• süper amoled samsung'un amoled (active matrix oled) ekranlara verdiği isim. oled, lcd'ye göre kat kat daha üstündür. siyahları gerçek siyahtır. bu yüzden daha az enerji harcar çünkü siyah pikseller aydınlatılmaz. tek sıkıntısı burn-in'dir. yani bir resim atıyorum 3 ay gibi uzun bir süre ekranda sabit kalırsa o resmin silüeti iz olarak kalabiliyor. ama son nesil oled ekranlarda da bu sıkıntı neredeyse yok gibi.

    ips ekranlar ise bildiğin lcd ekranlardır. sadece led aydınlatma kullanırlar. oled ekranlarda ise her pikseli aydınlatan o piksele ait bir led vardır. görüş açısı ips'e göre kat kat daha iyidir. oledlerin yenileme hızı da ips ekranlara göre çok daha iyidir. ips'in oledlere göre tek avantajı daha parlak olmalarıdır.

    oled hala gelişen bir teknoloji ve ips'e göre azımsanmayacak kadar üstün. paranız varsa oled alın derim.
  • mobil lcd ekranlarda, tv versiyonlarında yer alan local dimming ve quantum dot gibi teknolojiler kullanılmadığından, kalite olarak da oled'in bariz önde olduğu karşılaştırma. apple da, bu durumun etkisiyle, iphone x'te oled'e geçecek. (iphone 7'yle, mobil lcd'de makul şartlar altında ulaşacakları en iyi noktaya ulaştılar.)

    canlı renkler, oled'in imkan tanıdığı bir durum olmakla beraber, samsung'un default renk moduyla daha çok alakalı. ayarlardan renk gamını daha sönük seçebilir ve renk dengesi - beyaz seviyesi gibi ayarları da yapabilirsiniz.
    aşırı canlı renklerin şöyle bir avantajı da olabiliyor: kapalı ortamda aşırı görünürken, gün ışığı altında gerçeğe daha yakın olmasını sağlayabilir.

    parlaklık düzeyini, samsung'un "max auto" modu aktifken de karşılaştırmak doğru olacaktır (sensöre dibinden fener ışığı tutarak, root'la yüksek parlaklığa erişim sağlayarak veya gün ışığı altında). bu durumda, güncel oled ekranlar, mobil lcd'nin önüne geçebilecektir (galaxy note 3'ten itibaren, max auto modunda yüksek parlaklık elde edilebiliyor).
    tabletlerde ise (en azından tab s3'te), "max auto" gerekmeden zaten en yüksek parlaklığa çok yaklaşılıyor. sadece, doğrudan güneş ışığına tutulduğunda artacak şekilde, küçük bir pay bırakılmış.

    görüş açısında ise, oled'in geri kalmasının mümkün olmadığını söyleyebilirim. bu konuda en başarılı ekran türüdür.

    lcd'lerin, beyazı az bir miktar daha iyi sunmaları ve %100 renk ömrünün daha uzun olması haricinde, bir avantajını göremiyorum. ömür konusu da, telefonu en fazla 2-3 senede bir değiştirenler veya günlük ekran süresi fazla olmayan kullanıcılar için pek önemli sayılmaz.

    (bkz: oled/#70722905)
  • ekranı ateşe falan tutmadığınız sürece oled daha avantajlıdır. nitekim çakmak alevine tutulan oled ekranlarda kalıcı iz meydana gelirken, ips lcd'lerde soğur soğumaz eski halini almaktadır.

    gel gelelim oled ekranlar daha az güç tüketir, daha janjanlı bir görüntü sunar.
  • ips'e siyah kalitesi ve kontrast olarak 10 üzerinden 6 verirseniz, amoled'e 10 üzerinden 10 vermeniz gerekir. arada o kadar dramatik bir fark vardır.

    ama mesele renkleri doğru göstermekse ips daha öndedir. bu sebeple tasarım, fotoğraf, video işleme işleri için ips kullanılır.

    ancak konu başlığı super amoled* olduğuna göre buradaki kıyas mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır. özetlemek gerekirse, mobil cihazlarda super amoled ips'i çok fena sikertir.
  • super amoled'in kontrast ve siyah renklerde daha önde olduğu versus. ama geri kalan noktalarda ips lcd'in daha iyi olduğunu düşünüyorum. özellikle güneş altında amoled bir ekranı görmek daha zor.
    tabi ki bu kıyaslamayı mobil cihazlar için söylüyorum.
  • gözüme güzel görünsün gerçekçiliğin canı cehenneme diyen biriyseniz amoled gözünüze daha güzel gelir. ama bir grafiker veya fotoğrafçıysanız ve gözümle nasıl görüyorsam öyle göstersin diyorsanız ips tabiki.

    ayrıca amoled ekranlar efektif çözünürlüklerine sahip değillerken ips ekranlar sahiptir. yani bir pikselin altında normalde 3 alt piksel bulunur: kırmızı, yeşil, mavi. gördüğünüz tüm renkler bu üç alt pikselin çeşitli şiddetlerde aydınlatılmasıyla oluşur. fakat amoled ekranlarda her pikselde 2 alt piksel bulunur. birinde kırmızı yeşil, diğerinde de mavi yeşil. o yüzden kırmızı yeşil ve mavi piksellerin birlikte kullanılmasını gerektiren durumlarda çözünürlük düşer. çünkü kırmızı yeşil ve mavi yeşil alt piksellerinden oluşan her piksel kendinde olmayan alt piksele ihtiyaç duyduğunda çözünürlük de buna bağlı olarak düşer. o yüzden vr kullanan kişiler ips panelli ekranların amoled panelli cihazların ekranlarından daha keskin görüntü sunduklarını söylerler.

    amoled panelli ekranların gerçek çözünürlüklerini belirtirsek:

    720*1280 > 480*854
    1080*1920 > 720*1280
    1440*2560 > 960*1707
    1440*2960 > 960*1974
    2160*3840 > 1440*2560

    pikseldir. yani 2k amoled ekranı var diye aldığımız telefon gerçekte (bkz: 1080p) çözünürlüklü bir ips bile değil.
  • 9 aylık samsung s8 macerasından sonra ips lcd ekrana geri dönünce anladım ki super amoled ekranlar manyak bir şekilde göz yoruyormuş. inanılır gibi değil.
  • iki farklı ekran teknolojisinin karşılaştırması. bu aralar ips ekrana sahip bir telefon almayı planlarken, herkesin amoledi övmesi, ips ekranı bir eksiklik olarak görmesi sonucu, bütçeyi arttırıp amoled ekranlı bir telefon almaya karar vermiştim. ama gelgelelim elimdeki süper amolede sahip s4’ün ekranını da hiç beğenmiyordum. ekran bayağı sarıya kaçmış gösteriyordu. ben de hem internetten araştırıp hem de ailedeki telefonları (s4, a7 2016, galaxy s9, p smart 2019, redmi note 7) toplayıp karşılaştırdım. kendimce vardığım sonuçları yazacak olursam:

    1-amoled ekranda renkler daha canlı iken, ips’de daha doğal, daha temiz bir görüntü var.

    2-amoled ekranda herkesin bildiği gibi siyahlar daha iyi. ama siyah planlardaki detayları göstermede ips daha iyi. mesela game of thrones’un son sezonunun bir bölümünde (yanlış hatırlamıyorsam s08e03) etrafta hep aydınlatılmış resimler dolaşıyordu. ben tn panele sahip lg monitörümle bölümü gayet rahat izlediğimden ilk başta neden bu aydınlatılmış resimlerin paylaşıldığını anlamamıştım. sonradan bütün ekranların karanlık plandaki detayları o kadar iyi gösteremediğini anladım tabi.

    http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php

    üstteki linkte siyah seviyeleri gösterilmiş. ideal bir ekranda 1 dahil bütün karelerin seçilebilir olması gerekiyor. benim bilgisayar monitöründe hepsi görünüyor mesela. incelediğim telefonlar içerisinde ise ips ekranlarda 5’e kadar rahat görünüyor. dikkatli bakılırsa 4 ve 3 te seçiliyor. amoled ekranda ise sadece 9’a kadar rahat görünüyor. dikkatli bakılırsa 7 vs 8 de seçiliyor.

    3- detaylarda olmasa da sade siyahta amoledin daha iyi olduğunu söyledik, peki beyazda durum ne. beyazda ips açık ara daha iyi. amoledler kullanıldıkça pikselleri eskiyor. ilk eskiyen mavi diyot olduğu için zamanla beyazlar sarıya kaçıyor. s4 bayağı sarımtırak görünürken, a7 daha iyi, s9 yeni olduğu için ise en iyisiydi. ayrıca amoled ekranlarda, beyaz ve açık renklerde gözleri inanılmaz yoran bir parlama var. ilk başta ekranın üzerindeki parmak izlerinden sandım ama silmeme rağmen gitmedi. amoledler gözleri çok fazla yoruyor.

    4- amoled ekranların siyah renkte pikselleri kapalı olduğu için güç tasarrufu sağladığı söyleniyor. ama araştırdığım kadarıyla siyah için bu doğru olsa da beyaz planda ips’ye göre çok daha fazla güç tüketiyor. yani telefonu dark mode’ta kullanmayacaksanız amoledlerin güç tasarrufu falan sağladığı yok.

    5- amoledlerde, amoled yanığı (burn-in) olurken, ips’lerde ghost screen oluşabiliyormuş. gerçi internette gördüğüm yorumlara bakılırsa ghost screen daha çok bazı lg telefonlarda ve redmi note 7’nin kullandığı bazı tianma panellerde olduğu yazılmış ama kesin bilgim yok açıkçası. amoledlerde ise bütün panellerde rastlanabiliyormuş. hatta elimdeki galaxy s9’un burn-in olmaması için, samsung parlaklığı sona alırken uyarı veriyor. mavi bar, kırmızıya dönüşüyor. ayrıca samsung güncelleme sonucunda navigasyon tuşlarını da kaldırıp, çizgi getirmişti. ayarlardan düzelttik, bir sonraki güncellemede yine gitti. galaxy s9 gibi en iyi donanımların kullanıldığı amiral gemisi bir telefonda bile amoled yanığı oluşmaması için samsung bu kadar uğraşıyorsa, orta sınıf telefonları daha da dikkatli kullanmak gerekiyor sanırım.

    bütün bunları kıyasladıktan sonra ips ekran almaya kara verdim. ben orta-alt sınıf bir telefon alacağım için ips ekran bulmam zor değil, ama herkes sırf renkleri daha canlı gösterdiği için amoled te amoled diye tutturduğundan, yanılmıyorsam bütün üst seviye telefonlar amoled kullanıyor. yıllardır ips ekran kullanan iphone bile buna dayanamayıp amoled’e geçti.
  • amoled ekran artıları :

    - siyahları iyi gösterir. çünkü siyahı göstermek için ışık kullanmaz direk pikseli kapatır.
    - pikseli kapatarak siyah rengi verdiği için pil tasarrufu sağlar.
    - renkleri çok canlıdır, göze hoş gelir.
    - ince bir mimarisi vardır.

    amoled ekran eksileri :

    - beyazları sarıya yakın gösterir.
    - renkler gerçekten uzaklaştığı için kimine yapay gelebilir.
    - bir süre ekranda aynı görüntü kalırsa o görüntü ekrana yapışıp kalabilir. buna ekran yanması denir.

    ips ekran artıları :

    - beyazları çok iyi gösterir.
    - güneş ışığı altında amoled'e nazaran daha iyi görünür.
    - renkler gerçeğe çok yakındır.
    - amoled ekrandaki gibi ekran yanması olayı görülmez.

    ips ekran eksileri :

    -siyahlar hiç tam siyah olmaz her zaman altında bir ışık olur. bu durum karanlıkta kendini daha da belli eder.
    - şarj tüketimi amoled ekrana göre daha fazladır.
    -belli bir süre aynı görüntü ekranda kalırsa hayalet ekran oluşabilir. yani görüntü siz kapatsanız dahi belli bir süre daha ekranda durmaya devam eder. ama bu sorun geçicidir. amoled yanığı kalıcıdır.

    ikisinin de avantajları dezavantajları var arkadaşlar. hangisine katlanır hangisine tahammül edemezsiniz, hangi artılar daha çok hoşunuza gider, hangileri gereksiz gelir bunları düşünüp ona göre seçiminizi yapabilirsiniz. bunlar dışında öyle çok aman aman farkı yok iki ekranın da.
hesabın var mı? giriş yap