• çok gürültülü bir tablodur. ani ve çok şiddetli ense ağrısı, hiper süper tansiyon (220ler - 260lar), fotofobi (ışığa aşırı duyarlılık), hiperakuzi (gürültüye aşırı duyarlılık), eksplosif (patlayan) tarzda kusma, şuur kaybı görülebilir. teşhis klinik olarak konulmalı, "lomber ponksiyon yapalım (belinden su alalım) da bakalım gerçekten kanamış mı?" gibi, hastanın stresini arttıracak lüzumsuz dallamalıklardan kaçınılmalıdır. çünkü kan görülse bile hareket tarzı değişmeyecek, hasta gözlem altında tutulmaya devam edilecektir. hastanın yerinde annenizin babanızın olduğunu düşünerek davranmak lazım gelir.
  • en sık sebebi anevrizma değil travmadır.

    anevrizma, travma dışı (spontan da denir) en sık sebeptir.
  • babam evde tv izlerken başına gelendir. gözlerini tavana dikti ve ardından fışkırır şekilde kustu, bilinci bulanıklaşmaya başladı, yaklaşık 5 dk içinde tamamen koma durumuna geçmişti. 6 haftalık yoğun bakım mücadelesinde hayata yenik düştü ve haziranda kaybettik maalesef. onsuz ilk babalar günüm geçti. huzur içinde uyu aslan babam.
  • willis poligonundaki damarlarda meydana gelen anevrizmanın patlaması sonucu meydana gelir. subaraknoid boşlukta bos bulunduğu için kan bu sıvıya sızar. kan bos da yayılmayıp lokalize bir bölgede de kalabilir. sonuç olarak hidrosefali ve bir çok dehşet verici semptom gelişir.
  • beyin etrafında gördüğümüz çok katlı zar yapısında yer alan araknoid zar'ın altında görülen kanama tipidir.
    (bişiler yazarken daha iyi araştırmak lazım. olayı hidrosefali tedavisine çevirmek istemem ama, bu şekilde kısa ve eksik tanımlanarak geçiştirilmesine de gönlüm el vermedi)
  • en sık görülen nedeni anevrizma (%85) olmakla birlikte başka nedenleri de vardır.
    ben şanslı kitledendim. arter diseksiyonuna bağlı geçirdiğim için kanama sızıntı şeklinde olmuş.

    sak nedenleri:

    · sakküler anevrizma % 85

    · non-anevrizmal perimezensefalik (venöz ?) % 10

    · diğer nedenler % 5

    - arter diseksiyonu
    - avm
    - dural fistül
    - spinal sakküler anevrizma
    - kafa travması
    - mikotik anevrizma
    - kardiak miksoma metastazı
    - kokain
    - orak hücreli anemi
    - koagülasyon bozuklukları
    - pituiter apopleksi
    - spinal menengiom
    - beyinsapı sirkumferensiyal arter rüptürü

    kaynak: gençay gürsoy, rezzan tuncay, talat kırış
  • berry anevrizması yırtılması sonucu meydana gelir. etyolojisinde hipertansiyonvardır.
  • %10 sebebi ise idiyopatiktir.

    ne anevrizma, ne malformasyon.

    bilinmez, bilinemez bir neden.

    ah, ah.
  • kutsi'nin söylemek için 2 hafta çalıştığı tıp kavramı.
  • beyin zarları (meninksler) dıştan içe doğru dura mater, arachnoid mater ve pia mater olmak üzere üç kısımdan oluşur. sub ise latince bir prefix'tir ve önüne geldiği isme "altında, alt" anlamlarını katar. subarachnoid hemorrhage ise araknoid altında kanama demektir; ki burası da araknoid ve pia arasıdır. kan bu boşluk arasına extravase olur.

    en sık sebep kafa travmasıdır. travma harici sebeplerden ise en sık görüleni yaklaşık %80 olguda rüptüre olmuş intrakranial sakküler anevrizma*'dır.
hesabın var mı? giriş yap