• kızılcaören köyü'nün 2,5 km güneybatısında yer alan paleolitik sit alanı.

    "ilk defa yrd.doç.dr. selahattin polat tarafından tespit edilen sürmecik paleolitik sit alanı, uşak ili banaz ilçesi kızılcaören köyü’nün 2.5 km güneybatısında, yöre halkının sürmecik (uyuz) hamamı olarak nitelendirdiği yerdedir. türkiye de şu ana kadar tespit edilmiş olan en büyük ve en önemli orta paleolitik* açık-hava siti olma özelliğine sahiptir.

    alanda, 2016 ve 2017 yılı haziran aylarında yaptığımız kurtarma kazılarında 80000’e yakın yontma taş endüstrisine ait alet çıkartılmıştır. aletlerin tipolojik ve teknolojik özellikleri orta paleolitik dönem mousterien kültürü işaret etmektedir. sürmecik termal su kaynaklarının oluşturduğu traverten ve tufalar, paleolitik çağ’a ait yontmataş kültürüne ait malzemeleri ve avladıkları hayvanlara ait kalıntıları, dış kuvvetlerden ve antropojenik etkilerden korumuş ve günümüze ulaşmasına fırsat vermiştir. bu nedenle prehistorya araştırmalarında travertenler ve sıcak su kaynakları büyük öneme sahiptir. ayrıca birçok prehistorik yerleşme su kaynakları etrafında kurulmuştur.

    sürmecik açık hava sit alanında elde edilen malzemeler homo neanderthalensis insanlar tarafından sahanın konaklama ve işlik alanı olarak kullanıldığını işaret etmektedir. yoğun buluntu sayesinde bölgede homo neanderthalensis insanların izleri ortaya konulmuştur. aletler sileks, kuvarsit, kuvars, kuars-mika şist, radyolarit, kalsedon, bazalt, manyezit, silisiye kalker, serpantin ve peridotit gibi farklı kayaç ve minerallerden yapılmıştır. bu aletlerin hammaddesi yakın çevreden temin edilmiştir. gerek travertenler içinde gerekse yontmataş aletlerle birlikte bulunan at (equus sp.) ve sığıra (bovine) ait fosil kalıntıları, homo neanderthalensis topluluğun bu hayvanları avladıkları anlaşılmaktadır."

    kaynak: marmara coğrafya dergisi, 2018 ocak sayısı.
hesabın var mı? giriş yap