• ayrıca "düşmanını tanı" * adlı bir kuralı daha vardır, ki sanırım açıklamaya gerek yok.

    ayırca komik bir anektod ki, family guy'un bir bölümünde, stewie adlı prodigy, bu sözü öldürmek istediği brokoli'ye söyler.
  • sabırlı olmaya ilişkin aşağıdaki deyimini düstur edindiğim filozoftur.

    "nehir kenarında yeterince beklersen, düşmanlarının cesetleri yüzerek gelir."

    csi'ın 4. sezonu, homebodies isimli bölümünün ilk dakikalarında gil grissom'ın ağzından duymak pek keyif vermiştir.
  • "beni bir kere aldattıysan sana yazıklar olsun,beni iki kere aldattıysan bana yazıklar olsun" demiş çinli general..
  • günümüzden yaklaşık 2500 yıl evvel yaşamış olan ünlü filozof ve savaş stratejisti... yazdığı savaş sanatı adlı 13 bölümden oluşan yapıt en eski uluslararası ilişkiler yapıtı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bir çok iş kolunda ve bilim alanında önemli stratejist ve liderlerin yol göstericisi olmuş.

    marka savaşlarının yaşandığı günümüzde de bu 2500 yıllık eserin marka ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesinde yol gösterici olmaması işten bile değil... markaların askerlerimiz, pazarlama uzmanlarının da komutanlar olduğunu kabul edersek bu yapıttan öğrenecek çok şey bulabiliriz. savımızı güçlendirecek bir kaç aforizma paylaşalım ki inandırıcı olsun :)

    "mükemmellik her savaşta çarpışarak kazanmak değildir. en iyi strateji savaşmadan kazanmaktır."
    "eğer kendini ve düşmanı biliyorsan bütün savaşları kazarnırsın,eğer kendini biliyorsan düşmanı bilmiyorsan birini kazanır diğerini kaybedersiniz,eğer kendini ve düşmanı bilmiyorsan bütün savaşları kaybedersin
    "insanlar bir kez birleştiler mi; ne cesurlar tek başlarına öne çıkabilir ne de korkaklar tek başına geri çekilebilir."
    "silahların getireceği zararları kestiremeyenler onlları kullanmanın yararlarından habersizdirler."
    "ben savaşırken herkes taktiklerimi görebilir; ama hiç kimse asıl zaferin kaynağı olan stratejiyi göremez."
    "nehir kenarında yeterince beklersen, düşmanlarının cesetleri yüzerek gelir."
    "aslanın komutasındaki tavşanlar ordusu tavşanın komutasındaki aslanlar ordusundan daha iyidir."
    "yakınına saldırmak üzereyken,uzağa; uzağa saldırmak üzereyken,yakınına gidiyormuş gibi hareket et."

    kaynak : wikipedia

    pazarlama penceresinden sun tzu savaş sanatı üzerine detaylı bir inceleme için itinayla :
    http://www.pazarlamadunyasi.com/…mid=490&rtabid=202
  • stratejik yönetim konularında sıkça bahsedilen benchmarking kavramının nerelere dayandığını gösteren şu sözün sahibi büyük savaşçı ve filozof.

    "başkasını ve kendini bilirsen sen, 100 kere savaşsan da tehlikeye düşmezsin;başkasını bilmeyip, kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin;ne kendini ne başkasını bilirsen, girdiğin her savaşta tehlikedesin demektir.savaşın beş kuralı vardır;ölçme, değerlendirme, hesaplama, kıyaslama ve zafer.mevzi ölçmeyi, ölçme değerlendirmeyi, değerlendirme hesaplamayı, hesaplama kıyaslamayı, kıyaslama ise zaferi doğurur."
  • mao zedongun doğuları yazsa da sonuçta feodal bir pislik dediği savaş uzmanı.
  • şu an ülkeyi yöneten çin komünist partisi tarafından çok iyi özümsendiğini düşündüğüm adam. şöyle ki; vakti zamanında, çin imparatoru kendisinden saraydaki kadınları kullanarak bir askeri eğitim gösterisi düzenlemesini rica eder. isteği geri çevirmeyen tzu, cillop gibi, yüzüne bakmağa doyamayacağınız 180 cariyeyi iki bölüğe ayırır ve askeri yürüyüş kurallarını öğretir. olayın bir şakadan ibaret olduğunu sanan cariyeler oldukça eğlenmekte, adriyatik'ten çin seddi'ne kadar şuh kahkaları yankılanmaktadır. tzu abimiz hiç istifini bozmadan eline bir davul alıp güm diye vurur ve "sağa dön!" diye bağırır. cariyeler emiri iplemez ve gülmeye devam ederler. yavaştan kafasının tası atan tzu, la havle çekip davula tekrar vurur ve bu sefer "sola dön!" diye bağırır. emrine yine kahkalarla cevap alınca, gözüne kestirdiği, gong li'den bile daha güzel iki cariyenin kafasını oracıkta uçuruverir. olaydan sonra, geriye kalan 178 cariye adeta bir ss subayıymışçasına emirleri huşuyla yerine getirmeye başlarlar.
  • ''savaş sanatından anlayan kişi başkalarının gücünü savaşmadan alt eden, kentleri kuşatmadan alan kişidir.''
  • clausewitz ile beraber stratejinin en temel iki kuramcısından birisi. prusyalı bir general olan clausewitz, daha çok yumruğu masaya koyalım, ocaktan adamları toplayıp saldıralım havalarındayken, meslektaşı olan bu abimiz ise daha çok, "en önemli galibiyet savaşmadan kazanılandır" kafalarındadır. kısacası clausewitz kavgada yumruk atar, sun tzu gözünüze parmağını sokar. benim nazarımda sun tzu daha yeğdir tabi o ayrı.
  • savaş sanatı'nı ilk olarak ortaokuldayken okuduğum, o yıllarda anlamasam da lisede ve üniversitede birer kez daha okumamla gönlümde taht kurmuş çinli komutan. şu kesin olarak anlaşılmıştır ki; hayatın belli zamanlarında kitabını alıp tekrar tekrar okumalıdır.
hesabın var mı? giriş yap