• 15 yıl boyunca roma-torino-milano üçgeni dışında şampiyon çıkarmayı başaramamış olan serie a, yükselen sesler nedeniyle 1984/1985 sezonuna hakemlerinin her hafta kura ile belirlenmesi uygulaması ile başlamıştı. takvimler 12 mayıs 1985'i gösterdiğinde birçokları için serie a tarihinin en temiz sezonunun şampiyonu belli oluyor ve lige henüz üç yıl önce çıkmış olan verona ipi göğüsleyerek kupayı 15 yıl aradan sonra üç büyük şehir dışında başka bir kente götürüyordu. bizimle aynı dertten muzdarip italyanlara verona şampiyonuğu fazla gelmiş olacak ki bir daha hakemlerin kura ile belirlenmesi uygulamasına gitmediler.

    kendimize dönecek olursak süper lig hakemlerinin performans durumları ortada. her yıl 306 maçın yapıldığı ligde, hakemin konuşulmadığı maç sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. bazı kulüplerin kadrolu hakemleri var, bazı hakemler yıllardır belli takımların maçlarında görev alamıyor, mhk bazı takımlar aleyhine düdük çalan hakemleri kızağa çekiyor, büyük takımlarımız kaybedince hakem "birilerinin adamı olmak" suçlaması ile sosyal medya üzerinden hedef tahtasına oturtuluyor, sonuçta hakemler bir şekilde baskı altına alınıyor ve yönlendiriliyor.

    eğer ligde yabancı hakemlere görev vermeyeceksek, bu hengâmenin ve spekülasyonların en kolay (ve belki de tek) çözümü hakemleri her hafta kura ile belirlemek. bu iş çok farklı şekilde geliştirilebileceği gibi kabaca şu veya benzeri formatta olabilir.

    işe öncelikle her sezon ligde oynanacak maçların sınıflandırılması ile başlanacak. derbi maçlar, birbiri ile husumeti bulunan camiaları karşı karşıya getiren müsabakalar ve ligin ilk 4’ü ile son 4’ünü karşı karşıya getiren maçlar 1. kademe, diğer müsabakalar 2. kademe olarak değerlendirilecek.

    daha sonra hakemlerin performansı değerlendirmeye alınacak. geçmişe dönük olarak son 34 haftada oynanan tüm maçlar için hakemler notlandırılacak. bu notlara ait aritmetik ortalamaların listelenmesi ile hakemlere ait bir başarı çizelgesi oluşturulacak. liste son 34 haftayı kapsayacak şekilde her hafta güncellenecek. böylece performansı düşük hakemler sıralamada giderek aşağı inerken, formda olan hakemler giderek daha yukarı tırmanacak.

    ilgili haftanın maçlarını yönetecek hakemler belirlenirken, 1. kademe maçlarda görev alacak hakemler başarı listesinin üst yarısından kura ile belirlenecek. 2. kademe maçlarda düdük çalacak hakemler de geriye kalan tüm hakemler arasından yine kura ile tespit edilecek.

    tabi bu kura çekimlerinde belli alt limitleri de oluşturmak gerekecek. her hakemin yeteri kadar kendini gösterebilmesi ve uzun süreler görev almama durumunun önüne geçilmesi için aralıklar ile maça hakem değil hakeme maç kurası yapılacak. bunun yanında görev aldığı maçlarda ciddi hatalar yapmış hakem doğrudan dinlendirilecek ve notu negatif yönde etkilenecek. nitekim zorluk derecesi yüksek maçlarda gösterilen iyi performanslar belli bir katsayı ile çarpılarak ödüllendirilecek.

    sistemde süper ligdekine benzer olarak klasmandan düşürülme uygulaması olacak. sezon sonu listenin dibinde yer alacak belli adette isim, bir sonraki sezonu bir alt ligde geçirecek. aynı şekilde bir alt ligde işleyen sistemde başarılı olan hakemler, küme düşürülen hakemlerin yerine süper lig listesine yükselecek. süper lig hakem listesine yeni dahil olan hakemler, klasmandan düşen hakemlerin puanlarına bakılarak belli bir taban puana sahip olacak ve öncelikle görece olarak tansiyonu düşük maçlara atanarak adaptasyon süreçlerinin tamamlanması sağlanacak.

    süreç içerisindeki en önemli konu kura çekimi ve hakemlerin puanlama süreci. burada şeffaf bir yapı oluşturulması şart. kura çekimi tüm kulüplerin katılımı ile haftalık olarak yapılmalı. puanlama süreci şeffaf olmalı. puanlama kurulunda yer alan herkesin ismi, hangi hakeme kaç puan verdiği, ortak alınması gereken kararlara muhalefet eden isimler hafta hafta açıklanmalı. hatta puanlamanın daha objektif olması için puan cetvelleri oluşturulması bile düşünülebilir. görev aldığı her maç için 100 puan verilecek hakemin notu her yanlış karara karşılık gelen not kadar kırılabilir. böylece hakemin notu üzerindeki tartışmaların da ciddi şekilde önüne geçilecektir.

    bunlar benim yarım saat içinde kabaca aklıma gelenler. çok daha detaylı şekilde düşünülerek oluşturulacak benzer bir şablon türk futboluna gerçekten huzur getirecektir.
  • ((bkz: bi bitmediniz amk) baska derdiniz yok mu? hakemle maç kazanmaya alışmış mahlukatlar.
  • fransız esintisi, kültürü taşıyan takımların karşı çıkacağı kampanya olacaktır.
  • (bkz: #86615711)
  • okan buruk denen eski futbalcu yeni teknik direktör aklı sıra , türk hakemleri aşağılamak suretiyle üzerlerinde baskı kurmaya çalışıyor. asıl istediği ve özlediği ise derin adamlar + fetö + hakem üçgenini yeniden oluşturmaktır. o yıllar türk futbolu için maalesef ki utanç yıllarıydı. allah ülkemiz futboluna bir daha o karanlık günleri yaşatmasın. rezalet diz boyu idi . kendisini atıp 75 metre mesafedeki hakeme penaltı çaldırttıranları mı,hakeme tüküren futbolcularım, elle kesilen ve penaltı ile cezalandırlmayan topları mı,8 gol yiyen şike yapılmış zalad'larımı anlatayım bilemedim.
hesabın var mı? giriş yap