• bosch geliştirmiştir. daha fazla bilgi için:

    http://rb-kwin.bosch.com/…p_startermotor/index.html
  • toyota yaris 1.33 düz vites modelinde standart olarak sunulan sistem. aracınızla giderken ışıkta veya trafikte durup arabayı boşa aldığınız anda araba stop eder. tabi bu arada klima teyp cam otomatikleri dahil tüm fonksiyonlar çalışmaya devam eder. debriyaja basmanız ile birlikte araba tekrardan çalışır. ve normal kalkışınızı yapıp yola devam edersiniz. yakıt ekonomisi ve karbondioksit salınımının en aza indirilmesi hesaba katılarak düşünülüp geliştirilen sistem. açıkçası çok da kullanışlı olduğunu düşünmüyorum. hatta olmasa daha da iyi olurdu.
    sistem motor tam ısınmamışken ya da yolda eğim varsa ya da akünün yeterince dolu olmadığı durumlarda devreye girmiyor.
    el freni yanına konumlandırılmış bi düğme ile iptal edilebilmekte..
  • turbo şarjlı araçlarda turboya zarar verip vermediğini merak ettiğim sistem. turbolu arabalarda motoru stop etmeden önce aşınma yapmaması için aracın yağlamaya devam etmesini sağlamak amacıyla bir süre beklenmesi tavsiye ediliyor. özellikle vw grubu bluemotion sistemine sahip araçlarda start stop sisteminde turboya zarar vermemesi için ne gibi önlemler alındığını merak etmekteyim.

    edit: öğrenip öğrenemediğim hakkında gelen sorular üzerine; net bir bilgiye ulaşamadım ama genel kanıya göre, araç zaten yavaşlayıp durana kadar geçen sürede turbo susmuş oluyor ve sistemin bir zararı olmuyormuş. yine de özellikle uzun yolda devirli kullananlar ilk durduklarında sistemi kullanmasalar iyi olurmuş. bunun dışında yoğun trafikte kapatıyorum ben bu sistemi, adamlar bizim trafiğe göre yapmamıştır bunu. şuradan turbo kullanımı hakkında güzel bilgiler öğrenebilirsiniz.
    http://forum.donanimhaber.com/m_22026445/tm.htm
  • yakıt ekonomisi amaçlı, motorun araç durduğunda kendiliğinden durdurulup yeniden çalışmasını sağlayan sistemdir. aşağıdaki linkten sistemin çalışması incelenebilir. köprü trafiğinde sistemin performansı ve bozulmadan ne kadar dayanabileceği merak konusudur.

    http://www.youtube.com/v/i0dmaa7ends
  • yeni ford focus'ta severek kullandığım sistem.
    trafikte beklerken vitesi boşa atıp ayağınızı frene basıp debriyajdan kaldırınca motoru anında durduruyor.
    yola devam etmek için vitesi takmadan önce debriyaja bastığınız anda motor çalışmaya başlıyor.
    yoğun trafikte 2-3 saat geçirirsem muhtemelen %20 civarı yakıt tasarrufu sağlayacaktır sanıyorum.
  • bekleme anlarında motoru durduruyormuş bu sistem.

    peki ne kadar sürede tekrar çalıştırıyor?

    önce yarım açıp ışıkların sönmesini bekliyor mu?

    türkiye'de bu işe yaramaz çok küfür yedirir adama. öyle sarıda motor durmuş olacak arkadaki taksi duracak korna basmadan. nerdee?
  • aşağıdaki linkte görüleceği üzere aracın şehir içi kullanımında egzoz emsiyon değerini belirlenirlemek için kullanılan parkurun yaklaşık dörtte birinde araç rölantide. dolayısıyla rölantide sıfır salınım sağlayan bu teknik araç üreticilerine avantaj sağlıyor. gerçek kullanıcı profilinde kırmızı ışıkta bekllerken ki durumlar hariç faydalı olmayacaktır. bunun dışında motorun çalışma-durma esnasında zorlanan yada yük binen elemanlarını yorması da cabası.

    http://www.dieselnet.com/…dards/cycles/ece_eudc.php
  • yakıt tasarrufu düşünüşerek tasarlanmış uygulama. bu sistemin verimli kullanılabilmesi için motor yataklarının kusursuz olması gerekir.
  • motorun ilk çalışma anında normalden çok yakıt tüketmesinin nedeni motor soğuksa benzince daha zengin hava-yakıt karışımına ihtiyaç duyması ve haliyle normalden fazla benzin kullanmasıdır. motor sıcakken(genelde motor soğutma suyunun 90-100 derece arası olduğu durum) moturu durdurup yeniden başlatmak yakıt tüketimini artırmaz.
    turbo arabalarda bu sistem zarar değil fayda sağlar. turbo arabalarda rölantide beklemek turbo için zararlı bir durumdur. turbo ya da eksoz sorunu olan turbolu araçların en fazla rölanti devrinde yağ yaktığını görebilirsiniz(eksozdan çıkan beyaz duman bunu gösterir).
    turbolu araçlarda motoru kapatmadan önce beklemek gerektiği inancı yanlıştır. (eskiden doğruydu) bunun nedeni olarak turbonun hemen durmadığı ve yağlama olmadığı için turboda aşınma olacağı inancı ise tamamen uydurmadır. orta devirlerde iken kapanan bir motorda turbo pervanesi milisaniyeler içinde durur. bu yanlış inanç ise eskiden tam sentetik yağlar yaygın değil iken madeni yağların motor durduğu için soğutma sistemi durmuş olan turbodaki yüksek sıcaklıkta buharlaşıp turboda kurum bırakmasından kaynaklanır. yani aslında bu bekleme turboya soğuması için fırsat vermektir, aşınma için değil.
  • aracın elektrik aksanına çok yüklendiğinden aracın arıza yapma ihtimalini arttırdığı için, en azından 10 sene kadar sistemler feedback alıp geliştirilene kadar belki de tercih edilmemesi gereken sistem.

    http://www.oto-park.com/…aber_detay.asp?haberid=565
hesabın var mı? giriş yap