• ilköğretimimin üçüncü yılı. bizim haftalık ünite dergisinde profesörün bir yazısı var. hoca kızın birini kaldırdı sesli sesli oku bu yazıyı ben idareye gidiyorum dedi. kız yazının sonuna gelince yazarını okudu. ben oturduğum yerden patlattım kahkahayı. ama kızdan nasıl korkuyoruz. ilk bıyıklı arkadaşım bu kız yani gerisini sen düşün. ne gülüyosun be dedi. dedim kızım yanlış okuyo olmayasın suut değildir o suat olmasın? yok dedi kız. baktım harbi suut yazıyor. baskı hatasıdır dedim. ben evde ansiklopediden araştırdım suut bu yazarın adı dedi kız . dedim tamam hoca gelsin soralım simitine gazozuna.

    ilk göt oluşumun hikayesini okuduğunuz için teşekkür ederim.

    suut saffet takma adıyla edebiyat dünyasına giriş yapmıştır.
  • "sanat ruhun madde içindeki görünüşüdür."
  • zamanında rennes üniversitesi'nde deneysel psikoloji üzerine incelemeler yapmış olan yazar.
  • 'bir zamanlar yahya kemal'e saldıranların bugün adlarını bile hatırlayan yok. bunlar hâlâ yaşıyor mu, bilmiyoruz. ama yahya kemal yaşıyor. bütün bunlar, bir sanat ve edebiyat buhranı karşısında değil, bir ahlak buhranı karşısında bulunduğumuzu gösteriyor.'
  • türk akademisyen, edebiyatçı, denemeci, üniversite idarecisi.

    urfa'da doğdu. ilk tahsilini istanbul numune-i tatbikat mektebinde, orta öğrenimini galatasaray lisesinde yapmıştır. 1925 yılında fransa sorbon üniversitesinde felsefe eğitimi gördü. çeşitli liselerde ve öğretmen okullarında öğretmenlik yaptı. 1934'te ankara üniversitesi dil tarih ve coğrafya fakültesi'nde çalıştı.

    daha sonra sanat felsefesi, resim alanlarındaki inceleme ve araştırmalarıyla tanındı. edebiyatla ilişkisini eleştiri ve denemeleriyle sürdürdü.
  • baudelaire'in kötülük çiçekleri eserini türkçeye çevirmiş şanlıurfa doğumlu edebiyat profesörü.
  • urfa halveti dergahı, postnişini şeyh abdülkadir efendi'nin oğlu ve halifesi, 2. meşrutiyet'ten sonra tasavvuf (13271/1911, 35 sayı) dergisini çıkaran, urfa mebusu şeyh safvet efendi'nin (1866-1950) oğlu. 1903 yılında doğmuş. cumhuriyet sonrası yıllannda edebiyat konuşmaları (1944), sanat meseleleri (1945), edebiyat üzerine (1952), günlerin götürdüğü (1958), düş'ün payı (1960) ve denemeler'iyle (1972), ama daha da önemlisi baudelaire'in ünlü kötülük çiçekleri (les fleurs du mal) çevirisiyle tanıdığımız bir isim. deneme yazarı, eleştirmen, daha çok estetik ve sanat tarihçisi olarak akademik kişiliğiyle isim yapan bir yakın devir aydını.
  • leibniz'ın monadoloji'sini meb yayınları'ndan 1962'de çevirmiş mütercim.
  • 1903-1980 yillari arasinda yasamis;edebiyatci, sair, deneme yazari, ordinaryus profesor. esas calisma alani "islam'da sanat ve minyatur"dur yanilmiyorsam. sanliurfali olup, muthis bir deneme yazaridir. denemeler isimli kitabi bildigim kadariyla isbankasi tarafindan 20 sene kadar once basilmis olup, anlatimi kusursuz denebilecek kadar akicidir. yetkin, nurullah atac'in hem kankasi hem de kavgalisidir. zaten ikisinin de denemelerinde birbirleriyle olan atismalari goze carpar.
  • denemeleri varlık, insan, ülkü, sanat ve edebiyat gazetesi, türk dili, kültür dünyası degilerinde yayınlanmış, yazıları edebiyat konuşmaları, edebiyat üzerine, günlerin götürdüğü, düşün pası kitaplarında toplanmış denemeci.
hesabın var mı? giriş yap