• schopenhauer bir yazısında " askerlerin maaşı düşüktür, bu açığı kapatmak için uçsuz bucaksız rütbeler ve göz alıcı madalyalar vardır " der.

    kısacası maaş için tercih edilmeyecek bir meslek grubudur. hiçbir zamanda olmamasını dilerim.
  • bir arkadasım var, emsallerinden 300 tl fazla alıyormus(doner sermaye gibi bir sey), maası da 2400 mus. ingilizcesi cok iyi, fransızca okur yazarlıgı var. turkiyenin en iyi hocalarından yuksek lisans dersleri almıs(tezli). askeri liseyi kazandıgı sene universite sınavlarında yanlıs sayısı 10 u gecmuyormus(ortaokul ogrencisinden bahsediyorum). yıllarca binlerce erkekle yasamak zorunda kaldıgından- askeri okul hayatı- boktan bir lise ve universite hayatı olmus.
    ve bu adam 2400 alıyor.

    anlattıgına gore 60.000 kişi içerisinden seçmişler hem yazılı sınav hem fiziki testler hemde saglık taraması sonunda. toplam 1000 kişi secmişler. o da bunlardan biriymiş. (90 lı yıllardan bahsediyor)

    gecenlerde sordum işler nasıl gidiyo diye.

    boktan dedi.

    -- son cumle cıkarılmıs ve boktan olarak ozetlenmiştir.
  • askerliğini uzun dönem yapan tüm arkadaşlarımın, sonradan çoğu işsiz gezmesine rağmen, bir tekinin bile "keşke asker olsaydım" dememesinden yola çıkarak söyleyebilirim ki, pek matah birşey değildir. hatta "askerde kalabiliyor muydun" dediğimde, "boşver valla zor iş" demelerinden yola çıkarak da bu kanım pekişti.

    valla her meslek grubu için sınavları var, buyurun siz yapın bu mesleği; halep orada ise arşın da burada.
  • türkiye şartlarında ben yeni girdiğim işte primimle ilk maaş olarak 2000 küsür lira alıyorsam, 13-15 seneden fazlasını askeriyeye vermiş, benim 12 ay katlandım diye öldüm bittim dediğim disiplini yılarca almış, doğu'da, güneydoğu'da canı burnunda mevzilerde devriye gezmiş, mermi sesinde siper almış, nöbetten nöbete, uykusuzluktan uykusuzluğa, operasyondan operasyona koşmuş yaşıtım üsteğmenim 2450 lirayı tazminatla birlikte (aman da ne çok, canım da ne çok) bayağı bayağı bi hakediyor kusura bakmayın.

    bu adamın maaşını vergisiyle veren de benim, çektiği eziyeti (ondan çok daha az sorumluluk alarak) zamanında 12 ay çektim diye kendini kahırlardan kahırlara sürükleyen, resmen gün sayan da benim.

    isteseniz de istemeseniz de sizden giden de benden giden de helal merak etmeyin.
  • güncel asteğmen maaşını söyleyeyim 1690 tl. teğmen oluncada 2000-2050 arası.tabi bu ecz. atğm.diğer asteğmenlerde yaklaşık yine bu kadar 20tl asagi 20 tl yukari farkeder.
  • az bir maastir, askeriyeyle ilgili elestirilecek seyler arasinda degildir.
  • kapitalist düzende herşey belli. devlet diyorki memur olursan bu kadar alırsın. bu memurluk ne? savcı,hakim,doktor,öğretmen,subay vs. vs. vs.. bunların içinden seçmek ve çalışmak senin tercihin ve yeteneklerine bağlı. doktor hem devletten maaş alırken hem de özelde çalışıp bolca kazanabilir. öğretmen 3 ay yaz tatilinde maaş almaya devam ederken özel ders verip parayı cukkalayabilir.subay astsubaylarda orduevi lojman vs imkanlardan bolca yararlanabilir.her kademe herkese açık.sıkıntı nedir?eğer bu maaştan rahatsızsa hükümet,düşürür maaşları.o zaman şu anki subay maaşını eleştirenlerde yeni belirlenecek maaşlar üzerinden 6 aylığına türk ordusunun muhtelif birliklerinde çalışır.tabi çalışabilirlerse.zaten şu anda ortada genç subaylar maaşlarından rahatsız gibilerinden bir haber yok...ondan sonra herşey netleşir.o yüzden birbirimizi kırmayalım.sevgi pıtırcığı olalım.
  • karşılaştırma yapmak gerekirse;

    birleşik devletler: http://www.navycs.com/2010-military-pay-chart.html (bizim subaylara denk gelen o7 over 2)
    birleşik krallık: http://www.navycs.com/…09-british-military-pay.html (bize denk gelen range5-level4)

    özet;
    2 yıllık bir teğmen türkiye'de 2.500 tl aylıktan yılda 30.000 tl kazanıyormuş. bu rakam birleşik devletlerde ortalama 96.000 $, birleşik krallık'ta 43.500 gbp.
    hepsini türk lirasına dönüp kişi başına milli gelire oranlarsak (gdp per capita world bank 2008 verilerine göre) ; türkiye 30.000 / 9.942 = 3,02 - birleşik devletler 150.000 / 46.350 = 3,25 - birleşik krallık 102.000 / 35.334 = 2,89

    demek oluyor ki şartlar eşit olduğunda dünyaya barış getirme iddiasında olanlar askerine en fazla maaşı veriyor. onları ülkesinde yıllardır terörle savaşanlar takip ediyor. son sırada ise tuzu kuru olup ense yapanlar yer alıyor.
  • gece vakti sözlüğün çenesini yormaktadır.
  • subay maaşı sayesinde şunu anladım ki sözlükte bilmediğin konularda ahkam kesmekten, utanmadan yalan söylemekten kolay bir şey yokmuş.

    bilen bilir, ben bir asker çocuğuyum, halen görüştüğüm çok sayıda çocukluk arkadaşım da babalarının mesleğini seçip ya subay ya da astsubay oldular. e-posta olarak gönderip biri yüzbaşı, biri üsteğmen olan iki arkadaşıma bu başlıkta yazılanları kopyalayıp gönderdim ve bilgi verip veremeyeceklerini sordum.

    şu anda istanbul'da görev yapan, 2 sene önce şırnak'tan tayin olan piyade yüzbaşı olanı 3-4 saat sonra cevap gönderdi, jandarma üsteğmen ise hakkari'de bulunduğundan olacak henüz cevap veremedi. belki 1-2 ay içinde cevaplayabilir. çocuk kim bilir hangi karakolda veya üs bölgesinde bilinmez.

    yüzbaşı kardeşim, istanbul'da 2.350 lira maaş aldığını, ancak kendi isteğiyle yapılan bazı kesintiler olmasa 2.450-2.500 lira civarında maaşının olacağını söyledi.

    şimdi bu arkadaşımın eğitimine ve görev yaptığı yerlere bir bakalım.

    1991-1995 askeri lise (4 yıl)
    1995-1999 harp okulu (4 yıl)
    1999-2000 piyade sınıf okulu ve komando ihtisas kursu (1 yıl)
    2000-2006 bolu (6 yıl)
    2006-2008 şırnak (2 yıl)
    2008- ... istanbul

    9 senesi bilfiil aşırı zorlu bir eğitimde geçmiş, 2000-2006 yılları arasında bolu'daki komando tugayında sürekli çıkan geçici görevlerle iç güvenlik harekat bölgesine gidip gelmiş, 2006-2008 yılları arasında ise sürekli olarak bir iç güvenlik birliğinde görev yapmış bu subayın eline geçen maaş 2.500 lira civarında.

    şu anda güneydoğuda görev yapan devreleri ise taş çatlasa 450-500 lira tazminat almakta, o da şayet operasyona çıkarlarsa.

    operasyona çıkmanın ne olduğunu, kol harekatını, pusu atmayı, çatışmaya girmeyi... kısacası bölgeyi bilenler 450-500 liralaık tazminat için bu işin yapılmayacağını bilir. o subaylar bölgede ülkeleri için, vatanın, bayrağın, hududun namusu için bulunuyorlar. parayı kazansalar bile harcayacak yer zaten yok, sen neyden bahsediyorsun.

    tüm bunların üzerine çıkıp da hala "güneydoğu'da operasyona çıkanları 4000-5000 lira para alıyor, zaten yatıyorlar" falan diye ahkam kesecek varsa ben o adamda art niyet ararım arkadaş.
hesabın var mı? giriş yap