• 1886'da yayınlanan şüküfezar, sahibi kadın olan ve yazı kadrosunu tamamen kadınların oluşturduğu bir dergidir. kadınlar kendilerini koca adıyla değil, sadece kendi isimleriyle tanımlarlar.

    “biz ki saçı uzun aklı kısa, diye erkeklerin hande-i istihzasına hedef olmuş bir taifeyiz. bunun aksini ispat etmeye çalışacağız. erkekliği kadınlığa, kadınlığı erkekliğe tercih etmeyerek, şah-rah-isa'y-u amelde [çalışmanın doğru yolunda] mümkün olduğu kadar payendaz-ı sebât [ayak diretmek] olacağız. " derler önsözlerinde.
  • 1886 yılında çıkarılan bir kadın dergisi. mektepli anlamına gelmektedir. kızlar için açılan okullardan, özellikle de kız öğretmen okulu olan dar'ül-muallimat'tan yetişerek öğretmenlik mesleğini sürdürmekte olan yeni kuşağın, okula giden kadının dergisidir. imtiyaz sahibi arife hanım, maarif nazırı münif paşa'nın kızıdır ve yazı kadrosu kadınlardan oluşan ilk kadın dergisi de budur.
    bu dergide, diğerlerindeki gibi iyi bir ev kadını ve anne, itaatkár bir eş olma gibi konularda öğüt veren tek bir yazı yoktur. arife, insanlığın ciddi bir çalışmayla ilerleyeceğini söyler ve kadınları bu toplumsal ilerlemede görev almaya çağırır. onun bu makalesi, bir türk kadını tarafından kadın erkek eşitliği konusunda yazılmış ilk yazıdır.
    şimdiki kadın dergileri ile kıyaslamak sizin bileceğiniz iştir.
  • şüfezar dergisi “saçı uzun aklı kısa” deyimine karşı savaş başlatmıştır. onu ilk kadın dergisi yapan neden ise derginin tamamı kadınlardan oluşan yazar kadrosu ilk defa eşlerinin veya babalarının isimleri ile değil kendi adlarıyla varlıklarını ortaya koymuş olmaları yüzündendir.

    şükûfezar “çiçek bahçesi” anlamına geliyor ve imtiyaz sahibi ise 19. yüzyılın ikinci yarısının önde gelen aydınlarından maarif nazırı münif paşa’nın kızı arife hanım’dır.
    arife hanım derginin ilk sayısında “biz saçı uzun, aklı kısa denilerek erkeklerin alaycı gülüşlerine hedef olan bir tayfayız. erkekliği kadınlığa, kadınlığı erkekliğe tercih etmeyerek bunun aksini ispat etmeye çalışacağız” diyor

    şükufezar’ı diğer dergilerden ayıran en önemli husus ise kadını ev içinde tasvir eden içeriklerden ve anlatımdan kadını topluma taşıyan bir içeriğe ve anlatıma sahip olmasıdır.

    günümüze şükûfezar’ ın beş sayısı ulaşmıştır. her bir sayı 16’ şar sayfa olmak üzere, beş sayı toplam 80 sayfadır. bu sayıların tamamı erzurum atatürk üniversitesi’ne ait kütüphanede özege koleksiyonu’nda bulunuyor.
  • kadim bir inci sözlük jargonu olup bir entry'i şukulayarak fezaya yollamaya verilen isimdir.
  • kadınların, 1886 yılında "saçı uzun, aklı kısa" deyimine karşı mücadele başlattığı dergi.
  • osmanlı'daki ilk kadın dergisi olan terakki-i muhadderat'tan on yedi sene sonra çıkan ve yazarlarının tamamının kadınlardan oluştuğu kadın dergisi. 1886 yılında.
  • bilgi kültür takvimi'ne bakılırsa, 135 sene önce bugün mücadeleye başlamıştır.

    bilgi kültür
  • kim milyoner olmak ister'de sorulan dergi ismi. bir kez daha, iyi ki yarışmacı koltuğunda değilim, dedirtmiştir. bye.
  • mektepli değil çiçek bahçesi anlamına gelen arapça kelime.
  • osmanlı'da yayınlanan ilk kadın dergisi terakki i muhadderat'tan farklı olarak şukufezar'da tüm kadro kadınlardan oluşur. yani erkek yazar hiç yoktur.
hesabın var mı? giriş yap