• 1996 atlanta olimpiyatları resmi albümü. onu bu kadar önemli kılan birbirinden özel besteleriyle; olimpiyatlar için yazılmış temalar ile gerek geçmişten gerekse günümüzden sportif karşılaşmaların yansıtıldığı beyaz perde müziklerinin kotarıldığı bir albüm olması. albümü yöneten 5 oscar ödüllü, film müziklerinin günümüzde dahi en senfonik örneklerini veren john williams. ve icrası da john williams'ın başında çıktığı konserlerle ve 100 yılı aşkın tarihi ile abd'nin ulusal sesi haline gelen boston pops orkestrası.

    1. summon the heroes * - john williams(1932)

    kahramanlara çağrı. trompet ustası tim morrison'un soloları eşliğinde en estetik görselin oluştuğu ve sporcuların başrole soyunduğu olimpiyat ortamında müzikle açılışı yapıp gösteriye başlamak, sportif faaliyeti bir ritüele dönüştürüyordu. mö 776'dan başlayıp 1000 yıl kadar süren antik olimpiyatlarla 1896'da yine atina'da başlayan modern olimpiyatlar müzik ile ayrılmaz bir bütün oluşturuyordu.

    96 seremonisi

    2. o fortuna from carmina burana * - carl orff(1895-1982)

    #11946289 burada da söylendiği gibi bizim topraklarda bir buhrana dönüşen; bestelendiği dönemde faşizmin yükselişiyle ilgisi var gibi algılansa da bir aşk metini durumundaki bu gök gürültüsü kıvamındaki eserin ülkemizde girmediği yer ve kullanılmadığı organizasyon kalmamıştır.

    3. bugler's dream and oliympic fanfare * - leo arnaud(1904-1991) / john williams (1932)

    melez bir eser. ilk 44 saniyesi leo arnaud'un 1968 grenoble olimpiyatları teması.
    devamı john williams'ın 1984 los angeles olimpiyatları için bestelediği eserdir.

    4. ode to zeus * - mikis theodorakis(1925)

    from canto olympico. theodorakis, 1992 barcelona olimpiyatlarının resmi şefi ve bestecisi olarak antikiteye yaraşır bir eser koydu ortaya.

    5. javelin * - michael torke(1961)

    amerikalı çok yönlü besteci. konçertolarıyla ünlü olan michael torke atlanta senfoni orkestrasının 50. yıldönümü sebebiyle de olimpiyat komitesi tarafından görevlendirilince javelin isimli bu güzide eseri besteledi. modern bir klasik olduğundan mı yoksa ritm sesleriyle titanic'ten hemen önce ortaya çıkıp dinamik yapısıyla onu da etkisi altına aldığından mı bilemiyorum ancak en favori parçam durumunda kendisi.

    6. oliympic hymn * - leonard bernstein(1918-1990)

    albümden küçük bir numune. yahudi asıllı amerikalı besteci west side story gösterisinin müzikleriyle ünlü bir müzik üstadı. yahudi müzik kültürü yine harika bir koro eseri ortaya çıkarmış. besteyi de 1981'de almanya baden-baden'de toplanan olimpiyat kongresi için yapıyor.

    7. festive overture * - dmitri şostakoviç(1906-1975)

    20. yüzyılın en önemli veya en popüler üç rus bestecisinden** biri olan dmitri şostakoviç'in klasik konserlerin eğlenceli bölümlerinin vazgeçilmezi olan festive overture, olimpiyat havasına da zenginlik katıyor. 1980 moskova olimpiyatlarının da teması olarak kullanıldı.

    8. conquest of paradise * - vangelis(1943)

    1492 filmi amerika'nın keşfinin 500. yılında kolomb'un ruhuna rahmet okutarak 1992'de gösterime girdi. hans zimmer'in müziği ekarte edilerek vangelis'e sipariş edildi. vangelis, büyük heyecanla başlayan o sıkıcı yolculuğu müziği ile bir destana dönüştürerek üç sıradan geminin bugünkü uygarlığın başlangıcındaki yerini sağlamlaştırdı. müzik klibi ilk mi bilemiyorum fakat vangelis'e oldukça yakışmış.

    9. parade of charioteers * - miklos rozsa(1907-1995)

    1959 tarihli ben-hur filmi için yaptığı bu epik müzikle çığır açan besteci. roma'daki araba yarışları tüm görkemiyle beyaz perdeye yansıyordu. o günkü kanlı eylemler bugünkü tozlu yarışmalara dönüşürken miklos rozsa'nın müziği spor meydanlarıyla yüzyıllara damgasını vuruyordu.

    10. toward a new life * - joseph suk(1874-1935)

    çeklerin medar-ı iftiharı bestecinin 1932 los angeles olimpiyatlarında yarışa sokup gümüş madalya kazandığı çalışması çok özel bestelerden biridir. inişli çıkışlı; yürek hoplatan bir temaya sahip eserdir.

    11. chariots of fire * - vangelis(1943)

    komşudan büyük ustanın 1981 yapımı filme yaptığı müzikler atlet ve maratoncuların marşı oluyordu. ayrıca ayrımcılığa karşı bir manifesto olarak vangelis'e haklı bir onur kazandırıyordu. onlardan biri de oscar ödülüydü. hem de gayet romantik formda bir melodiyken. aynı zamanda 1984 saraybosna kış olimpiyatlarının da teması oldu. bu klipte ustanın filmin ilk görüntülerine beste yaptığı anın canlandırılışında ego'nun ya da karizmanın sigara tüttüren haline şahit oluyoruz.

    12. the oliympic spirit * - john williams(1932)

    1988 seul olimpiyatlarının resmi müziği olarak kullanıldı. john williams'tan uzak kıtaya uygun bir coşkulu marş. diğer marşlarına göre biraz daha naif bir eserdir. john williams'ın toplam dört marşını bir arada dinleyebileceğimiz bir klibi de buraya ekliyorum. üç tanesi buradan; diğeri an american journey isimli 2002 salt lake city kış olimpiyatları albümünden call of the champions.

    four oliympic themes

    dinlemeye doyamadığım albümlerin başında geliyor summon the heroes. paylaştığım videolar youtube'dan bulabildiklerimdi. ancak tüm albüm kaydı olsaydı bile tamamını burada paylaşmak hem anlamsız olurdu hem de bir albüm tanıtımını aşardı. albümden tam olarak sadece javelin'i paylaştım. zira michael torke'nin diğer albümlerinde bulunan javelin'in herhangi bir kaydına youtube'da rastlamadım. bir konser icrası vardı sabit kameralı ancak kalite yönünden burası için uygun değildi. diğer müzik kliplerinin orjinal hallerini bulmaya çalıştım. onların ilk halleri bu başlığa daha çok anlam kazandırdı düşüncesindeyim. iyi dinlemeler efendim.
hesabın var mı? giriş yap