• suicide vehicle-borne improvised explosive device

    genelde musluman teroristlerce kullanilan, tahribat gucu yuksek olum araclari.

    https://www.google.com/…num=20&source=lnms&tbm=isch
  • 'patlayıcı yüklü intihar aracı'

    anlamını sadece ortadoğu coğrafyasını yakından takip edenler bilir, şöför koltuğundan böyle gözükür.
  • nasıl bir şey olduğu aşağıdaki videonun başında görülebilir:

    https://www.youtube.com/watch?v=am3eltvf52i

    edit: videodaki dangalağın bile başlığı varmış (bkz: abu hajaar)
  • bomba yüklü araçla iştihad vazifesi adı altında yapılan eylem. intihar eylemi
  • ışid ile piyasaya girmiştir diyemeyiz belki ama ışid terör örgütü ile gelişmiştir. bu eylemi en yüksek hasarlı,en kusursuz şekilde uygulayan terör örgütü olmuştur.

    patlayıcı etkisi araçtan araca değişiklik göstermek ile beraber; büyük araçlarda,güçlü motora sahip araçlarda,beton,çelik eklentiler ile en ölümcül hale getiriyorlar.
    örnek: araç kapılarına bildiğimiz duvar yapıyorlar. pikap araçlara eklenti yapıp,üstünü kapatarak,içini de etkisini azaltmayacak şekilde tüpler ve çeşitli patlayıcılar yerleştirerek güçlendiriyorlar; bu sayede de bir pikap,kamyonet seviyesine geliyor. yıkıcı etki oluşturuyor.

    işin ilginci ise uçaklara karşı ellerindeki en ölümcül silahın bu olduğunu açıklamışlardır.

    ben de her insan gibi kendime 'bir insan nasıl kendini patlatır' veya 'bu terör unsurları,militanları buna nasıl ikna ediyorlar' çok sordum.

    sonuç: din bir etken bu inkar edilemez ama yanlış yönlendirme sonucunda, olmayan* şeyin etkisine girerek,zamanla o 'psikoloji' ye sahip oluyorlar.
    birkaç musul savaşı videosunda dikkatimi çekti mesela: insanların acısını da kullanıyorlar.

    musul'da bir terörist,yine kendi gibi terörist olan 2 oğlunu kaybetmiş. ırak ordusu tarafından öldürülüyor,adama da oğlunu cephede şehit ettiler diyorlar...
    propoganda videosunda(babanın svbied öncesi son konuşması,tahmin edileceği üzere 'intikam' içerikli; adam kayıt altındayken bile sinirlerine hakim olamayıp ağlıyor. son cümlesinde intikam yemini ediyor,akabinde de zaten dakikalar içinde ırak ordusuna ait 5 tankın içine bombalı araçla dalarak kendini patlatıyor,4 tankı yok ediyor,önceden fark edip kaçan askerler olsa bile en az 10-15 ırak askeri de ölüyor...

    kısaca: bu svbied saldırısının ilk zamanlarında,belli bir kura çekimi sonucunda talihli kim ise o eylemi yapıyormuş gibi gözüküyor. not: musul savaşı,svbied aşamasının ilk serilerinden birini izlemiş,dikkatimi çekmişti.

    ilerleyen zamanlarda kolu,bacağı kopan veya kesilen ya da sahada etkisiz(varlık gösteremeyen,savaşmayan/savaşamayan) hale gelen teröristler ön plana çıkmaya başlıyor.
    bunlara ekstra önemli bilgi:
    videolarda dikkatimi çeken,çoğunluk 50 yaş üstü yaşlı diye tanımlanacak kişiler.
    yaşlılardan sonra tekerlekli sandalyeye mahkum,kolu kesilmiş militanlar.
    ve işin ister istemez can sıkan kısmı ise 3.grup. şöyle ki bunların da hemen hepsi, 7-10-12 yaş aralığında olmaları.

    nedenini tahmin etmek zor değil: bunlar çok küçük olduğundan,silah tutamadığından,ayaklarının zar zor yettiği,yetmeyenlerin ek takviyeler ile yetirildiği o çocukları sözüm ona 'öyle faydalı iş' yapmasını sağlıyorlar.

    ayrıca kolunu,bacağını kaybetmiş; tekerlekli sandalyeye ya da kolluk,kol eklentisine mahkum olmuş militanların da %95'i kasıtlı o hale geliyor diye düşünüyorum.
    şöyle ki: tamamdır,sahada kurşun yiyor ama adım kadar eminim ki;
    ya yanlış müdahele sonucunda uzuvlarını kaybediyorlar ya da kasıtlı kesiyorlar.
    ya sahada istenen başarıyı gösteremeyen,cesareti olmayan,silah kullanmayan ya da kullanamayan militanlarını,onları fark etmeyeceği şekilde kasıtlı yaralayıp; "sen vuruldun. sana müdahele ettik ama bacağını kurtaramadık. bu senin için daha hayırlıdır belki. allah'a isyan etmek yok,yalvarmaya yakarmaya devam..." diyorlar,birkaç gün sonra biraz iyileşince de "islam devleti için,davamız için,allah için,peygamber için,sahada mücahitlerimiz ile çarpışırken sen de bizim yerdeki uçağımız oluyorsun,kafire/küffara yer yüzünün cehennemini yaşatırsın" diyerek,svbied eyleminin alt yapısını yaparak, o kişiyi hazırlayarak, bir süre sonra ilgili eylemi yaptırıyorlar.
    o adam istese de istemese de bunu yapacak. onu tam etkisi altına alamadılarsa bile,o saatten sonra hayır deme lüksü yok,der ise onun için son çok acılı bir ölüm olur.

    yukarıdaki son dediklerimde yanılma ihtimalimi düşük görüyorum; izlediğim videolar,kesinlikle ya bire bir böyle ya da çok yakın bir yol izlediklerini gösteriyor.
hesabın var mı? giriş yap