• fatih altaylı'nın aylar önce tartışmaya açtığı "kuzey ırak'ta türk-amerikan çatışması" olasılığını bir ölçüde gerçekleyen vahim bir olay. olaya karşı tsk ve hükümetin tek ağız olmuş olması gayet yerinde. türkiye'yi tezkereden daha zor bir sınav bekliyor olabilir.
  • süleymaniye'deki türk özel harekat timi bürosunu basan 100 kadar amerikan askeri, 11 askerimizi müsadere edip kerkük'e götürdü.

    süleymaniye'deki türk özel harekat timlerinin bulunduğu büroyu basan abd askerleri, kerkük'ün kürt valisine suikast yapacakları iddiasıyla 11 askerimizi kerkük'e götürdü. türkiye, operasyonu sert bir dille protesto etti. ankara, türk askerlerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.
    amerikan birliklerinin dün kuzey irak'ta talabani bölgesinin başkenti süleymaniye'de bulunan türk özel harekat timinin yaşadığı merkezi basarak 3'ü subay, 8'i astsubay 11 türk askerini müsadere ederek kerkük'e götürmeleri ankara ile washington arasında büyük bir gerginliğe yol açtı.
    türkiye, dün öğleden sonra meydana gelen olay üzerine pek çok kanaldan yaptığı girişimlerle yaklaşık 100 kadar silahlı amerikan askeri tarafından gerçekleştirilen bu operasyonu sert bir dille protesto etti ve müsadere edilen askerlerin bir an önce serbest bırakılmalarını talep etti.
    ankara ile washington arasında dün gece geç saatlere kadar yoğun bir diplomasi trafiğinin yaşanmasına yol açan kriz, iki nato müttefiği ordu arasında bugüne dek emsali görülmemiş ölçülerde nahoş bir durumu yansıtıyor.

    telefonlari da kestiler
    ankara'ya ulaşan bilgilere göre, olay silahlı 100 kadar amerikalı askerin dün saat 14.00 sularında süleymaniye'de görev yapan türk özel harekat görevlilerinin çok uzun bir süredir büro olarak kullandıkları merkezi basmalarıyla ortaya çıktı.
    türk özel harekat görevlilerinin amerikalı askerlerin gelişini başlangıçta dostane bir hareket zannettikleri, ancak amerikalı askerlerin silahlarını bırakmaları yolundaki uyarılarıyla karşılaştıkları öğrenildi. amerikalı askerler, bu arada dışarıyla haberleşmeyi önlemek için evin telefonlarını da kestiler.
    alınan bilgilere göre, baskın gerçekleştiği sırada büroda özel harekatçıların aşçısı olarak çalışan bir türkmen kadın, özel hizmetli olarak çalışan iki kürt ve irak kürdistan yurtseverler birliği lideri celal talabani tarafından harekatçılara koruma olarak tahsis edilmiş olan 3 kürt peşmerge de bulunmaktaydı.
    amerikalı askerlerin özel harekat görevlileri ile birlikte içeride bulunan toplam 17 kişiyi müsadere ettikleri ve askeri taşıtlara bindirerek kerkük'e götürdükleri bildirildi. özel harekatçılar ve maiyetlerindeki ekip, kerkük'teki bir amerikan askeri tesisinde gözlem altına alındı.
    olayla ilgili bilgilerin ankara'ya ulaşması üzerine dün genelkurmay ve dışişleri bakanlığı'nda tam bir kriz durumuna geçilirken, başbakan recep tayyip erdoğan da durumdan haberdar edildi.
    genelkurmay başkanlığı nato başkomutanlığı ile dışişleri bakanlığı ise gerek ankara'daki abd büyükelçiliği gerek abd dışişleri bakanlığı ile doğrudan temasa geçerek olayı protesto ettiler. washington büyükelçisi faruk loğoğlu'nun da devreye girdiği bu girişimlerde kuzey irak'ta müsadere edilen türk askerlerinin bir an önce serbest bırakılmasını istendi.

    suikast iddiasi
    bu arada, amerikan tarafı, olayla ilgili verdiği ilk yanıtta, özel harekatçıların kerkük'ün kürt kökenli valisine yeşil hattın güneyinde bulunan bazı türkler tarafından suikast düzenleneceği yolunda alınan bir istihbarat üzerine müsadere edildiklerini bildirdi.
    türk tarafı, bu gerekçeyi inandırıcı bulmadı. özel harekatçıların görev yaptığı süleymaniye, kürt bölgesini ayıran yeşil hattın kuzeyinde kalıyor.
    http://www.hurriyetim.com.tr/…~1@nvid~287043,00.asp
  • resmi olarak bir ülke olmayan abd devşirmesi ırakta temsilci bulundurmaya çalışan ülkenin 11 kişi ile kendi ülkesine bilgi akışını sağlayan grubun görevini yapmasına abd tarafından engel olunması
  • baskına tepki
    süleymaniye’deki türk özel harekat timi bürosunun, dün amerikan askerlerince basılması ve 11 türk askerinin kerkük’e götürülmesi ankara’yı harekete geçirdi. dışişleri bakanı abdullah gül, amerikan dışişleri bakanı powell’la bir telefon görüşmesi yaptı.
    11 türk askerinin kuzey irak’ta gözaltına alınmasına türkiye’den ilk karşılık habur sınır kapısının kapatılmasıyla geldi. daha öncede belirli dönemler kapanan habur’un bu kez irak’taki gözaltı olayı ile ilgili kapatıldığı öğrenildi. yetkililer kararın kapatma olmadığını kapıda bir miktar yavaşlamanın sözkonusu olduğunu belirttiler. ancak habur sınır kapısı’nda bugün sabah itibarıyla işleyiş durmuş durumda.
    daha öncede belirli dönemler kapanan habur’un bu kez irak’taki gözaltı olayı ile ilgili kapatıldığı öğrenildi. yetkililer kararın kapatma olmadığını kapıda bir miktar yavaşlamanın sözkonusu olduğunu belirttiler. ancak habur sınır kapısı’nda bugün sabah itibarıyla işleyiş durmuş durumda.

    gül-powell görüşmesi
    edinilen bilgilere göre, dün akşam gerçekleşen görüşmede gül- powell görüşmesinde gül, powell’dan olaya müdahale etmesini istedi.amerikan dışişleri bakanı ise, “gereğini yapacağım” dedi. gelişmelerden dün londra’dan ankara’ya gelirken haberdar olan gül’ün, türkiye’ye iner inermez talimat verdiği ve dışişleri bakanı’nın talimatı üzerine, özel tim askerlerin serbest bırakılması için ankara ve washington’da girişimlerde bulunulduğu öğrenildi.
    abd askerleri k.irak’ta türk gücü istemiyor
    amerikan büyükelçiliği yetkilileri dışişleri bakanlığı’na çağrıldı. türkiye’nin bağdat büyükelçiliği de bilgilendirilirken, başbakan eerdoğan ile dışişleri bakanı gül’ün dün akşam yaptıkları görüşmede bu konunun ele alındığı belirtildi. erdoğan ve gül, genelkurmay başkanı orgeneral özkök’le de temas kurdular.

    erdoğan:çirkin bir olay
    başbakan recep tayyip erdoğan, kuzey irak’ta görevli türk askerlerinin abd’li askerler tarafından gözaltına alınmasıyla ilgili, “tamamen çirkin bir olay. olmaması gereken bir olay. böyle bir ittifak içerisinde olan bir ülkenin, müttefikine böyle bir davranışta bulunması, hiçbir siyasi üslupla ifade edilemez” dedi.
    başbakan erdoğan, merkez karar yürütme kurulu (mkyk) toplantısı için ak parti genel merkezi’ne gelişinde, bir gazetecinin, “kuzey irak’ta türk askerlerinin abd’li askerler tarafından gözaltına alınması” ile ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:
    “dün saat 14.00 sıralarında maalesef böyle bir olay olmuş. gece geç vakitlere kadar dışişleri bakanımızla bunu takip ediyorduk. başta sağ olsun genelkurmay başkanımızla da koordineli olarak... amerikan dışişleri bakanıyla da dışişleri bakanımızın görüşmeleri oldu. takip ediyoruz. biz süratle bırakılmalarını istedik, güvende olduklarını söylediler. yalnız son durumu şu anda abdullah beyden henüz alamadım. biraz sonra da onun haberini alacağım. gerekli bilgilendirmeleri yaparız.”
    erdoğan, olayın nasıl meydana geldiğinin sorulması üzerine de, “onlar da orada belediye ile ilgili, bir konudan bahsediyorlar kerkük’te. tabii bunun tasvip edilir, olumlu bakılır hiçbir yanı yok. tamamen çirkin bir olay. olmaması gereken bir olay. böyle bir ittifak içerisinde olan bir ülkenin, müttefikine böyle bir davranışta bulunması, hiçbir siyasi üslupla ifade edilemez” diye konuştu.
    http://www.ntvmsnbc.com/news/223196.asp
  • hadise sonrası habur sınır kapısı kapatılmıştır. amerikalılara yiyecek içecek teçhizat gönderen tüm kamyonlar, taşıyıcılar durdurulmuş ve sınırda 15-20 km lik bir kuyruk oluşmuştur. askerler tüm diplomatik çabalara rağmen hala bırakılmamış, askerlerin peşmergelerin elinde olduğu söylentilerini başbakan yalanlayamamıştır, askerlerin nerede kimlerin elinde olduğu meçhuldur. genelkurmay, incirlikteki faaliyetleri durdurmayı, türk hava sahasını amerikan uçaklarına kapatmayı düşünüyormuş.
  • vaktiyle (91 deki körfez savaşı sonrasında) bir ingiliz askerinin ırak sınırındaki bir ilçemizin kaymakamını dövmesini hatırlatan, utanç veren durum...
  • olayın bir başka boyutu da abdnin halihazırda türkiyede üretilen f 16ların kontrol sistemlerinde türkiyede üretilen ve türkiyenin istediği ülkelerin düşman istediği ülkelerin dost olarak tanıtabileceği softwarei kullandırmamakta ısrar etmesi ve buna imkan tanıyan lisansı vermemesidir.
  • ataturk e ve kurtulus savasi nda can vermis kisilere mezarlarinda taklalar attiran, herkesin icinde daha bir amerika nefreti uyandiran olay
  • iki nato ulkesi arasindaki ilk rezillik degildir. (bkz: saratoga'nın muavenet'i vurması)
hesabın var mı? giriş yap