• takipte olduğum bir başlık. tekrar tekrar da olsa, 25 yıllık aktif sürücü olsam da girip girip okuyorum.

    kuru havada gittiğiniz yol üzerinde anlamsız ıslaklık görürseniz, ya önceden yavaşlayın, ya da tehlikeli olmayacak şekilde yanından geçin. sakın üzerindeyken fren yapmayın. sizden önce aracın birinden yağ dökülmüş olabilir.

    asfaltın yan taraflarında mıcır varsa, sakın tekeri mıcıra kaptırmayın iyi ihtimal spin kötü ihtimal takla atarsınız. özellikle gidiş dönüş dar şose yollarda karşıdan gelem araçtan kaçmak için ya da virajlarda aracı az da olsa sağa kaçırma eğilimi vardır, işte o zaman mıcıra girersiniz, hızlıysanız ya vitesle yavaşlamaya çalışın ya da dua edin. sözün özü böyle yollarda hızlı gitmeyin.

    köylerden geçerken hız ikaz tabelalarına uyun, viraj dönüşünde bir anda kendinizi bir inek sürüsünün içinde bulabilirsiniz, daha da kötüsü oynayan şakalaşan çocuklar önünüze atlayabilir.

    araç kullanırken sadece önünüzdeki araca değil daha öndekilere bakın. önünüzdeki dalgın olabilir, frenleri daha sağlam olabilir. daha ilerde gerçekleşmiş olan bir durma ya da çarpışmada, önünüzdeki aracın geç tepki vermesi ya da vermemesi durumunda, siz ve arkadakiler vaziyeti kurtarmış olursunuz.

    ani frenlerde anlık orta aynadan arkaya bakın, arkadaki sizin freninizi görmemişse aracınıza arkadan girebilir, eğer önde mesafeniz olursa frenden ayağınızı kaldırmanız bile kazadan kurtarabilir.

    hızlı gidilen yollarda ani fren yaptığınızda ya da yavaşladığınızda dörtlülerinizi yakın.

    sinirliyken yola çıkmayın, arabadayken yanınızdakiyle tartışmayın. yoksa özür ya da affetme barışma şansınız olmayabilir.

    kadınları sıkıştıran hayvanların ( aslında burada hayvanlara hakaret edilmektedir istemeden de olsa) nerede ne şekilde ortaya çıkacağı belli olmaz; hanımlar hep tetikte olun, durmak zorunda olursanız ve tenha bir yerde iseniz ( ekip arabası ya da polis motoru yoksa) polis bile olsa, kapıları kilitleyin camınızı tam açmayın, içeri el girmeyecek şekilde aralayın sadece. arabanızda bir şey olduğunu sellektör vb ile ikaz eden başka bir araç varsa temkinli yaklaşın, uzaklaştıktan sonra durmanız gerekiyorsa durun. kasten durdurmak isteyen, canınıza, malınıza zarar vermek isteyenler olabilir.

    şimdilik bu kadar . aklıma gelenler ve önceden yazılanların arasında olmadığını düşündüklerim...

    tanım: yazmak şart oldu, kurallara uyalım diyorsak ekşinin kuralları da kural. kurallara uyalım;)
  • çift yönlü trafiğin aktığı yolda, karşı yolu görmek imkansız iken sollama yapmaya çalışmak. bundan daha ölümcül bir hata yoktur.
  • karşıdaki şoföre güvenmek...
    asla yapmayın. 2 defa mutlak ölümden döndüm. biri rusya’da biri de türkiye’de... her ikisinde de yol açık, ışıklar yeşilken uzaktan gelen arabaların gelişinden emin olamadığım için bekledim ve mutlak ölümden kurtuldum. çünkü o iki hayvan da yanan ışığı umursamaksızın son sürat geçtiler.
    beklemekten korkmayın. yavaş olmaktan korkmayın.

    kendine güvenmek...
    hayatta güvenmem kendime. hapşırığım tutar, hıçkırığım tutar... zaten güvenilecek adam olsaydım, kurt köpeği saldırdığında kaçarken ayaklarım dolanıp düşmezdim. toplum olarak da çok güvenilecek insanlar olsaydık, ülkemizi bu hale düşürmezdik.
    kramp girer. kalp tutar.mide vurur.
    yavaş gidin. uzay yolcusu değiliz sonuçta.

    araca güvenmek...
    hangi aracın ne zaman ne gibi arıza yapacağı hiç belli olmaz. durup dururken lastik patlar, motor düşer, arabanın sağı solu alev alır. hafif bir hız aşımı bile gereksiz pamuk ve bez tüketimi ile bir imamın daha da zenginleşmesine sebebiyet verebilir. 3 günlük lüks bir arabanın ön camına, öndeki kamyondan seken yarım kiloluk taşın saplandığını gördükten sonra, “paranın zor alabileceği bir araçta olduğum için şükretmiştim. başkasının arabası da olsa...
    zaten eski, görece düşük kalitedeki araç cenneti ülkemiz.
    aracı sürekli kontrol ettirin ve dediğim gibi, “yavaş gidin”...

    yola güvenmek...
    bir gün rusya’nın büyük bir şehrinden başka bir büyük şehrine gidiyordum. şoför deli gibi gidiyor. bağırdım; yavaşladı. üzerinden 1 dakika geçmeden en az 3 metrelik devasa bir çukurun yolun tam ortasında olduğunu fark ettik ve son anda kurtardık. aynı devasa çukurdan bir kaç santimle mersin’de de kurtulmuştuk, gece yarısı. ertesi gün “gazetemiz yayın müdürü ve 2 avukat arkadaşı elim bir trafik kazası sonucu aramızdan ayrıldı” diye bir haber çıkmadıysa adres aradığımız için yavaş gidiyor olmamız sayesindeydi.
    “yol yabdık” diyenlerin yaptığı yollara güvenmememiz gerektiğini bilmiyor değiliz, değil mi?

    alkol almayın!
    tek kazamı alkollüyken yaptım ve o günden sonra alkol aldıktan sonra asla araç kullanmadım.
    neden?
    yol daraltılmış ve şerit düşürülmüş. bir şerit kazılmış. sözde belediye yeni su hattı yapılıyor. 30 kilometre hızla gidiyorum. gidiş geliş arasına plastik dubalar konmuş. arkamda jandarma minibüsü, uzunları yakmış; ışık dikiz aynasından gözümü alıyor. tam hızı daha da azaltıp lambanın oradan dönerken yol harici bir araç plastik dubaların arasından benim şeridime girdi, uzunları açık. tersten ve benim yönüme doğru... çarpmamak için kırdım ve direğe vurdum. hafifçe... yine de ders almamı ve utanmamı sağlayacak kadar tesir ederek. eğer hiç insan olmayan o bölgede, alkollü olarak bir insana çarpsaydım hem adi bir katil hem de masum bir ailenin yıkıma sebep, pespaye bir toplum düşmanı olacaktım.
    alkol almayın. alkollü araç kullanmak bile isteye suç işlemektir. kasıt, affı ve anlayışı ortadan kaldırır.

    dolmuş ve taksi teröründen kurtulmak için araç kullanan biri olarak bir tespitte bulunmak istiyorum: ister kendi kullandığımız araç olsun isterse başkasının, yaya ve araç olmayan bir yerde dahi bulunursak bulunalım, ş-a-n-s-a y-a-ş-ı-y-o-r-u-z bu ülkede.

    ankara atatürk yurdu’nda, siyasal ile hukuk’un hemen dibinde öylesine yürür ya da bulunurken tabanca ile ateş edildi üzerime. devletin verdiği silahı evimde göğsüme dayayan sözde kolluk kuvveti gördüm. bodrum’un göbeğinde, istanbul’da kavşaklarda kadınların üzerine araç süren gördüm.
    neyse...

    çocuğunuzu, annenizi, babanızı sever gibi ihtimamlı olun trafikte. lütfen... o denli çok sevgisiz alçak var ki etrafta; ortaya saçtıkları kötülüğü ancak bu ihtimam ile ve ancak ve ancak bir nebze-cik engelleyebiliriz.

    kazasız, belasız, mutlu, huzurlu günler dilerim.
  • yağmurun ilk başladığı anda hız düşürmemek. özellikle yazları, hiçbir lastik sizi kurtaramaz.
  • çok ciddi bir kaza yapıp arabayı perte çıkardığım için çekilin söyleyeyim. beni kimse bu konuda uyarmadığı için ehliyeti alalı henüz 1 sene olmuşken çok ciddi bir kaza yaptım.

    söyleyince hepiniz "herhalde yani" diyebilirsiniz ama o an insan bunu "kural" olarak aklında tutmadığı için panikle yapabiliyor. hızınız ne olursa olsun su birikintisine girdiğinizde araç sanki arkaya çekiliyormuş gibi sizi geri çekiyor. su birikintisinden çıktığınızda da lastiklerin çok hafif kaydığını hissediyorsunuz. heh! o an sakın yavaşlamak için frene basmayın. dokunmayın bile.

    araç beyblade gibi kendi etrafında dönmeye başlıyor. az önce ileri doğru giden arabanın mevlana gibi döndüğüne şahit olmak, hele de akşam iş çıkış saati çevreyolunda etrafınızdan vızır vızır araçlar geçerken hiç hoş değil. "ulan kaydı bu araba azcık hız düşüreyim" demek çok insani olarak o an mantıklı gelmişti. hiç değilmiş. kayma bitene kadar asla frene parmak ucuyla dahi dokunmayın.

    edit: iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. ben ve yanımdaki arkadaşımın emniyet kemeri takılı olduğu için burnumuz dahi kanamadı. olayın şoku ve mal kaybı dışında bir kayıp olmadı. şans eseri hiçbir araca çarpmadan bariyerlere çarpıp durabildim.
  • tatile gidiyorsunuzdur, yol uzundur, nispeten de virajlı bir yolda ilerlerken yediğiniz fındık, fıstık, leblebi üstünüze veya yere dökülürse, sakın ola ki leblebinin arkasından bakmayın. hele ki “dur la bari fren pedalinin altına gideni alim, sonuncuydu amk” demeyin. 110 km hızla giderken, araç 3 sn’de 90 m yol alır. la bu leblebi nereye gitt.. diyene kadar yoldan çıkmış, uçmuş olursunuz. bu durumda en uygun yaklaşım: giden gitmiştir, gittiği an bitmiştir olmalıdır.

    ekle: en kötü durum senaryosu değil, gerçek yaşam hikayesi.

    edit: imla
  • tedbiri elden bırakmamak için ibret alınacak olayları içeren başlıktır.

    ben de başımdan geçen ve şans eseri kazasız atlattığım bir olayı aktarayım. virajlarla dolu bir dağ yolundan inerken önüme yükü ağır bir kamyon çıkmıştı. karşı yolu virajlar nedeniyle göremediğim için kamyona yaklaşarak sollamak için uygun bir an kollamaya çalışıyordum. biraz indikten sonra önümüzdeki yolda kısa bir yokuş belirdi ve kamyonun üzerinden ağaç kütükleri birbiri ardına yola dökülmeye başladı. kamyonu yakın takip etmekte olduğumdan fren ve geri vites ile birlikte kurtuldum. buradaki şans, karşı yolda ya da arkada herhangi bir araç olmamasıydı. sonuç olarak siz siz olun yükü yüksek olan kamyonların arkasına veya yanına yaklaşmayın.
  • yurtdışında araç verilerinin analizini yapıyorum ve şuan üzerinde çalıştığım konu araç kullanırken cep telefonu kullanımı. sonuçlar telefonun ele alarak kullanımının hata riskini 6 kat arttırdığı yönünde. ister telefonu elinize alın ister hands-free mode'da kullanın hepsinin ciddi etkileri mevcut. kullanım bittikten sonra bile etkisi yaklaşık 8 saniye devam etmekte (bu süreye de hangover deniyor). bu analizleri yaparken her türlü kaza verisini kullandık. o yüzden lütfen araç kullanırken dikkat edin, özellikle telefon kullanmayın.

    edit: hands-free derken kastettiğim uzaktan konuşma, bluetooth kulaklık ile konuşma, hoperlörden konuşma, kulaklık ile konuşma vs hepsi kapsayan bir tanım.
  • sıralı tam liste:

    not: liste öneme göre sıralanmamıştır. her bir madde ölümlü bir kazaya sebebiyet verebilir.

    yıldızlı hatalar:

    1. emniyet kemeri takmamak

    emniyet kemeri sayesinde pestili çıkmış araçtan yara almadan çıkabilirsiniz. takmamış olsaydınız araçtan fırlamanız ve o esnada alacağınız darbeden dolayı ciddi yaralanmanız söz konusu

    2. kararsız kalmak.

    trafikte kararsız kalmak ölümcüldür.
    kararsız kalacağınız durumlara girişmeyin. yolunuzu uzatsa ya da hızınızı azaltsa bile riski az olan kararı tercih edin.

    mesela sapağı kaçırdıysanız aniden girmeye çalışmayın.
    mesela kararsız kaldığınız sollamayı yapmayın
    mesela şerit değişikliği esnasında fikrinizi değiştirip eski şeride tekrar girmeyin
    mesela gidiş gelişli yollarda sollama yaparken kararsız kalmayın.

    hatalar:

    1. yol harici şeylerle ilgilenmek.

    anlık telefona yada yanınızdekine bakmanız kazaya sebep olur. dikkat etmeyerek kaza yapmış biri olarak söylüyorum ki 2 saniyelik gözünüzü yoldan ayırmak arabayı perte çıkarabiliyor.

    2. makas atarken emniyet şeridine girmek.

    sağ şeritteki araçtan dolayı emniyet şeridindeki aracı görmeden duvara toslar gibi toslarsınız. o kadar da değil demeyin sürekli bu kazalar yaşanıyor.

    3. viraja yüksek hızla girmek

    aracı toparlayamayıp şarampole yuvarlanmanız gibi bir sonuç doğurabilir

    4. yağmur başlangıcında hız kesmemek

    çiseleyen yağmur kadar tehlikeli çok az şey vardır. ha buzda kaymışsınız ha yağmur çiselemiş asfaltta.

    5. tırı hatalı sollamak

    tırın sağından sollamaya çalışmak intihar gibi birşeydir. çünkü sizi farkedemez.

    6. öndeki araçla takip mesafesi bırakmamak.

    günümüz trafiğinde takip mesafesi bırakmak çok zor ama 50-60km'lerden sonra hıza göre 2-6 araç boşluk bırakmanız fren yapmak yada farklı şeride geçmeniz için size zaman sağlayacaktır.

    7. 10 araba önünüzü görmeden yüksek hızla gitmek. yada sonraki virajı görmeden viraja hızlı girmek

    özellikle şehir dışında manevralı yollarda bir sonraki dönemeci görmeden hızla girmeniz aracınızla takla atmanıza sebebiyet verebilir. heyelan, çalışma yada duran arabayı bir anda virajın sonunda görmeniz henüz virajdayken refleks olarak frene basmanıza ve aracın savrulmasına sebep olur.

    8. hatalı sollama

    kazaların yüksek bir oranının sebebi olan durumdur. gidiş gelişli yollarda karşı yolu görmeden sollama yapmak, tırın sağından sollama yapmak, emniyet şeridini kullanmak suretiyle sollama yapmak ciddi kazalara davetiye çıkarır.

    9. aracı tanımamak

    bir çok gencin kaza yapmasının temel sebebidir.
    aracınızın;
    fren mesafesini,
    manevra kabiliyetlerini,
    kazaya karşı dayanıklılığını,
    motor gücünü(aracı kontrolden çıktıktan sonra toparlayacak torku üretip üretmediğini)
    bilmeden giriştiğiniz her riskli manevra bir kaza sebebidir.

    10. kendinize yada arabanıza güvenmeniz

    hiçkimse kendisine yada arabasına güvendiğini söylemez ama her riskli manevra bunun göstergesidir.
    ne kadar iyi bir şoför olsanız da ya da arabanız ne kadar iyi olsa da dış etkenler devreye girdiği anda ikisinin de bir önemi kalmaz.
    şoförlüğünüz hızlı girdiğiniz bir virajda sizi belki 10 takladan kurtarabilir yada aracınız sizi daha az zararla kazadan çıkarabilir ama ikisi de kaza yapmanızı %100 engelleyemez.

    11. karşıdaki şoföre güvenmek

    karşı şeride geçerek sollama yaptığınız takdirde karşıdan gelen aracın yavaşlamasını düşünerek hareket etmek yanlıştır. bunu örenklendirebiliriz.

    12. virajlarda şerit ihlali yapmak.

    gidiş gelişli yollarda viraja hızlı giren çoğu araç ters şeride giriyor. karşıdan gelen araçlar sizi görmediği için bunu yapmak kazaya davetiye çıkarır.

    13. tali yoldan ana yola kontrolsüz girmek.

    türkçesi: yanyoldan ana yola kontroldüz girmek.

    yan yoldan ana yola bağlanacaksanız ana yol girişinde durup aracın gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz.

    *** sizin gireceğiniz şeritte seyreden aracın yavaşlayıp size yol vereceğini düşünerek ana yola girmek kaza sebebidir. bu hatadan kaynaklı kazalar her gün olmakta.

    14. göbekte araç üstünlüğünü unutmak

    göbekteki aracın her zaman geçiş üstünlüğü vardır ancak ülkemizde bu kural sanki yokmuşçasına davranılıyor. göbekteki aracın geçiş üstünlüğünü görmezden gelenler nedeniyle göbeklerde trafik oluyor.

    15. ana yolda sapağı kaçırdıktan sonra emniyet şeridine girip geri geri sapağa gitmek.

    bunu yapmak emniyet şeridi ihlali ve kaza sebebidir. yolunuzu 30-40 km uzatsa bile kaçırdığınız sapağa geri geri gitmeyin.

    16. doblo tarzı araçlarla yüksek hıza çıkıp makas atmak.

    doblo tarzı araçlar yük taşımak için güçlü motorlara sahip olabilir. bu motorlar yüksüzken aracın yüksek hızlara çıkmasını sağlayabilir.
    *** ancak bu araçlar aerodinamik yapıları nedeniyle virajlara hızlı girdiğinizde sizi savurur. o yüzden o motorun hız yapmak için feğil yük taşımak için konulduğunu aklınızdan çıkarmayın.

    edit: liste güncelleniyor. ek madde için yeşillendirebilirsiniz

    tanım: yukarıda bir çoğunu özetlediğim hatalardır. bhunlara uyduğunuz sürece büyük bir kazaya sebp olma ihtimaliniz daha düşüktür.
  • su birikintisi diye kucumsemeyin, derinligini anlamayabilirsiniz ve arabanin kontrolunu kaybedebilirsiniz.

    bir digeri de yol cizgilerine uymamak. o yol cizgileri oraya sanat eseri diye konulmamis. eger kesik cizgi degilse sollamayin
hesabın var mı? giriş yap