• stargardt çocukluk döneminde rastlanan retina üzerindeki macula hücrelerinin zarar görmesi ile gelişen bir hastalıktır.

    retina üzerindeki bu bölge detaylı görme olayını ve renk ayrımını yapmayı sağlar. stargardt, macula distrophy adı verilen genel rahatsızlığın iki farklı gelişiminden biridir. stargardt doğan her 20.000 çocuktan 1’inde görülür. 6 ila 20 yaş arası tanı konur. erkekler ve kızlar eşit oranda etkilenir.

    stargardt genellikle kalıtımsal bir rahatsızlıktır resesif olduğu için her iki ebeveynin bu hastalıklı geni taşıması ile çocuğa geçer. buna karşın birkaç dominant vaka gözükmüştür. bu sene yapılan araştırmalara göre buna neden olan genin adı abcr’dir. abca4 olarak da adlandırılır. stargardt hastalığı bu genin işlevi nedeniyle oluşur.

    stargardt’tan macula ve bunu çevreleyen retina etkilenir. macula retinanın en orta kısmıdır. gördüğümüz görüntülere odaklanma bu bölge sayesinde kameraya benzer şekilde gerçekleşir. kameradan farklı olarak macula bölgesi örnekleme hızı inanılmaz fazladır. retinanın en hassas bölgesi işte bu örneklemeyi gerçekleştiren macula bölgesidir. ek olarak resim seçimi için en hassas bölge yine macula içinde bulunur. işte bu nedenle bu bölgedeki hasar, görsel keskinliğin yitirilmesi ve renklerin karıştırılması ile küçük kör noktaların oluşmasına neden olur.

    hastalığın başında macula stargardt’ın saptanmasını zorlaştıran biçimde gayet normal gözükür. kontroller normal çıktığı için çocuk yaşadığı görme sorunlarından dolayı doktora başvurduğunda psikolojik görme kaybı tanısı ile geri gönderilebilir. bu zaman dilimi içinde retinada hastalığın teşhisini kolaylaştırıcı karakterik değişiklikler gözükür. fluorescein angiography testi ile retina kısmındaki hasar durumunu gösterebilen bir boya vücuda enjekte edilir ve hasarlı retina tabakası gözükür hale gelir. bu test yalnızca hastalığın kesin teşhisi için yeterli değildir. diğer tanı durumları şöyledir;

    - görsel keskinlik düşüşü
    - görüntünün gidip gelmesi
    - şekilleri kübik görme
    - işığıa hassasiyet ve karanlığa adaptasyon sorunu
    - aşırı ışık fobisi
    - ileri durumlarda renkleri karıştırma
    - beynin görüntüyü tamamlamaya çalışması sonucu şekli olduğundan farklı görme

    stargardt’ta hiçbir zaman tamamen körlük olmaz. görselliği arttırıcı yardımcı tedaviler uygulansa da kesin bir tedavi şekli yoktur.

    genetik tedaviler üzerinde çalışılmaktadır. bu tür tedaviler de ancak sonraki nesillerin bu hastalığı taşımaması için önemlidir.

    en önemli yardımcı uygulama; parlak ışığın göze gelişini olabildiğince engelleyiniz. güneş gözlüğü kullanmadan ışığa çıkmayınız. sonraki nesil aile bireylerinizi korumak için kesinlikle genetik danışmanlık yardımı alınız.

    (bkz: sözlük dışından verilen ukte)*
  • tedavi edilebilir bir körlük hastalığıdır.
    santral bozuldukça yani o lanet olası enzim çöktükçe keskinlik azalır, buğu artar, renklerin voltajı düşer. zamanla ki bunun zamanına ve seyrine o enzim karar verir istenmeyen son...

    bu genetik hastalıkla mücadele eden insanların hayatlarını hastalık değil ''kısıtlı vaktin var, takma kafana, git gez, toz, eğlen.. hayatın tadını çıkar. üzülme yine de allahtan umut kesilmez'' diyerek omuz sıvazlayan tıp hekimleri karartır.
  • dolandırıcı sandığım bazı insanların dillerine doladıkları hastalık. bütün dünya "henüz tam tedavisi yok ancak umut verici gelişmeler var." derken ülkemin doktoru osman fıratlı "ben bu işi akupunkturla hallediyorum." demekte dünya tıp otoritelerine meydan okumaktadır. hayır hayır, sadece bizi kandırıyor sanırım. dünyanın diğer ülkelerinde bilinmiyor da bir tek doktor sülün osman mı biliyor tedaviyi?
  • tedavisinin olup olmadığını öğrenmek istiyorum. bi bilgi sahibi olanlar yeşillendirirse efsane olur.

    tanım: gözde bi hastalık.

    ayrıca up.
  • hastasıysan tüm uzuvların, duyuların ve beynin optımum seviyede olmasına rağmen en yakınlarını tanıyamıyor, mimik nedir bilmiyor, evinin kapısını kilidi bulup da açamıyor, bankamatikten paranı çekemiyor, faturanı okuyamıyor, tırnaklarını kesemiyor, numarasını görüp otobüse binemiyor, full çekecek bilgiye sahip olsan da sınavları geçemiyor, hastalıkta sağlıkta yanında olabileceğine inanacağın insanlarla karşılaşmak istiyorsun.
  • synonym: fundus flavimakulatus.
    en sık herediter makula distrofisidir.
  • az once kendımde oldugunu ogrendıgım hastalım bı suru makınaya gırdıkden sonra anlasıldı...
  • stargardt hastasıyım ılerlemez umarım ancak bas agrılarım var goz tembelliği ile birlikte...
  • retinis pigmentosa'nın kardeş hastalığıdır. retinadaki koni hücrelerinin arıza vermesiyle ortaya çıkan kalıtsal çekinik geçişli bir hastalıktır. hastalığı ile ilgili detaylı bilgisi olan %40 görüşü kalan bir kişinin anlattığı şu " uzaktan bakınca güzel görüyorum ama odaklanmaya çalışınca sanki bir boru içerisinden dünyayı görüyorum, tanıştığım insanlarla bazen yeniden tanışıyorum 'diyor.
  • bana hayatı zindan etmeye calışan ama inatla direndiğim ve görmezden geldiğim hastalıgım. bugün tedavisi yok. ama bir gün elbette olacak.
hesabın var mı? giriş yap