• birinin mevcut zorluklara karşı bir gün galip geleceğine emin olarak bulunduğu zorlu durumu kabullenmesini ve bu durumla yüzleşmesini anlatan kuramdır.
    paradoksa ismini veren ve vietnam savaşı sırasında esir düşen stockdale'e sorulan bir soruya verdiği cevap ilginçtir ;
    cevap

    stockdale yaşadığı olay sonucunda ortaya koyduğu kuramda“ bu çok önemli bir derstir. sonunda başaracağına dair inancını asla kaybetmemelisin. kaybedersen ayakta kalamazsın. ama bir yandan da o an içinde bulunduğun durumun ortaya koyduğu acı gerçekler neyse, onlarla yüz yüze gelmek için gereken disipline de sahip olacaksın” diyor.
  • ıcinde bukundugumuz covic-19 pandemisine ve yoneticilerden gelen yetersiz bilgi akisina adeta cevap niteliginde olan, cuk oturan kavram.
  • adını, wietnam savaşında savaş esirleri kampında çok uzun ve zorlu bir süreç geçirip ciddi işkencelere maruz kalan yüksek rütbeli bir albaydan almıştır. stockdale sendromu olarak da bilinir.

    kamptan çıktığında "asla inancımı kaybetmedim. sadece oradan kurtulacağımdan değil, aynı zamanda o yaşadıklarımı hayatımın en önemli ve hiçbir şeye değişmeyeceğim tecrübesi haline getireceğimden asla şüphe etmedim." demiş.
  • mehmet akif ersoy’un aşağıdaki dizelerde özetlediği durumun akademik karşılığı.
    ...
    ye’s öyle bataktır ki; düşersen boğulursun.
    ümîde sarıl sımsıkı, seyret ne olursun!
    azmiyle, ümidiyle yaşar hep yaşayanlar;
    me’yûs olanın rûhunu, vicdânını bağlar
    ...

    (ye’s = ümitsizlik)
hesabın var mı? giriş yap