• sosyolog pınar selek tarafından kaleme alınmış, ülkemizdeki erkeklik kavramını askerlik bağlamında sorunsallaştıran değerli bir kitap. sünnet, iş bulma, ve evlilik ile birlikte erkeklik söyleminin temel taşlarından olan bu kurumda yaşananlar, yapılan bir saha çalışmasıyla birlikte irdeleniyor. temel sorular ve konunun çerçevesinin çizilmesinden sonra çok güçlü kurgusal bir anlatı ile açılıyor kitap. uzunca alıntılamak isterdim, ama daha raflarda tozlanmadı kitap, gidip alınmasını tavsiye etmeyi seçiyorum..
  • pınar selek'in hatalarla dolu ve zayıf bir kaynakçaya sahip kitabı. hem kuramsal yapı zayıf, hem de kaynakça ziyadesiyle hatalı. öyle gözüküyor ki, erkeklik incelemeleri literatüründen bihaber olan pınar selek erkekliği salt kendi feminist aktivizm deneyimlerine dayanarak incelemiş. bu bakımdan sürüne sürüne erkek olmak ağırlıklı olarak teorik birikimden ziyade ağırlıklı olarak yazarın görüşmelerine dayanıyor. bu bakımdan kitap ağırlıklı olarak verilere dayanan betimsel bir metin. keşke pınar selek kitabı yayımlamayı aceleye getirmeseymiş...
  • ismiyle müsemma *yılan hikayesine dönmüş davasından muzdarip pınar selek’in erkekler dünyasına sosyolog gözü ile baktığı kitabı.ancak kitap, basit askerlik deneyimlerini görüş aldığı kişilerden kısa cümleler halinde vermesi ve bu kişilerin künyelerini her sayfanın altına tekrar tekrar yazması ile kolay okunamıyor.
  • pınar selek in iletişim yayınlarından ikinci baskısını yapan kitabı.

    askerlik deneyimlerini, erkek kimliğinin oluşumu ve iktidar ilişkilerinin üretilmesindeki rolü açısından, sözlü tarih yöntemini benimseyerek inceleyen selek kitap üzerine çalışmaya nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

    "ben bunlarla ne yapacağım diye didinirken, bir bebekten katil yapan zihniyeti sorgulama çağrısıyla başladı yolculuğum." bu "katile", bu "erkeğe", bu "çocuğa" feminizmin penceresinden bakmak istedim... onların nasıl katil olduklarından çok, nasıl "akıllı ol" diye bağırdıklarını, nasıl erkek olduklarını, niye kasıldıklarını, ne diye gerindiklerini daha yakından görmek için araştırmaya başladım.
  • pınar selekin aynı ismi taşıyan kitabından tiyatroya uyarlanmış eserdir. oyun hakkında denmektedir ki:

    "nü.kolektif'in yeni oyunu sürüne sürüne erkek olmak, kooperatif art and performans hall'de seyirciyle buluşuyor.

    bir insan doğar sonra yavaş yavaş nasıl erkek olur? bu olma halini nasıl doğallaştırır? erkeklik yücedir askerlik ise ondan da yüce bir görevdir. bir erkek askerde neler yaşar? hangi yollardan geçerek 'işte şimdi erkeksin' olur. erkek olmak için kaç tokat yemeli, kaç kere yerlerde sürünmeli, süründükçe daha çok erkek olmalı? "hamuru" şiddet olan askerlikle de yoğrulan erkek sivil hayatta ne yapar? ölmeyi ve öldürmeyi öğrenen erkek, evinde dövmeden ve öldürmeden nasıl durur?

    kardeşleri, kocaları, oğulları için değil, kendi canları yandığı için anti-militarizm çığlıklarını kadınlar ne zaman atar?

    bu sorulara yanıt arayan oyunda, jülide durmaz, güray dinçol, gülsün odabaş ve mustafa çiçek sahne alıyor.
    pınar selek'in "sürüne sürüne erkek olmak" adlı araştırmasını, ülfet sevdi oyunlaştırmış. kemanda nicolas royer artuso, vurmalı çalgılarda eren paydaş yer alıyor. kostüm ve afiş tasarım feyza çanaklı'ya, fotoğraflar özgür akpınar'a ait.

    oyun 27 kasım ve 1, 8, 11, 15, 18, 22, 25, 29 aralık'ta saat: 20:00'da kooperatif art and performans hall'de izlenebilir."
  • 30 mart'ta cezayir'de yeniden oynanacakmış. gidip göreceğiz.

    adres: cezayir
    hayriye caddesi no:16 beyoğlu-istanbul
    (galatasaray lisesi arkası)

    rezarvasyon:
    email: nu.kolektif % gmail.com
    tel__: 0555 301 32 08 ~ 0530 348 58 61
  • 9 nisan cumartesi saat 20.30'da şermola performans'ta şermola performansta (istiklal cd. imam adnan - nane sk. no:5 kat:2 beyoğlu/imam adnan sokakta, soldaki ikinci sokak) tekrar sergilenecekmiş.

    toplumdaki ‘askere gitmeyen adam değildir’ algısı üzerinden hem askerliği hem toplumsal ‘erkeklik’ mantalitesini sert salvolarla bombardımana tutan oyunun temel soruları ise şu şekilde;

    *bir insan doğar sonra yavaş yavaş nasıl erkek olur? bu olma halini nasıl doğallaştırır?
    *erkeklik yücedir askerlik ise ondan da yüce bir görevdir.
    *bir erkek askerde neler yaşar?
    *hangi yollardan geçerek ‘işte şimdi erkeksin’ olur.
    *erkek olmak için kaç tokat yemeli, kaç kere yerlerde sürünmeli, süründükçe daha çok erkek olmalı?
    *hamuru şiddet olan askerlikle de yoğrulan erkek sivil hayatta ne yapar? ölmeyi ve öldürmeyi öğrenen erkek evinde dövmeden ve öldürmeden nasıl durur?
    *kardeşleri, kocaları, oğulları için değil kendi canları yandığı için anti-militarizm çığlıklarını kadınlar ne zaman atar?
  • bu sezon son 2 oyun 21 ve 28 mayısta imam adnan sokakta olacakmış.

    21 mayıs cumartesi 20.30
    28 mayıs cumartesi 17.30

    mekan:
    istiklal cd. imam adnan - nane sk. no:5 kat:2 beyoğlu
    istanbul

    rezarvasyon:
    email: nu.kolektif % gmail.com
    tel__: 0555 301 32 08 ~ 0530 348 58 61
  • yazar burda evrimden bahsediyor galiba. veya soner sarikabadayi nakaratinda geciyor olabilir.
hesabın var mı? giriş yap