• kavrulmus malt veya arpadan yapilan, bu nedenle koyu renge sahip olan bira cesidi. guinness bir stouttir ornegin.

    stoutlarla ilgili sik gorunen bir yanilgi baska biralardan daha cok kalori icerdikleri veya daha alkollu olduklaridir. her ne kadar stout adi ilk kullnilmaya baslandiginda bir biranin yuksek alkollu oldugunu tanimlamak icin kullanildiysa da bugun stoutlar degisik alkol seviylerinde uretilmektedir. yine genel ornek olarak bir guinness, bir pilsner veya pale ale ile yaklasik ayni besin degerine ve alkol oranina sahiptir.

    (bkz: porter)
  • eski ingilizce'de brave (cesaret) ya da proud (gurur) anlamına geliyormuş. 14 yüzyıldan sonra ise bu stout kelimesi "strong" ile anılır olmaya başlanıyor. stout beer diyerek sert bira demek istemişler. ancak sonra dark biralar için kullanılmaya başlanıyor bu kelime.

    fazlası için: http://birasevdasi.blogspot.com/…-kavramlar-ii.html
  • bomonti de şu sıralar siyah stout birasını satışa çıkardı. türkiye de en çok bilinen stout birası olarak guinness'i gösterebiliriz.

    (bkz: bomonti black)
  • muzik susup da dukkan kapanacagi zaman tom waitsin icmek istedigi $ey.. *
  • geçtiğimiz hafta sonu en sonunda şişelemesini tamamladığım bira türü.

    kediköyden almış olduğum dublin stout isimli kiti, kovada biraz fazla bekleterek şişeledim, şimdi 2 aylık süreyi iple çekiyorum. doldururken ortaya çıkan koku ve renk muhteşemdi.

    gazlandıktan sonra, görselini de meraklısı için eklerim.
  • hollandaca yaramaz, muzir ve yerine gore kinky anlamlarina gelen sozcuk.
  • ankara'da ne yapıp ettiysem bulamadığım deli gibi özlediğim bira.. tarifini öğrenip kendim yapıcam bu gidişle (nası olacaksa artık o)
  • siyah renkli, özellikle çok koyu renkli malt ve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birasıdır. en güzel örneği guinness'dir. u2 istanbul irish pub'da 14lira'ya deneyebilirsiniz. fakat bağımlısı olabilirsiniz, benden söylemesi.
  • annemin deyimiyle 'kara bira'

    karamel-kahve-ağaç reçinesi tadını ve siyah rengini, mayşelenme aşamasında bir miktar arpanın fazla kavruk (hafif yanmış-karamelize olmuş) olanının seçilmesi sebebiyle alır. yanında pek çerez merez kullanmam. kendisi zaten bira+çerez gibi bence. zevk meselesi olmakla birlikte, deneyip de 'bu kötü olmuş' diyenini duymadım. ya bir yudum alıp, şaşkınlıkla 'değişik' dediler, ya da çok beğendiler. 'sen bu işi biliyon' ya da 'bunun şişesini 50 liradan okuturuz olm' dediler.
  • bazen karamsarlığa düşüyorum, dtw deyimi ile 'varoluşsal sancılar' geçiriyorum. niye yaşıyorum bu hayatı mk diyorum. çalış, ye iç sıç, seviş, motora bin, tamir et, aptal videolar izle döngüsünde dön dur. sonra bi stout içiyorum.ilk yudum ağzımda daha mideme gitmemişken, boğazımın yukardan aşağı ilk santimlerini arşınlarken, 'herşeye değermiş' diyorum.

    bilmemkaçıncı yüzyılda yanlışlıkla arpanın %10unu fazla kavurup hiç olmasın diye karışıma ekleyen irlandalı brewmaster, şerefine dostum.
hesabın var mı? giriş yap