• "woman must not depend upon the protection of man, but must be taught to protect herself."
  • 1820- 1906 yılları arasında yaşamış ve amerika’da kadınların oy verme hareketinin (woman suffrage) öncülüğünü yapmış feminist aktivist.

    anthony, toplumsal gelişime katkıda bulunmaya olan inancıyla, onbeş yıllık öğretmenlik deneyiminin ardından içkiyle savaşma hareketine katılmıştır. ancak, içkiyle savaş mitinglerinde kadın olduğu için konuşmasına izin verilmediğini gördükten sonra, eşitlik ve kadın hakları hareketlerine faal rol almaya olan isteği somutlaşmıştır.

    1853’te, anthony, new york eyaletinde, kadınların kendi mülkleri ve kazançları üzerinde kendi haklarının tesis edilmesi, kendi çocuklarının velayetine sahip olabilemeleri amacıyla yasal değişikliklere gidilmesi için kampanyalar yürütmüştür. 1860 yılında yürürlüğe giren "new york eyaleti evli kadınların mülkiyet hakkına ilişkin kanun", büyük ölçüde anthony’nin çabalarından doğmuştur. anthony ve yola birlikte çıktığı elizabeth cady stanton, bu noktadan sonra da, new york’da boşanmaya ilişkin daha liberal kanunlar çıkarılması için mücadele vermişlerdir.

    eşitsizliğe tahammülü olmayan anthony, köleliğin kaldırılması için "kölelikle savaşım derneği"nde verdiği mücadeler esnasında fiziksel müdahalelerle de karşılaşmış, kendi kuklasının yapılıp sokaklar boyunca yerlerde sürüklenmesine kadar çeşitli hakaretlere maruz kalmıştır. anthony ve stanton, 1863’te "women’s national loyal league"i kurup, siyahların ve kadınların tam vatandaşlık ve oy kullanma hakları için seslerini duyurmaya çalışmışlardır. anthony 1868’de, feminist çizgideki kendi gazetesini yayınlamaya başlamıştır : the revolution. anthony, gazetesinde, kadınlar için günde sekiz saatlik bir iş gününü ve eşit işe eşit ücreti savunmuştur. bununla birlikte, erkeklerin sendikalarından dışlanan, yayıncılık ve dikiş dikme alanlarında çalışan kadınları (bu alanları, kadınların o dönem o bağlamda işgücünü ortaya koyabildikleri en belirgin alanlar olarak kabul edebiliriz) "emekçi kadınlar birliği"ni (workingwomen’s association) kurmaya sevk etmiş, 1870’de emekçi kadınlar merkez birliği’ni kendi kurup, başkanlığına da seçilmiş ve kadın işçilerin hakları konusunda yaptığı çalışmalarından ötürü "ulusal işçi kongresi"nde (national labor congress) erkeklerden müteşekkil "matbaacılar sendikası" tarafından işgücünün düşmanı olmakla itham edilmiştir.

    1866’da stanton ile birlikte "amerikan eşit haklar derneği"ni kurarak, kadınların oy verme hakkı için mücadele vermiştir. anthony, kadınların oy hakkını alabilmesi amacıyla tam bir anayasal değişikliğe gidilmesi için çalışmalar yaparken, "kadınlara oy hakkı ulusal derneği" (national american woman suffrage association), bu reformu eyalet bazında uygulama taraftarıydı. bu çalışmalar sonucunda 1869’da wyoming eyaleti, kadınlara oy hakkı veren ilk eyalet olmuştur.

    1872’de anthony, rochester’de oy verme suçundan tutuklanmıştır. anthony’yi temsil eden matilda joslyn gage, bu hususta aslında duruşması yapılanın amerika birleşik devletleri olduğunu, zira anayasa’daki 14. değişiklik (14th amendment), a.b.d.’de doğan herkesin vatandaş olduğunu ve vatandaşlık haklarından mahrum bırakılamayacağını öngördüğü için, anthony’e oy kullanma hakkı tanıdığı şeklinde savunmasını yapmıştır. anthony, hapis cezasına değil, para cezasına çarpıtılmış ancak o parayı hiç ödememiştir. parayı ödemek yerine, kadınların oy verme hakkına ilişkin konuşma’sını yapmıştır mahkemede.

    1892’de "kadınlara oy hakkı ulusal derneği"nin başkanlığına getirilmiş, 1900 yılında aynı konumdan emekli olmuş, aynı yıl da university of rochester’i kadınları da okula kabul etmeye ikna etmiştir.

    the history of woman suffrage (kadınların oy hakkı tarihi) adlı 4 ciltlik eseri hazırlamıştır.

    anthony 1906’da evinde yaşama gözlerini yummuştur. 1920’de yürürlüğe giren amerikan anayasası’nda tüm kadınlara oy hakkı veren ondokuzuncu değişiklik (19th amendment), susan b. anthony değişikliği olarak da bilinmektedir.

    kaynak : www.susanbanthonyhouse.org
  • "tanrı'nın ne yapmalarını istediğini çok iyi bilen insanlara pek güvenmem, çünkü bu isteğin her zaman kendi arzularıyla aynı doğrultuda olduğunu fark etmişimdir."
  • 1900 yılında (80 yaşında) başkanı olduğu national american woman suffrage association dan emekli olan 1854-1860 yılları arasında amerika da evli kadınların haklarını savunmak için dönemin hükümetleriyle savaşan kadın. 1902 yılında ölmesiyle 1920 yılında amerika hükümeti tarafından kadınlara verilen hakları görememiştir. onun onuruna 1979 yılında amerikan hükümeti bir dolarlık bozuk paraya resmini basmıştır.
  • rochester'da yasamis sahsiyet. gecen cuma gunu mt. hope mezarliginda bulunan mezarini, bugunde sehir merkezine 5 dakika uzakliktaki evini gormeye nail oldum.
  • calexiconun sunken waltzda adini andigi, "lan olm susan b nedir, ne olmalidir" diye epeyce kafayi yedirtmi$ kadindir. okuduk, ara$tirdik, anladik ki meger bu teyze icin 79-81 yillari arasinda, bir de bis niyetine 99 da madeni para bastirmi$, utanmadan piyasaya surmu$ler amerikalarda.

    "tossed a susan b. over my shoulder,
    and i prayed that it'd rain and rain.."*
  • kadınların oy hakkını savunan, fakat zencilerin beyaz kadınlardan önce oy kullanmasına karşı faşist aktivist.

    kaynak: jon stewart
  • "insanlık için çalışmak ve ibadet benim için birdir. yoksa bu kainatın yaratıcısı ve hakimi allah'ın, benim yere kapanıp 'sen büyüksün' dememle mutlu olacağını tahayyül bile edemiyorum." sözünün sahibi olan insan hakları savunucusu.
  • 19. yüzyılda kadınlara oy kullanma hakkı verilmesi için mücadele eden ve oy kullanırken yakalandığı için ceza alan kadın. trump tarafından affedilmiş. bu kadar aceleci davranmaları beni çok mutlu etti açıkçası.
hesabın var mı? giriş yap