• madde-atom-elektron-proton-notron-quark diye siralanan ve atomun daha da kuculen parcalarinin dahada altinda, surekli titresip egilip bukulen sicimcikler oldugunu soyleyen kuram..(bkz: bilesik alanlar kurami)
  • (bkz: nomex)
    (bkz: kevlar)
  • - big bangden once ne vardi ?
    - zaman makinesi icad etmek mumkun mudur ?
    gibi bircok soruyu cevaplamaya yeltenen teori. gorecelik ve quantum teorilerini zarif ve sezgisel bir yolla birlestirir. bircok quantum parcacigininin ozunde bir oldugunu soyler. her parcacik temelde ayni sicimin farkli modlardaki titresimidir. bu sicim 10 ^ -35 metre boyutlarindadir.

    tum parcalar titreyen bir sicimdeki notalar gibi dusunulebilir. kemandaki telleri ele alalim. hicbir tel digerinden onemli degildir. muzigin ortaya cikmasi icin hepsi gereklidir.
  • evrendeki bütün maddelerin özünde bulunduğu iddia edilen superstringler üzerine kurulmuş bir teoridir bu. söz konusu superstringlerin boyutu bir protonun yaklaşık olarak 10^20 de biridir. sonuç olarak böyle bir teoremin ıspatlanması veya geliştirilmesi için insanoğlu daha çoook başlardadır. tabi sonuca ulaşabilinirse einstein'ın da üzerinde çok fazla uğraştığı theory of everything yani tanrının formulü'nü bulmak için geriye çok bişey kalmamış demektir.
  • bunun bilimsel bir teoriden cok felsefenin alanina giren bir paradigma olabileceği yonunde iddialar vardir. $oyle ki; bir sorunun bilimsel arastirmaya konu olabilmesi icin olculebilir ve tekrarlanabilir (deneysel) olmasi gerekmektedir. "tanri var midir?", "evrenin di$inda ne var?", "ruh nedir?" vs. gibi sorularla bilimin alakadar olmamasi merak eksikliginden, bilim insanlarinin inancsizligindan ya da bilgi beceri yetersizliginden degil yanli$lanamaz / kanitlanamaz olmasindan kaynaklanmaktadir. bu baglamda supersicim teorisi ya da her $eyin teorisi de planck uzunlugundan kucuk olan $eylerle (ne demekse) ugra$ma ya da bir nevi her $eyi kapsayan (her olcekte her zaman gecerli olmu$ olacak olan gibi bi$eyler), ondan yola cikilarak her $eyin turetilebilecegi iddiasında olma gibi nedenlerle bilimsel olarak kabul edilmemek istenmektedir.
    gunumuz biliminin eri$tigi nokta goz onune alindiginda hak vermemek elde degildir. fakat tarih, bilimin kolunun asla uzanamayacagi iddia edildigi halde bilim kitaplarinin tozlu sayfalarinda yerlerini almi$, bu gun her kesce kabul edilen aciklanmis ve kanitlanmis olay ve olgularla doludur; (bkz: atomalti parcaciklar), (bkz: dna), (bkz: bilgisayar) hatta (bkz: bakiri altina donu$turme)...
  • (bkz: sicim teorisi)
  • (bkz: m teorisi)
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/sicim_kuramı
    buradan da detaylı bilgi alınabilir.
  • liseden kalma fizik bilgimle anlayabildiğim kadarıyla matematiksel temeli çok şahane, deneysel kanıtları pek kıt bir teori imiş. yani şöyle bir şey mi, niyagara şelalesinin yakınına gidemiyoruz, çağlayan nasıl bir ses çıkarıyor hiçbir fikrimiz yok, ama dokuzuncu senfoni o kadar tanrısal, o kadar estetik bir müzik ki, çağlayan da dokuzuncu senfoniyi çalıyor olmalı.
hesabın var mı? giriş yap