• kızamık virüsünün kendisinden ziyade vücudun virüse karşı oluşturduğu yanlış bağışıklık yanıtı nedeniye beyinde oluşan harabiyet. tedavisi yok. ağır nörolojik hastalık tablosu. (ne hareket sistemi, ne zihinsel faaliyetler kalıyor, fecii bir hastalık)

    ülkemizde bu kadar bilinmesi tıp dışında farklı tartışmalara konu olmasından kaynaklanıyor, yoksa bundan çok daha yaygın hastalıklar bu kadar tartışılmıyor.
    dünyada görülme sıklığı ile kıyaslanınca bizde çok daha fazla. daha ilginci güneydoğu anadoluda bariz farkla daha fazla olması. bu nasıl izah edilebilir? örneğin pek çok genetik metabolizma hastalığı (otozomal resesif) yahudi toplumunda daha yaygın. izahı basit; binlerce yıldır süregelen yahudi-yahudi evliliği kuralı, içine kapalı topluluk olması dar bir genetik havuza yol açıyor.
    peki ama bu sspe böyle bir hastalık mı, türkiye'de yaygınlığı böyle açıklanabilir mi? çok büyük olasılıkla yanıt hayır.
    yanıt kızamık aşısının yan etkisi mi? dünyada ve bizde yaygın kanaat bu; aşı karşıtlarının en büyük malzemesi sspe hastalığıdır. bence yanlış kanaat. aşının daha yaygın yapıldığı batıya karşılık daha az yapıldığı güneydoğuda yaygın bir hastalık olduğu gözden kaçmamalı.

    kürtlere karşı bir komplo mu? kürt milliyetçileri bunu kendilerine karşı komplo olarak algılıyor ve kullanıyor. kürtlere zarar vermek için bilerek ve planlayarak bölgeye bozuk aşı yollandığına inanılıyor. oysa aşılar o bölgedeki türk öğretmenin, memurun vs herkesin bebeğine yapılıyor. hastalar da sadece kürt değil. etkilenen bir ırk değil bölge söz konusu. ve ayrıca batıda da var, sadece sayı daha az. ilk gruba örnek kürt milliyetçi iddiası; yazının başlığı "ırkçılığın bu kadarına da pes doğrusu dedirten faşist bir uygulama. faşist osman durmuş, bozuk kızamık aşılarını kürdistan’da kürt çocuklarına yaptırtmış"

    peki o zaman türkiye de kızamık aşılarında ne gibi bir sorun yaşandı da bu hastalık bizde böyle bir fenomen oldu? benim de dahil olduğum kesimin kanaati aşı saklama ve nakil şartlarına çok uyulmadığı. ne dedim ben şimdi? kızamık aşısı canlı aşı. bu aşılar çok dar bir ısı aralığında saklanabilir, daha aşağı veya yukarı ısılarda içerdiği zayıflatılmış canlı virüsler ölür. sonuç zehirli bir karışım değil etkisiz bir aşıdır. yani kızamık aşısı oldum sanırsınız ama aslında olmamış veya kısmen olmuş durumdasınız. o zaman kızamık virüsüyle karşılaşınca sspe kapısı aralanır.
    bazı kaynaklarda çernobil sonrası radyasyonlu çayların imha edilmek yerine piyasaya sürülmesi gibi, soğuk zincir şartlarında kırılma olan bu nedenle koruyuculuğu kaybolan aşıların imha edilmeyip bölgede kullanıldığı şüphesinden bahsediyor. bence mantıklı olabilir. evladı sspe olanların devlete karşı bu gerekçeyle açtığı davalar hep kaybedilmiş; bu tezin ispatı zor, ancak sağlam bir tanık veya kanıt veya ses kaydı, görüntü vs sayesinde ortaya çıkabilir.
  • kızamık virüsünün insandan zeki olduğunu gösteren hastalık. anneden geçen koruyucu antikorların bebeğin altıncı ayından sonra tamamen yok olmayıp, özellikle 1 yaş civarında geçirilen kızamık hastalığı sonucu anne antikorlarından kaçan kızamık virüsünün hastanın santral sinir sisteminde uzun yıllar saklanması sonucu virüs saklanır. sanıldığının aksine kızamık aşısı yan etkisi sonucu gelişmez. (kızamık aşısından sspe olma ihtimali milyonda bir iken, 1 yaşından önce geçirilen kızamık hastalığından sspe olma ihtimali çok daha yüksektir) 9 aylıkken aşılanan bebeklerin 12-15 aylık dönemde aşılanmaması sonucu kızamık virüsüne korunmasız kalması sonucu türkiye'de sspe vakaları çok görülmektedir. dünya sağlık örgütü'nün uyarısı ile artık kızamık epidemisi olan ülkelerde hem 9 aylık aşılama, hem de 12-15 aylık aşılama ve 4 - 6 yaşlarında tekrar dozları ile hastalıktan tamamen korunmak mümkündür. çocuklarınızı aşılatmayın yoksa sspe olur demek, kızamık ile rus ruleti oynamaktır. hastalığın halen mevcut bir tedavisi olmaması sonucu hastalık fatal seyretmektedir.
  • tedavisinin araştırılması için hazırlanan proje tübitak tarafından reddedilen, ülkenin dört bir yanından gelen hasta çocukların ailelerinin görüşme talepleri sağlık bakanı* tarafından reddedilen hastalık.

    "gönüllülerden oluşan 60 kişilik uzman bir ekip, hastalığın iyileştirilmesi için bir proje hazırladı. araştırmaların yapılabilmesi için kaynak gerekiyor. libya’ya 100 milyon dolar hibe edenler, bizim çocuklarımızın iyileşmesi için yapılacak çalışmaya destek vermiyor"
    cengiz kara

    "çocuğumun geçen nisan ayında öleceğini söylediler ama hâlâ yaşıyor. bu hastalığın araştırılmasına izin verilmezse kendimi ramazan’da kocaeli valiliği önünde yakacağım"
    hüseyin şahin

    (bkz: tübitak ilk kez yerli buhar türbin kanadı üretti)
  • subakut sklerozan panensefalit (sspe) kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. ilk kez 1933 yılında dawson tarafından tanımlanmıştır ancak beyin materyalinde kızamık virüsü ise ilk kez 1969 yılında chen ve arkadaşları ayrıca diğerleri (horta-barbossa ve arkadaşları, payne ve arkadaşları) tarafından gösterilmiştir.
    eğer ki hasta iki yaşından küçükse ve hastanın annesinin kızamığa bağışıklığı yoksa, virüs bebeğe bulaştığında onu hemen hasta etmez. öncelikle akut evreye girer, sonrasında latent evre denen "bekleme dönemi"ne girer ve hasta vücudunda hiçbir belirti göstermeksizin öylece durur. bu süre zarfında virüs belli mutasyonları geçirirse, insanın savunma sistemi virüsü tanıyamaz hale gelir ve böylece virüs vücut içerisinde istediği gibi dolaşabilir. bu istenmeyen misafir, bir insanın vücudunda 6-15 sene kadar hiçbir belirti göstermeksizin bekleyebilir. ancak uygun şartlar oluştuğunda, virüs hızla çoğalmaya başlar. geçirmiş olduğu mutasyondan ötürü savunma sistemi virüsü tanıyamaz ve engelleyemez. özgürce çoğalan virüs, sinir sistemine saldırmaya başlar ve özellikle omurilik ve beyne hızla yayılır. bu durum, çok ciddi nörolojik sorunları beraberinde getirir: nöbetler, istesiz kas kasılmaları (miyoklunus), ataksi, ışığa aşırı duyarlılık, görme sorunları, aşırı kas kasılması (spastisite) ve hatta koma... bu hastalığa dawson hastalığı, ya da subakut sklerozan panensefalit (sspe) adı verilir.
    sspe nadir rastlanılan bir hastalık olmasına karşın, özellikle kızamık virüsü ile karşılaşılan bireylerde her 100 bin olguda 1 olarak saptanmıştır. rutin aşılama ile bu oran azaltılmakta olup (aşılama programının başlatılmış olduğu 1976 yılından itibaren insidansa bakıldığında 1976–1979 yılları arasında milyonda 1 iken, 1987–1990 yılları arasında bu değer milyonda 0,1 olarak saptanmıştır. aşılama ile birlikte insidansın yaklaşık olarak %90 azalma gösterdiği gözlenmiştir ) 10 katı, bazı ülkelerde 100 katı daha az görülmesi sağlamaktadır. günümüzde hindistan, pakistan gibi ülkelerde sspe oranı hala yüksektir. ülkemizde ise daha çok güneydoğu anadolu bölgesinde rastlanmaktadır.

    sspe hastalığı 4 aşamada ilerler:
    1. evre : unutkanlık, sinirlilik
    2. evre : sıçramalar başlıyor. tek başına yemek yiyemiyor.
    3. evre : hasta yatağa bağımlı hale geliyor. burundan sıvıyla besleniyor.
    4. evre : komaya giriyor. yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanıyor.

    genellikle hastalık 1-3 yıl içinde ilerleyerek ölümle sonlanmasına rağmen eğer 1. evrede tanı konulabilirse bazı hastalarda (yaklaşık 10 hastadan birinde) ilerlemenin olmaması, hastalıkta duraklama, hatta kendiliğinden iyileşmenin görülmesi mümkündür. ancak bu erken evre sırasında neredeyse hiçbir zaman tespit edilemediği için tedaviler de neredeyse her zaman başarısız olur. hala etkili bir tedavisi olmamakla birlikte virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla seyri yavaşlatılabiliyor.

    kaynaklar:

    dr. nurhak demir arslan - subakut sklerozan panensefalit’te eeg özellikleri üzerine klinik çalışma http://www.istanbulsaglik.gov.tr/…k_demirarslan.pdf
    evrim ağacı – dawson hastalığı (subakut sklerozan panensefalit) http://www.evrimagaci.org/fotograf/46/6338
    http://www.sspedernegi.org/
    inönü üniversitesi tıp fakültesi dergisi - fokal motor nöbetle başlayan erişkin dönem subakut sklerozan panensefalit: olgu sunumu http://www.totmdergisi.org/…issue2/2009_16_2_10.pdf
    dr. alper ibrahim dai - önlenebilir bir hastalık: subakut sklerozan panensefalit http://www.ttb.org.tr/…ted/sted0504/onlenebilir.pdf
  • an itibari ile bu hastalığa karşı devletin vurdumduymazlığı tbmm kapısı önünde protesto edilmektedir. pankartlarda sspe yazıyordu, buraya girdim ve ne olduğunu öğrendim. dolmuştakiler de eylemcilere bakıp 'ck ck ck her gün bir şey buluyorlar' dedi. insallah ne olduğunu öğrenmek zorunda kalmazlar.
  • subacute sclerosing panencephalitis (sspe) beyinin iltihabı* ile belirli progresif*nörolojik bir hastalıktır*. hastalık kızamık virüsünün reaktivasyonu veya kızamık virüsüne uygunsuz bir immün yanıt verilmesi sonucu gelişebilir. sspe genellikle virüs saldırısından 2-10 yıl sonra ortaya çıkar. başlangıç bulguları hafıza kaybı, irritabilite, nöbetler, istemsiz kas hareketleri ve/veya davranış değişiklikleridir.
  • bu hastalığı önlemenin tek yolu, her çocuğa kızamık aşısını uygun yaşlarda uygulamakmış.

    (bkz: http://www.ttb.org.tr/…ted/sted0504/onlenebilir.pdf)
  • bir çocuğun tüm hayatını elinden alan lanet bir hastalık. çocuk yıllarca yatalak bir halde kalır. gözleri kapalı, ventilasyona cihazına bağlı halde, etrafından habersiz yatar. tüm kasları kullanılmamaktan yok gibidir. karşısına gelirsiniz ve sözün bittiği yerdir orası. ona acıma duymakla, kendi haline şükretmek arasında gidip gelir insan.

    en kötüsü de bu çocuğun hastalığının tedavisiz olması.
  • bu ölümcül hastalık özellikle son yıllarda ülkemizin doğusunda beklenenden çok daha fazla görülmektedir. avrupada bazı bölgelerde milyonda bir görülen bu hastalık ülkemizin doğusunda yer yer otuzbinde bire kadar düşmekte. bunun altında ülkemizde uygulanan kızamık aşısının takvimi ya da aşıların korunmasında bir aksaklığın olduğu akademik çevrelerde yoğun olarak dile getirilmekte.
  • illet bir hastalik. bugun kardesimden ayirt etmedigim arkadasimin 9 yasindaki kardesinin bedeninde bulunan virus. bugune kadar doktorlarin, sadece kanserli hastalar icin "umut yok" dedigini biliyordum.
hesabın var mı? giriş yap