elde edilmiştir.

    imparatorluk subaylarının üniformaları, nazi askerlerinin üniformalarına benzetilerek tasarlanmıştır.

    gişe rekorları kıran film, ilk başta tek film olarak düşünülse de devam filmleri gelmeye devam etmiştir.
  • bütün hikayelerde insanı anlatıyoruz. iyi insanların yaptıkları, kötü insanların yaptıkları. iyilerle kötüler arasındaki mücadele.

    süpriz bozan içerir.

    star wars uzay temalı insan filmi aslında. özetle film karısı için koruduğu cumhuriyeti, evlatları için bağlı olduğu imparatorluğu yıkan bir adamın hikayesini anlatıyor. bütün uzay temasının altında yatan ailenin ve sevginin kutsallığı.

    kurtlar vadisinin mafya teması ile çok benzeri bir hikayeyi anlatıyor olması (bunu duymamış olamazsınız) aslında durumun mizahı.

    bütün filmlere bu gözle bakarsanız aslında hepsinde insana yönelik alınması gereken dersler olduğunu görürsünüz. tabi görmesini bilene.
  • ortaya yeni çıkan bir takım iddialara göre disney'in resmen bir fiyaskoya dönüşen kendi üçlemesini (bkz: star wars sequel trilogy), yani 7-8-9. filmleri canon dışında bırakacak ve "legends" başlığı altında farklı bir timelinea ait sayacak şekilde hakkında bir multiverse olayına girişeceği seri. yani neredeyse hepimizin dediği gibi star wars film serisi ilk 6 filmden ibaret olacak, 7-8-9 başka bir timelinea ait bir fan fiction gibi o başlık altına atılıp hiç var olmamış gibi davranılacak :

    disney son star wars üçlemesi yokmuş gibi mi davranacak?
  • son üçlemenin hikaye dışı kalacağı sızıntıları dolaşan efsane seri. hiç mütevazı olmadan net ve delikanlıca söylüyorum ki evrenini en az tanrısı kadar tanıyan bir star wars duayeni olarak son üçlemenin hikaye dışı kalması için sözlükteki bütün star wars severleri bu entry ile beraber salavat zincirine davet ediyorum.
  • “george lucas (cc) birdir ve hz. darth vader (sav) onun kulu ve elçisidir.”
    kelime-i star wars.
  • disney'in, daha doğrusu kathleen kennedy 'nin ağzına sıçıp bıraktığı franchise.

    (bkz: bok ettin bayan)

    son üçleme o kadar büyük fiyasko oldu ki, resmen disney'in yatırımı olan markayı kalıcı olarak sakatladı. üçleme o kadar kötüydü ki sorunları yazmaya başlasak kitap olur. nerd topluluklarında sırf bu üçlemeyi gömerek ihya olan bir sürü youtube kanalı ve blog sitesi var.

    bu süreç ilerde case study olarak birçok yerde karşımıza çıkacaktır. hata yapmanın zor olduğu, altın yumurtlayan tavuk denecek bir seri işbilmezlik ve o seriyi bu noktaya getiren fanbase'i yok sayarak nasıl rezil edilir ibret olsun diye öğretilecektir.
hesabın var mı? giriş yap