• antakya yöresinden bir peynir türü. 1 ay kullanim sonunda hala yikanmamis corap gibi kokar. uzeri kufle kaplidir. genelde gres yagindan bir ton koyu bir yaga banarak tuketilir. butun bunlara karsin son derece lezzetlidir.
  • bol taze ot ve baharat katkısıyla yoğrulan çökelekler küçük, kümbete benzeyen bir forma sokularak güneşte kurutulur. daha sonra da gazete kağıdına sarılarak gölgelik bir yerde küflendirilmeye bırakılırlar. servis edilirken üzerlerindeki küf sıyrılır, incecik dilimlenerek üzerine bol sızma zeytinyağı ve zahter boca edilir.
    (bkz: antakya mutfağı)
  • gorunusune aldanmamak lazimdir. aldananlar icin antakya'da sikca kullanilan esek hosaftan ne anlardeyip gecilmelidir. bol domatesli, yesil biberli, zeytin yagli bir salatasi yapilir ki bir oturusta iki taze ekmekle rahat bitirilir. surk incecik lamel seklinde dogranmalidir bu salataya.
  • iskenderun'luların çökelek peynirinden yaptığı bir tür kurutulmuş tuzlu peynir. çökelek peynirinin içine kırmızı biber, kekik, kaya tuzu, kimyon ve karabiber ve azcık zeytinyağı eklenip iyice karıştırılır. tenis topu büyüklüğünde yumrular halinde güneşte veya pencere kenarında bekletilerek iyice kurutulur... tek başına veya zeytinyağı, domates ve hafif sirkeli bir sosun içine doğranarak afiyetle yenilir. kuruma esnasında etrafı her ne kadar güzel olmayan kokular kaplasa da, tadından geçilmez...
  • ikram edildiğinde kokusundan dolayı önce reddedilen, bir lokma alındıktan sonra ise yıllarca yakanıza yapışıp antakya dönüşü sipariş listesine ekletilen "küflü çökelek". ev yapımı zeytinyağı ile tüketilmelidir.
  • ikimizde yad ellerdeydik ilk karşılaştığımızda. önce gurbet şartları yüzünden temiz suya hasret kalmış zavallıcık, kendi kokusuyla uyuşmuş, tostoparlak olmuş diye düşündüm. sonra anladım ki gerçek bambaşka. dışına aldanmamak lazım birini tanımaya çalışırken, çünkü içi ile bir değil. biraz ilgi gösterip, hoş tutarsanız barış dallarının meyvelerinden sızanlarla, yumuşacık oluveriyor karşınızda.
  • sabah kahvaltımın süsü. gece rüyalarıma giren cenıfır lopez'ım o benim..

    ilk gördüğünüzde "bu ne lan!", tadına baktığınızda ise "baba bundan 10 koli istiyorum" dediğiniz muhteşem bir peynir. zeytinyağına bulanmış bir koca kaseyi tek başıma mideye indirmek boynumun borcudur.

    (bkz: yaparım bilirsin)
  • çökeleğin içine kırmızı pul biber, taze kekik, yenibahar, çakşır otu, toz karabiber eklenerek yapılan peynir türüdür. zeytinyağı, soğan, domates ile salatası yapılır. ekmeği ban!
  • ay ay ay, nefistir ama buzdolabına konulmazsa kabında böceklenir :/ buzdolabına koyarsanız da en sıkı kaplardan bile kokusunu sızdırır :/ her buzdolabını açtığınızda evi o kekremsi kokusu sarar :/

    alın ve hemen tüketin, fazla küflenmesine de izin vermeyin. aşırı küflenme toksik madde birikimine sebep olur...
  • (bkz: antakyakolik)
hesabın var mı? giriş yap