• buhar çağı teknolojisinin gelişmiş versiyonlarının bulunduğu yarı fantastik, yarı bilim kurgusal ortam. buhar çağının bilim kurgusu gibi ama günümüzde yazıldığı için genelde fantazi ögeleri de içerir genelde. mesela bir arcanum, mesela bir last exile.
  • alternatif endüstriyel çağ tarihi de diyebiliriz bu janra. buhar makinasıyla çalışan türlü mekanik gadgetlar, her dakika bozukluk çıkaran devasa, parıltılı büyük makinalar, içlerinde küçük ebatta termik santral bulunduran robotlar, bol bol metal kullanımı (chromium steel), abartılı silahlarla çerçevesi çizilmeye çalışılsa da, çizilmez, çizilemez, ötedir, candır. the sleepy hollow'da da etmenlerini bulabiliriz mesela.
    (adını iki gündür arıyorum, bir daha unutmayayım diye de böyle zırtapoz bir entry girdim, taş plaktan hard diski olan buhar güdümlü devasa ebatta krom kaplı pc'mden, her an bozulabilir, hayırlısı)
  • emo ve apaçi akımları yerine popüler olmasını dilediğim akım/hayat tarzı.
  • 3'ü steampunk seviyor olmak üzere, birbirini tanımayan 4 insanı aynı masaya oturtun;

    aradan birkaç saat geçtikten sonra 4. adam muhabbete dahil olabiliyorsa ellerinden sıkın o adamın, kutlayın.
  • steampunk simdinin digital zamazingolarini mekanik düzlemde yapildigini varsayan bir bilim kurgu hadisesidir.. mesela bilgisayarinin cipinin oda kadar büyük, buharlarla calisan bir şey oldugunu dusunebilirsiniz.. elektriğin bir sekilde depolanmasi veyahut büyük santraller sayesinde dagitilmasi mümkün degildir.. bu yüzden steam punk a gore bilgisayar yapacaksaniz bilgisayar kasanizin yaninda bir de buhar kazani bulunmalidir.

    art deco özellikle art deconun uygulandigi ilk süperman serilerindeki bilim kurgusal ortam (sky captain misali) steam punk a yakindir.

    her neyse en basarili orneklerini back to the future'un 3. bölümündeki vahsi bati sahnelerinde gorebiliriz.. buz üretmek icin yapilan devasa pistonlu, buhar kazanli makina steampunkcilari orgazma tasiyabilir.. ayni sekilde wild wild west her ne kadar kotu bir film olsa da bu baglamda süper seyler gostermistir..

    gariptir steam punk steam punk olmadan evvel jules verne tarafindan icat edilmistir..

    asagida verecegim site mükemmel steam punk orneklerine sahip ilgilenenlerin bakmasini dilerim;
    http://steampunkworkshop.com/index.shtml
  • hakkında genel bir algı yanlışlığı bulunan kavramdır. steampunk sanki karamsar, gri, sıkıcı konularla ilgilenen bir alt kültürmüş zannediliyor. aslında tam tersine, steampunk, hep karıştırıldığı siberpunk gibi distopik, kötücül gelecek senaryoları yerine, her şeyin mümkün olabileceği, makinelerin, buharların ve insanların beraber "evrimleşerek" yarattıkları yeni dünyayı ve o dünyadaki yeni insanların ütopik ancak oldukça "gerçekleşebilir" yaşamlarını anlatıyor. buharlı makinelerle gökyüzünde ilerleyen insanların, sanayi devriminden aniden teknolojik devrime sıçramadan, hâlâ elle çalıştırılan araçlar ve aletlerle dolaşıp havayı, doğayı ve suyu hayatın devamı için elzem sayan steampunk ütopyalarında, hiç kuşkusuz mitleştirilen siberpunk ya da diğer bilimkurgu/fantezi türlerine göre çok daha olumlu bir hava vardır.
  • eski bir saatçiye gidilerek gerçek hayatta da deneyimlenebillir.
hesabın var mı? giriş yap