aynı isimde "starlink (veri işleme projesi)" başlığı da var
  • elektromanyetik dalgalar (ışık ve radyo dalgaları) boşlukta 300 bin km/s hızla hareket eder, ancak bu iş dalganın fiber optik kablo veya bakır bir transmisyon hattında ilerlemeye başlamasıyla değişir. elektromanyetik dalga daha yoğun bir taşıyıcının içinde velocity factor kadar yavaşlar. ortalama bir bakır kablo için bu hız 0.69 civarıdır.

    şu an londra-new york arası ac2 fiberi ile ( new york - cornwall) bir veri göndermek isterseniz 12800 km'lik bu hat için bir veri paketin gidip gelme süresi teorik olarak 63 ms'dir, fiber-elektrik dönüşümleri ve paketlerin anahtarlanması gibi gecikmeler de eklenince ulaşılabilecek en kısa süre 76 ms. bu süreyi 20 ms kısaltarak toplamda 56'ms indirmek için döşenen hibernia express'in maliyeti ise yaklaşık 300 milyon dolar.

    starlink'e gelelim. şu an için yörünge konusunda elimizde iki seçenek var geostationary ve leo geostationary demek dünya ile senkron dönen ve izdüşümü sürekli aynı noktaya bakan uydu demek, türksat veya hotbird gibi tv izlediğiniz uydular hep bu yörüngede bu uyduların yörünge yüksekliği ise 36.000km. yerde uyduya ve geri bir data trip için gerekli zaman ise 240 ms, starlink ise leo (low earth orbit) yerden sadece 550km yükseklikte ve bir trip için gerekli süre sadece 3.6 ms.

    patent dökümanlarına göre her starlink uydusu 5 adet yönlendirilebilir laser transreceiver barındırıyor. yerden çıkan bir veri paketi uydulardan herhangi birine ulaştıktan sonra bu laser transreceiverlar ile uzayda en kısa yoldan diğer uyduya anahtarlanacak. kısaca dünyanın herhangi bir noktasından yola çıkan veri paketi yolunun nerdeyse tamamını fiber kablo yerine boşluktaki (em dalganın hava içindeki hızı boşluktaki ile nerdeyse aynıdır) bir taşıyıcıda yol alacak. bu ne demek, teorik olarak starlink sistemi ile londra-newyork arası bir trip 42ms civarında tamamlanabilir.

    milisaniyeler içinde milyon dolarların el değiştirdiği dev borsalar için zaman herşey, ışık hızı boşlukta sabit. şu an evrende bundan daha hızlı veri göndermenin bir yolunu bilmiyoruz. muhtemelen çok uzun zaman da bilemeyeceğiz. velocity factor de aşılabilir bir fizik kuralı değil. sadece 20ms kazanabilmek için hibernia express'e harcanan 300 milyon dolar her milisaniyenin önemini ifade eder sanırım.
    bu fark londra singapur gibi borsalar arası uzaklık arttıkça daha da artıyor.

    starlink tüm dünya ve finans piyasası için biri çıkıp da benzer bir sistem kurmadığı sürece diğer veri aktarım yöntemlerinden 20ms kadar daha hızlı olacak. böyle bir gücü elinde tutan kısa sürede tüm finans ve kritik data trafiğini kendi üzerine çekecek. değişik bi tekel ve nasıl sonuçlar getireceğini kestirmek şu an için güç.

    özetle amaç alaskadaki eskimoya internet götürmek değil.
  • bunların dizi dizi geçişini gören düz dünyacılar ne düşünüyordur acaba?
  • az önce kardeşimin gökte garip şeyler var diyerek çağırması üzerine, çıplak gözle gördüğüm uydular.
    hoş duruyor aslında ama neden astronomi gözlemcileri için kabus olduğu da açık.
    bunlardan 12 bin adet gökyüzünde dolaşırsa gün batımı ve gün doğumu zaman dilimlerinde gözlem yapmak imkansızlaşır.
  • sayelerinde bir anlık içim hopladı resmen, balkondaydım kafamı kaldırdım bunlar ip gibi dizilmişler... dedim ulan noluyor?!? eşime seslendim bir anda yok oldular, akşam akşam psikolojimi bozdular. elon senin ben ....
    edit: tv de bile çıktı.
  • iot çağının başlangıcı olacak altyapı ( ya da fazla üst yapı) çalışmasıdır. tarih kitaplarında kültürleri kaynaştıran ipek yolu, amerikanın şehirleşmesini sağlayan demiryolları gibi kendine yer bulacaktır.
  • kısa bir süre önce istanbul üzerinden ipe dizilmiş şekilde geçmiş olan elon abimizin uydularıdır.
  • ülke olarak bizim pek de umutla bakamayacağımız proje.

    bu konuda sorulması gereken soru şu: tekelci gsm firmalarının faydasına kapalı devre internet altyapısını yıllardır üsteleyen bir hukuksal düzen, sizce bir çanak anten ve gerekli yardımcı ekipmanlar ile devlet kontrolü olmadan ve sadece yabancı bir firmadan alınacak abonelikle net'e çıkışımıza izin verebilir mi? yabancı firmaların bir ayağını vergilendirme bahanesiyle ülkeye gömmeye çalışan iktidar, çok yüksek sayıda çalışana sahip bu tekelci firmalara yaranmak için spacex'i ülke pazarından kovalayamaz mı?

    bir aklınıza getirin; taksicilerin ve taksi plakası sahibi zengin zümrenin siyasal desteği için uber'in, yerli ve yandaş turizm aracıları için booking.com'u ait olduğu şirketin nasıl kovulduklarını... bu ülkede neden paypal kullanılamadığından bahsetmeye dahi lüzum yok.

    dolayısıyla, biz bize yeteriz tabii ki; mum ışığı hızında, dünyanın en pahalı bağlantısında taahhüte devam!
  • sigara için balkona çıkmamla yaklaşık 40 adet uydunun sıralı şekilde gittiğini gördüm, o an zorba gibi tepki verdim. "nedir bu sır!"
  • çocuklarımızın gökyüzünü kirleten, uzay gözlemlerimizi ve yolculuklarımızı biraz daha zorlaştıran, astronomi düşmanı proje.
    ipini koparan göğe seri uydu basacaksa biz de ortalığa 1000 adet yerli ve milli uydu salalım. hatta uydularla ay yıldız çizelim, tüm dünya izlesin.
    gökyüzünde zorbalık bu kadar kolay olmamalı.
  • kimse şunu inkar edemez. elon musk süperkahraman filmlerindeki zengin şımarık genç bilimadamı.
    bir batman olur mu sanmıyorum. ben onun zorba olduğunu düşünüyorum.

    aya araba fırlat. kafana göre uydu fırlat. geçiniz efendiler düpedüz zorbalık bu.
hesabın var mı? giriş yap