• stmicroelectronics tarafından üretilen 32 bit mikroişlemci. arm tabanlı ve real-time uygulamalarda müthiş performans gösteriyor. msp430'un 32 bitlik versiyonu sırf bu işlemci yüzünden askıya alınmıştır.
  • nxp'nin arm tabanli mikroislemcileri bundan daha kullanici dostu. st'nin stm32 familyasi icin ne dogru duzgun bir referans kilavuzu ne de bir uygulama notu var. sayfalar dolusu register'in ne ise yaradigini anlamak bile bazen gunler aliyor.

    st diger taraftan stm32'in performansini digerlerinden hep bir adim onde tutmayi basariyor. hala daha cortex m4'un tek ureticisi durumundalar (bkz: stm32f4). sirf performans yuzunden stm32 ile basladik tasarima ama her an akli dengemi kaybedip vin'den kemiksiz 220v basabilirim. bir cinnet her seyi cozer gibi duruyor ya hadi bakalim.
  • stmicroelectronics'in 32 bitlik microcontroller serisi. cortex m3 çekirdekli stm32f103 ile başladığım maceram pek de iyi sonuçlanmamıştı.

    yeni başlayan birisi için 32 bitlik arm işlemciler o kadar karışık ki. cortex m4 çekirdekli stm32f407vgt6 ile çalışmaya başladım, hala kullanıcı dostu olmaktan çok uzak. yalnız özellikleri o kadar iyi ki insanın ağzının suyu akmıyor değil.

    dünya kadar register var, stm32f4 serisinin referans dökümanı 1700 sayfa. işlemciyi tanımadan program yazınca illa ki bir yerlerde tıkanıp kalıyor insan. ilk başlarda hazır programları modifiye ederek program yazıyordum ama bu sefer akıllandım, üşenmeden okuyorum.

    yeni başlayanlar için picproje sitesinde oldukça faydalı bir yazı hazırlanmış :

    http://www.picproje.org/…1.msg256007.html#msg256007
  • tek dezavantajı fiyatı olabilir diyodum adamlar 8 bit işlemci fiyatına f0 ailesini satıyo daha ne olsun.
  • günümüz teknolojisinde kendini belli etmiş mcu serisi. 32bitler arasında f/p oranı en iyi olan seri.
  • yakın fiyatta olan atmega328'le karşılaştırdığınızda epey yüksek hız ve gpio sayısına sahip, arm tabanlı mikrodenetleyici. spi, i2c gibi protokollerle çalışıyorsanız ya da görüntü işleme gibi yüksek işlem gücü gereken şeyler yapıyorsanız fiyat performansı ve 32 bit oluşu dolayısıyla yakında bulundurmak gerekir.
  • fiyat/performans olarak pazardaki en iyi serilerden.bazı çiplerinde tasarımsal hatalar var ve sitesinden erratasheet’lerini bulmak zor.dökümantasyonlara ulaşmak bu kadar zor olmamalı.
  • linux ortamında derleme ve flash işlemleri için (bkz: #75933695).
  • günümüz internet veritabanında sınırsız örnek projeleri ve dokümanları olan arm mimarili mikrodenetleyici serisidir. f103 ile başlanıp f4, f7 serileri ile devam etmek mimariye daha anlaşılır kılar. cubemx programı ile pin fonksiyonları ve ayarları set edilerek projeler oluşturulabilir. hal kütüphanesi örnekleri daha çoktur ve standart peripheral library'e göre anlaşılması daha kolaydır. işi sadece hal'a bırakmayıp bare metal programming öğrenilmesi ve gerektiğinde kullanılması performansı arttırır.
  • truestudio isimli ide ile oldukça kolay şekilde geliştirme yapılabilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap