• 01.02.2005 tarihinde sinematurk'de yayınlanmış kunt tulgar filmi. yaklaşık 1 saat suren yapıt dunyayi kurtaran adam'a rakip olabilecek tek filmdir.

    --- spoiler ---
    yaklaşık 2 metre boylarındaki efendi ogrenci tayfun, okulu bitirir ve artık gazeteci olarak hayatına devam etmek istediğini ailesine soyler. o kadar efendidir ki yuzunden nur akar. cay tabagı buyukluğundeki gozluk camları, yesil gozleri atletik vücuduyla tam bir supermendir o. ailesi durumu açıklar.
    -sen bizim oglumuz değilsin. -biz seni yıllar once bahçemizde rokete benzer bir şeyin içinde bulduk.
    -kendi çocugumuz olmadığı için seni alıp sahiplendik, kendi evladımız gibi gorduk.
    tayfun sok olur ve ekler.
    -bana o kadar musfik davrandınız ki bunu hiç hissettirmediniz.
    -evladım seni buyuttuk okuttuk artık yolunu kendin çizmelisin.
    her şey için teşekkür eden tayfun eşyalarını toplar. roketin içinde bulunan yeşil taşı ve annesinin hazırladığı yolluğu alıp yollara düşer. kriptonitin götürdüğü magaraya gider orada babasıyla gorusup supermen oldugunu ve kriptonitle alakalı gerçekleri ogrenir. oluşan duman bulutundan sonra supermen kıyafeti ve pelerini tayfun'un vücudunu sarmıştır. gazetedeki kız arkadaşı rolunu gungor bayrak oynar.
    filmdeki kotu adam yıldırım gencer, kriptonit sayesinde herşeyi altına çevirecek bir cihaz yapmıştır ve bu kotu adam aslında kriptonitle alakalı çalışmalar yapan profesorunde arkadaşıdır. arkeoloji muzesindeki bu profesor eşref kolçak'tır ve kriptonit taşının formulu uzerinde çalışmalarını tamamlamıştır. aynı zamanda kriptonit taşının bir örneği müzenin kasasında saklanmaktadır.
    arkeoloji müzesinde kriptonit formulleriyle ugrasan profesorun gazeteci kızı kotu adamlar tarafından kaçırılır ve supermen bunu sezer. kaçırılan kız arabasıyla birlikte kamyonun kasasında elleri bağlı vaziyette kilyos yakınlarında bir patikada salıverilir. araba başıboş bir şekilde yoldan aşağı gitmektedir virajlı yollardan sallana sallana ölüme doğru giderken süpermen uçarak gelir ve yetişir. istanbul semalarında plastik bir oyuncak pelerinini savurarak ve balıkçılara da el sallamayı ihmal etmeyerek gelmiştir oraya. kız hayli etkilenir.
    -benim hayatımı kurtardınız.
    -evet
    -sizi bir daha gorebilecek miyim?
    -ben sizi bulurum.
    der ve ucar gider. anlatmakla bitmeyecek bu fantastik filmin izlenmesi gerektiğine inanıyorum.
    --- spoiler ---
  • dünya gazetesinde çalışan tayfun ve profesor kızı, aynı zamanda gazeteci alevin kripton taşını ele geçirmeye çalışan kötü adamlara karşı mücadelesini konu alan devam filmi.
    filmden akılda kalabilecek üç-beş şey şöyle olabilir...

    --- spoiler ---
    film açılışında uzay/evren görüntüsü olaran dış sesin üzerine konuştuğu yılbaşı süsleri
    tayfunun gözlükleri
    tayfunun annesinin "biz seni rokete benzer bir aletin içinde bulduk yanındaki yeşil taşı da yıllarca sakladım" sözleri.
    dünya gazetesi
    white trans cord l.m.d. adlı taşıma şirketi
    üstü açık arabayla profesor kızı kaçırmak
    her filme girmesi gereken cinsel unsur olarak tayfun un gazetedeki bir hanım çalışanı x-ray yeteneği ile iç çamaşırlı görmesi.
    tayfunun aleve supermen benim ve ben bu dünyanın insanı değilim itirafı.
    --- spoiler ---

    film aslında bir devam filmi olarak bile hatadır... teknik imkansızlıklar bir yana dursun hikayesi, kurgusu, kamerası, rejisi sahiden de akıllara ziyan derecede başarısızdır. harcanan paraya, emeğe yazıktır.
    bu filmden yıllar önce yine aynı teknik imkansızlıklarla yapılmış olan turist ömer uzay yolunda filminin inceliğini asla yakalayamaz.
    buna rağmen filmin hakikatten de tek başarılı unsuru tayfunun kostumudur ki o da muhtemelen amerikadan alınmıştır diye düşünüyorum.
  • süperman tayfun'un babasıyla karşılaşmasında geçen diyalogla rüyalarıma gireceğine emin olduğum fantastik türk filmi...

    - evladım ben kripton gezegenin reisi süperman.

    - ben de..

    - seni tanıyorum evladım... tayfun'sun sen...

    - peki kim bu süperman?

    - sensin evladım... sen süpermenlerin sonuncususun. sende hz. süleyman'ın sabrı, merkür'ün hızı, zeus'un kudreti, atlas'ın fazileti var.
  • kamyonu önüne geçerek değil, frenine basarak durduran bir garip superman barındıran şahaser.
  • süperman 2 filminde aynen gerceklesmis olay. bu filmde aldigi kriptonit darbesiyle gücü tükenen süpermenin, babasinin ruhunu ziyaret etmek icin kuzey kutbuna giderken, yolda götünün donduğu bir sahne vardir.
  • dun sinematurk'de rastladigim rezalet turk versiyon superman filmi. o kadar kotu bir filmki su entrye ne yazacagimi bile bulamadim. yalniz bir sahne vardi superman calistigi yerde koridorda arkadasiyla yuruyor ve karsidan bir kiz geliyor. bir anda kamera supermane donuyor ve tekrar kiza dondugunde kizin supermana dogru beyaz bikiniyle ilerledigini goruyoruz. sonra bunu goren superman bir anda heyecandan dusuyor. turk supermani dedigin abaza olur felsefesiyle yola cikan yapimcilar bu sahneyi filme eklemis ve supermanin daha once hic ciplak bir hatun gormedigini, bildigin duz duvara tirmandigini bize mesaj olarak gecmislerdir. ayrica filmin baska bir bomba olayi bir adamin kriptonu eline gecirip dunyanin en zengini olacagini iddaa etmesidir. ve son olarak supermanin ucus sahnelerine dikkat. havalanmak icin kosarak bir kayadan atlayan supermani yere duserken goruyoruz fakat hemen sonraki sahnede havada ve profilden karizmatik bakislar atmaya calisirken inceliyoruz.
  • 1 saatlik bir şaka.
  • kurşunların göğsünden sekme sahnesinin hayvanat bahçesinde maymuna leblebi atıyormuş gibi çekilmesi süpermenin karizmasını tavan yapmıştır.
  • superman döndü.. 1930’lu yıllarda büyük buhranla birlikte patlayan çizgi roman satışları, bu sektörün bir çok farklı karakteri yaratmasına vesile oldu. süper güçleri ile insanlığı düşmanlardan koruyan bir çok kahramanla tanışma, insanlığın hakikaten bir kahramana ihtiyaç duyduğu dönemde gerçekleşti ve bu anlamda bu alana olan ilgi çok da şaşırtıcı değildi. superman, batman, spiderman gibi kahramanlar hep bu dönemin ve uzantılarının eserleri olarak ortaya çıktılar. bunlar arasında superman’in diğer kahramanlardan farklı olan yanı, insan olmamasıydı. bir başka anlatımla, süperman diğer kahramanların yaptığının aksine “gerçek kimliğini” saklıyorken, diğer süper kahramanların gerçek kimlikleri “insan” olmaları sebebiyle kurgusal kimliklerini gizliyorlardı. gerektiğinde süper kahraman kimliklerine bürünen diğerlerinin aksine süperman, kendi kimliğini saklamak için clark kent oluyordu.

    çizgi roman’ın sinemaya uyarlanması ile birlikte süperman daha geniş kitlelere ulaştı. çekilen filmlerin televizyona uyarlanması, süperman’in gençliği, superman’in hayatı dizilere konu oldu ve hemen hepsinde süperman dünyayı kötülüklerden koruyan bir kahraman olarak boy gösterdi. bu yapımların çok azında, süperman’in “insancıl” yanı ortaya konulmuştur. her ne kadar “insan” olmasa da, duyguları, sorunları, içine düştüğü karmaşalar ve açmazlar, sadece lois lanee olan aşkıyla sınırlı kalmış, ona olan aşkını açıklamak ve gerçek kimliğini söylemek arzusu dışında dünyevi sıkıntıları izleyiciye pek aktarılmamıştı. halbuki “superman donüyor” filminde dikkate değer en önemli ayrıntı, diğer süperman filmlerinden farklı olarak, buydu. bu filmde süperman, aslında o kadar da super değildi.

    film 5 sene boyunca ortadan gözükmeyen süperman’in dünyaya dönüşü ile başlıyor. süperman bilimadamlarının kripton gezegeninin kalıntılarına rastlamaları ile birlikte kendi gözleri ile görmek için gezegenine yolculuk ediyor ve kendisinden başka kalan birisinin olup olmadığını görmek umuduyla 5 sene boyunca tüm dünyevi işlerden elini ayağını çekiyordu. bu, aslında bir süper kahramanın yapacağı türden bir davranış değildi, zira süperman, kendini bulmak umuduyla, tüm dünya işlerini askıya alıyor, dünyayı kötülüklere karşı “savunmasız” bırakıyordu. evet lex luthor’ı (en büyük düşmanı) adalete teslim etmişti, ve belki de bu yüzden dünyanın sorunlarının sona erdiğini düşünerek kendi arayışına çıkmıştı ancak superman, ya da kendi gerçek adıyla “kal-el”, aslında bu hareketiyle babasının kendisine ettiği vasiyetin dışına çıkıyordu; “içlerindeki iyilik sebebiyle seni insanlığa gönderiyorum. onlar iyi olabilirler, ancak bir yol göstericiye ihtiyaçları var..” superman belki de bu her tarafa çekilebilecek olan öğüt sebebiyle aslında yapması gerekenin insanlığa balık vermek değil, onlara balık tutmayı öğretmek olduğunu anlamamıştı. yaptığı tek şey insanları türlü şekilde bulaştıkları belalardan kurtarmaktı. halbuki filmin başında lex luthor’ın süperman’in evinde babasından öğrendiği bilgiye göre, babası süperman’a çok ileri bir uygarlığın sırlarını da bırakıyordu. ancak “kas gücünü sergilemek” dışında, insanları belalardan kurtarmak için özel bir çabası olmadığını gördüğümüz superman, insanlığa ileri bir uygarlık kurmanın sırlarını anlatmayı düşünmüyordu bile.

    superman hikayelerinin farklı bir boyutu da, süperman’in insanlığı koruduğu tehlikelerin hemen hepsinde, aslında kendi varlığının sebep olduğu yöntemlerin yattığını görüyoruz. bu anlamda superman’in varlığı, 1600 yıllarla birlikte başlayan “devletin varlığını meşrulaştırmanın”en açık ve kolay yolu olan “şiddet yaratma” ve sonra insanları bu şiddetten koruma misyonunu kendi aygıtlarına yükleme olarak ortaya çıkan düşüncenin örtük olarak süperman’de de görüldüğü aşikar. eğer süperman olmasaydı, dünya düzenini bir şekilde kuran ve idare eden insanlık, yeni tehlikelerden de kurtulmanın ya da onlarla başa çıkmanın bir yolunu bulacaktı. insanlığı yok etmek ya da bir kaos ortamı kurarak kendi varlığını güçlendirmek düşüncesi günümüzde çok da yabancı olduğumuz bir ideoloji değil kanımca. bu noktada süperman’in bir süper güç olan amerika’nın ellerinde nasıl kullanılabileceği de tartışmaya açık.

    “superman dönüyor” filminde süperman’in dünyanın çeşitli bölgelerinde insanları kurtarmaya gittiği vurgulanıyor ama nedense süperman’in ortadoğuya uğradığını hiç görmüyoruz. kişisel kanaatim, süperman’in eğer hakikaten bir kendine arayış yolculuğu ihtiyacı doğduysa, bunun asıl sebebinin lex luthor’ı ortadan kaldırması değil, ortadoğu’ya “barış ve adalet” getirmeye çalışsaydı karşılaşacağı güçlüklerden usanması olacaktı. ancak tüm bunlar bir “amerikan kahramanı” olan süperman’in hazırlanışındaki kaygılar sebebiyle mazur görülebilir.

    bu filmi diğer filmlerden ayıran, insani yönlerine gönderme yapması; ancak filmin ilerleyen kısımlarında tekrar süperliğe dönüyor olması, sanırım süpermenin nereye döndüğünü göstermesi açısından önemli. sonuç olarak “süperman” bizim kahramanımız değil ve uçtuğu sema new york’un semasından da başkası değil.
  • (bkz: supergay)
hesabın var mı? giriş yap