• rize fındıklıda laz kadınlarının yaptığı lezzeti astronomik birimle ifade edilen müthiş tatlı. bilen çok azdır. bu lezzeti türkiyeye hatta dünyaya yaymak vakti gelmiştir. bursa helvası ile yakından uzaktan alakası yoktur. diğer adı süt helvası olan bursa helvasının, karadenizdeki süt helvası ile tek benzerliği isim benzerliğidir. karadenizin süt helvası sütün ve şekerin saatlerce kaynatılıp, karamelleşmesinden yapılır. serttir, baklava dilimleri şeklinde kesilir. tadı mükemmele teğet geçer. bu tatlıyı yiyen nutellayı bırakır...
  • en güzeli bursa beşevler küçük sanayi sitesi'nde hasırönü et lokantası'nda... inanılmaz bir tatlı. yiyin, yedirin.
  • bursa dolaylarında bolca yapılan ve tüketilen ve bir diğer adı da *bursa helvası olan süper ötesi tatlı.

    (bkz: bursa helvası/#16594326)

    ^
  • helvaların en yücesidir.

    henüz bursa'dan başka bir yerde yemedim, kendimse yapmayı denemedim çünkü bu helvaya saygısızlık yapmak istemiyorum. tam bir esnaf lokantası tatlısıdır, afili bir ortamda süslü püslü servis edilmez. bu helvayı o kadar seviyorum ki, dedemin arkasından okuttuğumuz senelik mevlütlerde babaannemi bu helvadan ikram etmemiz konusunda ikna edip duruyorum, tek sebebiyse tepsiden servis yapıldıktan sonra istediğim kadar yiyebilecek olmam, baklava filan yerse şekeri iyice uçacak yaşlı akrabalar değil. bıraksalar bu helvanın ne kadar muhteşem olduğu konusunda saatlerce konuşabilirim. üzerine fındık ceviz filan da konur, çok sıcakken dilinizi yakar, ama hafif ılıdıktan sonra çayla müthiş gider. hayat lokantası haricinde koğukçınar mahallesi'ndeki esnaf lokantalarında filan da müthiştir.
  • bursa'da sıcaklığın 35 derecelerde seyrettiği şu günlerde yediğinizde dahi içinizi baymayan helva.
    son derece hafif. mutlaka tadın.
  • çatalla yenemeyecek kadar akışkan, ancak kaşıktan da düşmeyecek kadar katı kıvamda olanı makbul olan, üstü yanık sütlü tatlı. tüm sütlü tatlıların atası sütlü aş, yani sütlaç soyundan gelmekle beraber, kazandibi tatlısının da babasıdır.

    bursa'nın eski esnaf lokantaları dışında, hatta belki de bursa dışında, lezzetlisini bulmak bir hayli zordur.
  • tepside olanı da fena değil ama güveçte olanı harika oluyor.
  • bursa’nın meşhur tatlısı. hayatımda birkaç kez görükle kuzen evi macerası dışında içinde dolanamadığım güzel şehir bursa’nın methedilen bu tatlısını yemeye hiç fırsat bulamadım. giden, gören, yaşayan herkes bursa’nın süt helvasını öve öve bitiremiyor.
    ben de haliyle tadını merak ediyor ancak ne gitmeye fırsat buluyor ne de bir tatlı için onca yolu tepmeyi göze alıyordum.

    birinci deneme ofsaytından sonra ikinci denememde hiç yemediğim bu tatlıyı 12’den vurduğumu (tutturduğumu) söylediler.

    ilk denemem 1 yıl önce kadardı, belki daha fazla. fakat bende fırınlanmış tavuk göğsünden başka intiba oluşturamamıştı. tatlıyı çok iyi bilen kardeşim zaten olmadığını söylemişti.
    pek uzun zamandır da niyetimde varken bir süredir tatlıyla alakalı araştırmalar yaptım. ve bingo!
    zaten ilk kaşığı tattığım anda kendim de dedim ki, işte methedilmeyi hak eden tatlı buymuş. tatlımı görücüye çıkardığımda herkes tarafından tam puan aldı. sıcağı ayrı soğuğu apayrı güzel bir tatlıymış.

    eh tarifi vermeden önce ben de övecektim böyle haliyle.

    toplaşın malzeme ve ölçüler:

    8 su bardağı tam yağlı süt (pastörize, günlük sütle harika oluyor)
    110 gr. tereyağı (yaklaşık 5 yemek kaşığı)
    1 su bardağı un (ununuzun markası veya yapısına göre miktarı azalabilir artabilir)
    2 su bardağı şeker

    bu tatlıyı muhteşem kılan en güzel ayrıntısı, kavrulan unu.

    tereyağını eritip, ısıtın.
    ocağın küçük gözünde kısık ateşte 25-30 dk. civarı unu kavurun.
    bu sırada sütünüzü bir tencerede ısıtın, kaynamadan altını kapatmanız yeterli. kavrulmuş una eklerken sıcak olması gerekiyor. unun kokusu çıkıncaya kadar, rengi tam dönmeden kavurmanız yeterli. sıcak sütü ilave ederken azar azar ve parça parça ekleyin. sakız kıvamından biraz daha akışkan bir kıvam elde ediyorsunuz. şekeri ekleyin ve yaklaşık 10-12 dk daha karıştırarak kaynatın. orta boy bir tepsiye ocaktan alır almaz dökün. üzeri direkt kaymak tutmalı. tepsinizi, arzu ederseniz porsiyonluk fırın kaplarınızı su dolu başka tepsiye koyun ve fırına sürün.
    ben 200 derece fırında 25 dakika, 180 derecede de 10 dakika kadar bıraktım. ilk aşama üzerinin kızarması son aşama da içini çekmesi için.

    fırından çıkartıp 20 dk. kadar dinlendirip ilk sıcağı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz. üzerine fındık çok yakışıyor.

    afiyet olsun.
  • yeşil pideli köftede cuma günleri pideli köfte yediğinde süt helvası ikram oluyor ki süt helvasını çok seviyorum.bursa'ya özgü bir tatlı.
  • üzeri iyice kızarmış ve ılık olarak bayılarak yediğim bursa'ya özgü tatlı. gerçi ılık seviyorum dedim ama soğuk da ayrı bir lezzetli oluyor.
    esnaf lokantasında yemedim hiç ama evde yapılan da çok güzel oluyor.
    insan bir kere yedikten sonra sürekli aklına geliyor, bağımlılık yapan bir tatlı.
    evde kendi yapmak isteyenler için tarifini yazıyorum. isterseniz borcama döküp, soğuduktan sonra dilimleyip servis edebilirisiniz ya da benim gibi porsiyonluk fırın kaplarında pişirebilirsiniz. görsel

    malzemeler:
    bir litre süt
    bir su bardağı toz şeker
    bir su bardağından bir parmak eksik un
    yüz gram tereyağı
    bir yumurta sarısı
    bir paket vanilya

    yapılışı:
    unu tereyağında kokusu çıkana kadar kavurun. ayrı bir kapta, yumurta sarısını sütle iyice çırpıp homojen bir karışım elde edin. kavrulmuş una sütü ve şekeri ekleyip sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin. kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatıp vanilyayı ekleyip karıştırın ve fırında pişireceğiniz kap veya borcama dökün. önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
    (tariflerde bir su bardağı un yazar genelde ama kıvamı çok yoğun oluyor, bir parmak eksik olursa daha iyi oluyor. bunu bir kere denedikten sonra kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)
hesabın var mı? giriş yap