• kimya biliminin, bir tepkimeye giren bileşenlerin miktarları ve bu miktarların birbirleri ile olan ilişkileri ile birlikte söz konusu tepkimenin sonuçlarını ne şekilde etkileyeceğini ele alıp incelediği kısmın genel başlığı.

    stokiyometri

    ancak stokiyometri, içten yanmalı motorlar konusunda farklı bir anlama bürünür ve bu çerçevede artık ideal karışım anlamında kullanılır.

    hava ile benzin karışımının ideal oranı 14.7:1.00 şeklindedir.
    bu oran ile elde edilen bir yanma olayında ortaya mavi alev çıkar. bu da, hem artık yakıtın kalmadığı (tüm yakıtın yanıp kullanılarak enerjiye dönüştüğü), hem de yanma olayından nasibini alamamış oksijen moleküllerinin kalmadığı anlamına gelir.
    alev kırmızılaştıkça yakıtın fazla, açık sarı ile beyaz bir renk aldıkça da oksijenin fazla olduğu anlaşılır.

    hal böyle iken, stokiyometri sadece motorun yük altında olmadığı, ya da yükün çok az olduğu sabit devir durumlarında tercih edilir.

    güç istenilen durumlarda stokiyometrik orandan daha fazla yakıt gerekir. burada amaç ortamda yanabileceğinden daha fazla yakıt bulundurarak detonasyon (yanma işleminin istenmeyen bir noktadan, istenmeyen bir zamanda başlama eylemi) önlenmesi ile birlikte açığa çıkan ısının kontrol altına alınmasıdır.

    diğer bir deyişle, gaz verilip yük altında devri yükselmekte olan bir benzinli motorda bu oran bir anda 14.7:1 civarından 12.5, hatta 11.00:1 seviyelerine çıkar.

    yapılan testler, yaklaşık 12.5:1.00 oranı ile en yüksek tork değerinin yakalanabildiğini göstermiştir.

    ancak, bu oranın her iki yöne doğru aşırı değerlere gitmesi ciddi sorunlar yaratır.

    16 - 17:00:1 değerlerinin yukarısına çıkıldığında açığa çıkan aşırı ısı, piston, segman, sübap gibi hayati parçaların sıcaktan bozulmasına, hatta erimesine dahi yol açabilir, yolda kalırsınız, faturası da affedersiniz kol gibi olur.

    buna karşın, sürekli 9.00:1 seviyesinin altında çalışan motorlarda da, yanmaktan umudu kesen yakıt segmanların arasından süzülerek yağa karışır, yağın niteliğini bozar. bu da, zaman içinde artık damarlarında yağ yerine sütübozuk bir sıvı dolaşan motorun helvasının çok vakitsiz bir zamanda yapılması anlamına gelir. bu durumun da faturası omuz ile dirsek arasını hatırlatır insana.

    ayrıca, içinde çok fazla yakıt bulunan aşırı zengin karışım, kısa bir süre içinde katalitik konvertörün de çanına ot tıkar. katalitik konvertör gerçekten tıkanır, araç gerçekten isteksiz isteksiz gider yolda.

    bu tür sorunların oluşmaması için, adına oksijen sensörü dediğimiz bir geribildirim düzeneği kullanılır.
    oksijen sensörü, egzoz gazını motordan çıktığı noktaya yakın bir yerde, egzoz sistemi üzerinde bulunur ve saniyede en az on ölçüm yaparak sonuçları ecu'ya (beyin işte) bildirir.
    oksijen sensörünün ölçtüğü, egzoz gazının içindeki oksijenin moleküler basıncıdır. (moleküler basınç hacim ile değişmez de ondan). sonra bu ölçümü anlaşılabilir bir hale getirmek için voltaja çevirir, ecu bu voltaj değerleri ile ilgillenir.

    ecu da, duruma göre enjektörlerin yakıt püskürtme sürelerinde mikrosaniye ya da milisaniye seviyelerinde düzeltmeler yaparak sistemin tasarım parametreleri içinde çalışıyor olmasını temin eder.
  • "bir kimyasal reaksiyondaki maddelerin relatif miktarlarının belirlenmesi"nin ingilizcesi.
    türkçeleştirilmiş hali stokiyometri miydi diye sordum bir an kendime
  • söylenebilirliğinin pek yüksek olmaması sebebiyle stok şeklinde kısaltılmıştır öğrenciler tarafından.
hesabın var mı? giriş yap