• süpermen'in göğsündeki s şeysinin yerine orak ve çekiç olmasi da enteresan tabi... demirperde yıkıldı ya taşşak geçin bakalim pis emperyaller sizi... (bi an kendimi eski solcu gibi hissettim nedense :)
  • animasyon filmi internette bulunabilen dc eseri.

    çok tadında bir çizgi roman idi. fakat yine beyinsiz düşüncelerin altında, çizgi romanın vermek istediği gerçek düşüncelerden uzak bir şekilde bir animasyon filmi ortaya koydular. zaten dc'nin animasyon filmleri gittikçe kötüye giderken iyi bir eser beklemek benim naifliğimdi.

    neyse, filmden sonra bir daha çizgi romanı okuyup filmin sorunlarına değinmek istiyorum. elbette her değişikliği dile getirmeyeceğim, sadece rahatsız olduklarımı ve bazı beğendiğim noktaları.

    --- spoiler ---
    lex luthot: lex dahi ve delilik sınırlarında dolaşan bir adamdan milyon yıllık plan programı şimdiden hazır birisine dönüştürülmüş. lex the villian çizgisini hep koruyordu çizgi romanda. fakat film ile daha çok bruce wayne'leştirmişler kendisini.

    superman'in çocukluğu: çizgi romanda superman dünyaya düştükten 30 yıl sonra kendini sovyetlere açıyor. 14 haftalık bir süreç sonunda sovyetlerde güven kazanıyor. fakat filmde henüz 10 yaşlarında iken kendini sovyetlerin eğitim kampına bırakmayı planlıyor. 10 yıl kadar bu kampta kaldıktan sonra sovyetler dünyaya açıklıyor. bu durum şöyle bir sıkıntı yaratıyor. 30 yıl boyunca kendisine ailelik yapmış kişilerin kişiliğini aldığı için iyi bir birey olarak kalmayı başarıyor özünde. fakat küçüklükten alınıp sovyet kamplarına gidip asker olmak için yetiştirilen superman'in neden özünde iyi olduğunu anlamak zor. hikayede tutarsızlığa sebebiyet veriyor. çizgi romanda metropolis'i kurtardıktan sonra elinde devase daily planet heykeliyle çocuğa balon uzatan superman ikonik sahnesi filme koyulsaydı absürt kaçardı. neyse ki bunu akıl edebilmişler.

    batman: belki de takıldığım en büyük değişikliklerden birisi bu. batman'in orijin hikayesini değiştirmelerini sevdim aslında fakat karakterini değiştirmiş olmaları beni rahatsız ediyor. batman çok mükemmeldi çizgi romanda. özgürlük fikrinin savunucusu ve bunu yapmak için elinden geleni yapıyordu. bu yolda insanları öldürmek istemiyordu fakat yaptığı eylemlerin kurbanları olmasını da doğal karşılıyordu. fakat filmde 10 dakika sonra patlatacağım dedikten sonra 10 saniye sonra bombaları patlatarak delirmiş bir izlenim verildi. joker misin batman misin be adam? hayır, bu gözler joker'leşmiş batman bile gördü batman: arkham knight sırasında fakat böyle ne idüğü belirsiz bir batman görmemişti daha önce. tutarsız ve vasıflaştırılmış. elbette anarşizm'in sembolü olarak gösteriliyordu fakat aslında amacı anarşist olmak değildi. mevcut dikdatör rejime karşı baş kaldırıyordu. fakat delirtmişler adamı. bildiğin jokerleşmiş işte.

    superiour man: superman 2 isminden gerçekten daha iyi. hakkını vermek lazım.

    stalin: superman'in elinden değil de zehirlenerek ölen bir stalin ile superman'in yönetiminin giderek stalin'e benzemesi daha mantıklı geliyor. sonuçta, superman'i salak ve geçmişten ders çıkaramayan birisi olarak sunmak ne kadar doğru?

    superman: stalin'i kendisi öldürmemiş olması ve politika ile ilgilenmiyor olması aslında amerikan superman'inin paraleli olan bir öykü idi. her şeye rağmen özünde iyi olan adam. filmde ise superman'in paraleli değil, ultraman'in paraleli gibiydi daha çok. sadece kendi yönettiği insanları umursayan bir superman görmeyi beklemiyordum. her koşulda tüm dünyayı umursamasını bekliyordum fakat 10 yaşından itibaren yetiştirilen birinin asker gibi olması anormal değil, iyi bir insan olması anormal.

    wonder woman: takdir edilesi ki wonder woman daha zeki filmde, green lantern vs superman sahnesine kadar.

    green lanterns: filmde superman 20 tanesiyle falan dövüşüyor fakat çizgi romanda yüzlercesi var belki de. filmde tam savaşı green'ler kazanıyor ki wonder woman gelip bunu engelliyor ve gidiyor. green'lerde salak salak espri yaparken kaybediyor. filmin en kötü sahnesiydi açık ara. güldür güldür'den çıkarıp koymuşlar filme.

    amerikan propagandası: ama en kötü şey belki de buydu. elbette çizgi romanda olan bir şeydi fakat abartılmıyordu. film ise almış arşa çıkarmış bunu. en başından, sonuna kadar. her ufak hikayeyi kendi içerisinde arşa çıkarmış. çizgi roman superman'i kötü bir karakter değildi fakat sovyetlik onu kötü yapmış. çizgi roman lex'i aslında deli/dahiydi fakat amerikanlılık onu iyi yaptı. lois bile lex'in deliliğinden dolayı çok uzun süre mutlu olamadı fakat filmde hem kalitesiz 3 açıklamayla hem de amerikanlılıkla kocasıyla mutlu mesut yaşamanın sırrını çözdü. çizgi romanda tüm dünya ülkelerin bir bir superman'in diktasının altına girmeyi kendileri seçmişken, filmde bundan bahsetmeyip özellikle kore üzerinden silah zoruyla almış gibi gösterdi. fakat neden amerika'yı da silah zoruyla almıyorun cevabını kaliteli bir şekilde veremedi. amerika tüm o kapitalist yöntemiyle birleşmiş bir dünyada yıkımın içerisinde iken superman'in diktatörlüğünü belirtip öyle kurtuluyor superman'den. fakat superman'den kurtulmasına rağmen, birleşmiş bir dünya hükümeti ve superman'in komünist fikirlerininden yararları olanlarını kullanmayı planlıyorlar. filmde ise superman'den kurtulunca her şey eski haline dönmüş gibi boş veriyorlar dünyayı falan. sadece abd'nin dünyanın geri kalanıyla birleşeceğini söylüyorlar fakat onu bile ciddiye almadıkları belli çünkü başkanlık devir teslimi yapıyorlar. filmde bruce wayne gibi düşünerek misyonunu tamamen kavuştuktan sonra emeklilik planları yapıyor fakat çizgi romanda deliliğini kanalize edip ölene kadar superman'in hatalı olduğunu kanıtlamak için çabalıyor.

    kısacası film sadece ve sadece "commie is bad, us r good" diyebiliyor, bizarro aklıyla. fakat çizgi roman katman katman iki tarafı da incelemene olanak sağlıyor.

    ayrıca şunu da bağıra bağıra söylemek istiyorum: "hangi satranç oyununda kendi şahını hareket ettirerek, şah-mat çekebiliyorsun? bu ne saçmalıktır animatörler. bu ne cehalettir."

    --- spoiler ---
  • mark millar tarafindan yazilmi$ olan, superman on iki saat evvel dunyaya du$mu$ olsa ve ruslar tarafindan buyutulup, stalin'in manevi oglu ilan edilerek sosyalizm ve varsova pakti adina mucadele etse ne olurdu sorusuna cevap bulmaya cali$an, okurken bir yandan da rus mar$lari dinleme istegi yaratan alternatif bir superman hikayesi.
  • tamamen tarafsız olan, politik, eknomik ve sosyal açıdan ilginç ve gerçekçi tespitlerde bulunan çizgi roman serisi... superman smallville değilde ukraynaya dülşse nolurdu? sorusundan çok daha fazlasını içeren alternatif evren... dc comics evrenini biraz bilenler için daha bir önem arzediyor.
  • superman hakkinda kesinlikle okunmasi gereken ilk defa sirf superman hakkinda degil politika hakkinda da dusunduren, inanilmaz bir yaratici zekanin urunu cizgi roman. batman icin the frank millerin dark knight hikayeleri superman icin red son odur kanaatimce.
  • inanılmaz bir döngü yaratan mükemmel superman hikayesi.

    özellikle superman'den pek hazzetmeyen ve zaten pek de ilgilenmeyen beni, mark millar üstün dehasıyla tavladı.

    --- spoiler ---

    özellikle ezeli düşman lex luthor'ın aslında superman'in büyük büyük büyük dedesi çıkması ve konunun en başa bağlanması inanılmaz güzeldi...

    --- spoiler ---
  • "ya küçük kal-el kansas'a değil de rusya'ya inseydi?" temalı, "truth? justice? the american way? not anymore comrade!" tagline'lı çisgiroman...
  • 6 - 7 sene kadar önce çizgi romanını okumuştum, bugün de yeni çıkan animasyon filmini izledim. ancak film, çizgi romana göre çok daha dar kapsamlı ve hatırladığım kadarıyla sonu da değiştirilmiş.

    hatırladığım çizgi romanda olup da filmde olmayanlar;
    1. abd ve şu an hatırlayamadığım bir devlet haricinde tüm devletler komünizme geçiyor. hatta çok büyük bir çoğunluğu tamamen kendi isteğiyle geçiyor.

    2. çok ufak bir detay ama superman, israil ve filistin devlet başkanlarını barış yapmaya zorluyor.

    3. çizgi romanda batman'in superman'e karşı olmasının sebebi, anne ve babasının superman tarafından kurulan bir tür kolluk kuvvetleri tarafından öldürülmesi.

    4. superman ile birlikte dünya; bilimde, teknolojide, sağlıkta neredeyse her alanda çok fazla mesafe kat ediyor. insan ömrü çok çok fazla uzuyor.

    5. hatta yanlış hatırlamıyorsam o kadar çok gelişiyor ki kendi sonunu getirmeye hazırlanıyor. daha sonra iki çift, yok olan dünyadan bebeklerini kurtarmak için bir zaman kapsülüne koyarak zamanda geriye gönderiyorlar. hatta ve hatta o çift lex luthor'un soyundan geliyor ve çocukları superman. yani aslında orijinal çizgi romanda superman lex luthor'un soyundan geliyor.
  • bana türkçe ödevimde çok yardımı dokunmuş bir eser konunun ilginçli hocayı o kadar etkiledi ki o kadar noktalama hatası yapmama rağmen 10 üzerinden 9 aldım helal bana. çok yalnızım sözlük bir beni övecek kişi bile yok*
  • maalesef pek olmamış animasyon. kelalaka sjw unsurlarıyla yapılan eğreti değişiklikler bir yana baş karakterlerin hepsinin kötü olarak yansıtılması aslına pek uymamış. superman de batman de bu animasyonda anlatıldığı gibi saf kötü değillerdi hele batman'in hiç mi hiç alakası yoktu. keza wonder woman da bu kadar feminazi bir kezban değildi. propaganda yapabilmek adına bir hayli yozlaştırmışlar animasyonu.
    beni en çok hayal kırıklığına uğratan, animasyonun sonunda luthor hanedanının anlatılmayışı oldu. nasıl böyle bir fırsatı kaçırdılar akıl alır gibi değil.
    zamanında yapılmış motion comic animasyonun yanına bile yaklaşamamış, bana kalırsa önce motion comic versiyonunu izleyin aradaki farkı net görürsünüz zaten.
    tek parça
    parça parça

    yukarıda bahsettiğim luthor hanedanının anlatımı için 25. parçayı izleyebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap