• flicker olayi ve 6 7 eylül olaylarından beterdir bu olay. boyle makine donuyo mu duruyo mu anlamazsınız, eliniz kolunuz kopar mazallah.
  • bu sorunun bir diger basit ve guncel cozumu ise aydinlatma armaturlerini yuksek frekansli elektronik balastlar ile calistirmaktir.
  • bir tür frekans uyumu/uyumsuzluğu durumudur. meselâ 50 hertz alternatif akımla çalışan floresan ampul saniyede 50 kez yanıp sönmektedir. bu ortamda çalışan bir motor/pervane duruyormuş gibi ya da geriye doğru dönüyormuş gibi gözükebilir.
    pervanemizin 5 tane kanadı olsun, saniyede 50 kez yanıp sönen floresanın altında ya da bilgisayar monitörümüzün karşısında yavaş yavaş hızını artırarak çevirmeye başlayalım. sırası ile önce ileri doğru giden, sonra duran, sonra geriye doğru giden, duran, ileriye doğru giden, duran geriye doğru giden vs. bir pervane görürüz. çünkü biz pervaneyi ışığın yanık olduğu anlarda görebilmekteyizdir, iki sönüp yanma arasında 5 kanattan birinci kanat geride kalmakta, ileriye geçmekte, ikinci kanat geride kalmakta ileri gitmekte, üçüncü vs. derken maksimum hıza ulaşmaktadır. 15.kanat (üç tur dönecek kadar hızlandı varsayalım) geride kalmaktaysa, geriye doğru döndüğünü görürüz, kanatların her birini ayrı bir renge boyayalım; bu sefer yarımdan büyük turlarda (2.6, 2.7, 2.99 tur atmışsa) yine geri döndüğünü zannederiz.

    benzeri bir olay da kamera ile çekim yapıldığında monitörlerin, televizyonların atlama yapıyor gibi gözükmesidir. kamera 50 hertz, monitör ise 60 hertz ile tarıyorsa ancak okek'i kadar olan zamanda bir kamera monitörden görüntü alabilir. dijital kamera/fotoğraf makinası açık ve monitöre bakar durumdayken monitörün tazeleme oranı ayarlarını değiştirerek kamera/fotoğraf makinesi lcd ekranından olayı inceleyebilirsiniz. meselâ 60 hertz tazeleme oranı göz yorarken dijital kamerada gâyet duru görünmekte, 85 hertz göze daha duru gelmekteyken dijital kamerada titremektedir.
  • stroboskobik olay neticesinde; donen nesneler donmuyor gibi algilandigindan, ozellikle sanayi tipi isyerlerinde guvenlik sorunlari yasanabilir. bu sebeple, elektrik tesisleri ic yonetmeligine gore, isyerlerinde aydinlatma yapilirken, aydinlatma elemanlari farkli fazlara baglanir. boylelikle frekans dengesi bozularak hareketli nesnelere dair yanilsama ortadan kaldirilir.
hesabın var mı? giriş yap